Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerden ilk açıklama

TATBİKAT ZANNEDİYORDUK

 

Avukat Marinaki, darbeci müvekkillerinin açıklamasına ilişkin şu ifadelere yer verdi: "Tatbikat zannediyorduk dediler. Hayatlarına dair endişeliler. Bir Avrupa Birliği ülkesinde, özellikle Yunanistan'da sığınma istiyorlar, çünkü Türkiye'ye dönmekten korkuyor ve burada güvende hissediyorlar. Aileleriyle telefonda konuştular. İyi oldukları ve tehdit almadıklarını öğrendiler. Darbeden haberdar olmadıklarını savunuyorlar. Helikopterlerle yaralıları taşıma emri aldıklarını ve bu görevi icra ederken polis tarafından kendilerine ateş açıldığını ifade ediyorlar. Bu esnada telefonlarından darbe olduğunu öğrendiklerini bu yüzden korkup kaçtıklarını belirtiyorlar."

 

Ayrıca Vasiliki Marinaki, müvekillerinin kendisine "Yunan makamlarına Güney Amerika'ya gönderilebilmemiz için nasıl talepte bulunabiliriz" dediklerini açıkladı. Marinaki "Ben de kendilerine bunun mümkün olmadığını anlattım" dedi.

 

YUNANİSTAN'A KAÇAN DARBECİLERİN SAVUNMASI İÇİN 3 GÜNLÜK EK SÜRE

 

Darbe girişiminden sonra askeri helikopterle Türkiye'den Yunanistan’ın Dedeağaç kentine kaçan 8 darbeci subaya, avukatlarının talebi üzerine mahkeme 3 gün ek savunma süresi verdi.

 

Mahkemenin kararı üzerine darbeci subaylar 21 Temmuz günü yeniden hakim karşısına çıkacak.İstanbul'dan helikopterle kaçtıktan sonra 3 gündür Dedeağaç kentinde gözaltında tutulan 8 darbeci subay bugün saat 11.50’de zırhlı polis aracıyla adliyeye getirildi. Polisin sıkı güvenlik önlemleri altında elleri kelepçeli olarak duruşma salonuna alınan darbeci subaylar, tanınmamak için tişörtlerle yüzlerini gizledi. Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu'nda görevli muavin konsolos Davut Ocak’ın da izlediği duruşmada sanıkların kelepçeleri çıkarıldı. Dedeağaç Suçüstü Mahkemesi’nde yargılamayı izleyen Türk ve Yunanlı gazeteciler, kamera, fotoğraf makinesi ve cep telefonlarını bırakarak salona alındı. Saat 12.15 sıralarında duruşma salonuna beraberindeki savcı ile birlikte gelen kadın hakim, salon içindeki ve dışarıdaki konuşma ile gürültü nedeniyle sert bir şekilde sakin olunması konusunda uyarı yaptı. Daha sonra savcılığın ülkeye yasa dışı yollardan girmek, yasa dışı uçuş yapmak ve yasa dışı uçuşa teşvik etmek suçlarından savcılığın gönderdiği talepte yer alan sıraya göre sanıkların isimlerin okuyup oturmalarını istedi.

 

DARBECİLER DURUŞMADA ÇOK GERİLDİ

 

Darbeci askerler Abdullah Yetik, Feridun Çoban, Bilal Kurgun, Süleyman Büyük, Uğur Can, Ahmet Güzel, Gencay Koyun ve Mesut Kiraz’ın son derece tedirgin oldukları ve ellerini ovuşturdukları gözlendi.

 

İkisi 39, biri de 35 yaşında üç binbaşı, ikisi 36 ve biri 34 yaşında üç yüzbaşı ve 37 ile 41 yaşlarında iki astsubay İstanbul’da, Türk Hava Kuvvetlerinde görev yaptıklarını ileri sürdüler.

 

YUNANİSTAN'DAKİ DARBECİLERİN KADERİ BU KADINLARIN ELİNDE!

 

Bu sırada darbecilerin avukatları Elia Marinaki, Menya Polihroni ve Katerina Dapudani mahkemeye dosyadaki suçlama ve delilleri inceleyip savunma yapmak için 3 günlük süre talebinde bulundu. Bu talep üzerine mahkeme hakimi darbeci subayların savunmalarını almadan, sanık avukatların talebini kabul edip yargılamayı 21 Temmuz Perşem günü saat 12.00’a erteledi. Mahkeme ayrıca darbeci subayların gözaltında tutulmaya devam edilmesine karar verdi.

 

Kadın avukatlar ayrıca daha sonra müvekkillerinin sığınma taleplerinin kabul edilmesi içinde hukuki mücadelede bulunacaklar.

 

Alınan bilgiye göre, darbeciler Dedeağaç yakınındaki Nea Hili'de bulunan İltica Komisyonuna resmi sığınma talebinde bulunacak. Darbecilerin taleplerinin kabul edilip edilmeyeceğine azami 3 hafta içerisinde karar vermesi gereken komisyon aynı zamanda bu süre içerisinde 8 askerin tutukluluk halinin devam edip etmeyeceğini de kararlaştıracak.

yunanistandaki-8-darbecinin-kaderi-bu-kadinlarin-elinde

TÜRK AVUKATIN TALEBİ KABUL EDİLMEDİ

 

Öte yandan Hukukçular Derneği üyesi Avukat Ramazan Arıtürk, yargılamanın yapıldığı Dedeağaç kentine gelerek dernek adına ve kişisel olarak darbe girişiminden mağdur olduğunu ileri sürerek yargılamaya müdahil olmak istedi. Yunanlı avukatlar aracılığıyla yargılamaya müdahil talebinde bulundu. Ancak bu talep usulü olmadığı gerekçesiyle kabul edilmedi.İstanbul Barosu avukatlarından Ramazan Arıtürk, Yunan adaletinin darbeci ve katillerini koruyacağına inanmadığını söyleyerek, “Sanıklar halkı katlettiler. Hukuka inanan devlet olarak Yunanistan’ın sanıkları Türkiye’ye iade edeceğine inanıyorum. Katiller korunamaz. Sadece fikir suçlarında siyasi sığınma olabilir.“ dedi.
ramazan-ariturk

MÜLAKATA ALINACAKLAR

 

Dedeağaç Suçüstü Mahkemesi’ndeki duruşmanın sona ermesinden sonra darbeci subaylar yine ikişerli gruplar halinde polis aracına bindirildi. Yunanistan’a kaçtıktan sonra sığınma talebinde bulunan darbeci subaylar yarın Fere İltica Komisyonu üyelerinin karşına çıkarak mülakata katılacak. Komisyonda 1 kişinin sözlü mülakatının yaklaşık 3 saat sürdüğü bildirildi.

 

"SİYASİ OLARAK BU VAKAYI HIZLICA ÇÖZMEK VE MESELEYİ ASKIDA BIRAKMAMAK YUNANİSTAN'IN ÇIKARINA OLACAKTIR"

 

Bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Yunanistan Savunma Bakan Vekili Dimitris Viças, bu meselenin Yunan hukuku ve uluslararası hukuk çerçevesinde çözüleceğini belirtti.

 

Viças, Türkiye'nin iade talebine ilişkin argümanlarının çok güçlü olduğunu vurgulayarak, "Siyasi sığınma talebi işlemleri normalde yaklaşık 15-25 gün alıyor." ifadesini kullandı.

 

Kararın hakimler tarafından verileceğini kaydeden Viças, "Siyasi olarak, bu vakayı hızlıca çözmek ve meseleyi askıda bırakmamak Yunanistan'ın çıkarına olacaktır." diye konuştu.

dimitris-bitsas
 
Mehmet Hasan
Önceki Mehmet Hasan
Köln Başkonsolosu Kaya'dan “Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” kampanyasına destek
Sonraki Köln Başkonsolosu Kaya'dan “Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” kampanyasına destek