Yunanistan’dan tarihi saygısızlık: Osmanlı mezarları talan edildi!

Yunanistan’dan tarihi saygısızlık: Osmanlı mezarları talan edildi!
Yunanistan’dan tarihi saygısızlık: Osmanlı mezarları talan edildi!

Yerel basından elde edilen haberlere göre, Selanik’e bağlı Gargara köyünde spor salonu yapımı sırasında tam 201 Osmanlı mezarı, iş makineleri tarafından talan edildi. Hafriyat çalışmaların ardından bölgede bulunan mezarların ortadan kaybolduğu bildirilirken, yapılan bu tarihi saygısızlık infial yarattı.

Her fırsatta Türkiye ile gerilimi artıracak adımlar atan Yunanistan’dan, şimdi de tarihi bir saygısızlık haberi geldi. Yunan basınında çıkan haberlere göre Selanik’in Gargara köyü yakınlarında bir spor salonu inşasında bölgede bulunan tarihi Osmanlı mezarları, tamamen yok edildi.



SPOR SALONU İÇİN MEZARLARI YOK ETTİLER 

İnfial yaratan haberler, Yunanistan’dan geldi. Selanik yakınlarında bulunan Gargara köyünde, 201 Osmanlı mezarı, spor salonu yapım çalışmalarında talan edildi.

Aktarılan haberlere göre bölgede inşaat çalışmaları başlatılmadan önce Osmanlı’ya ait mezar taşları bulunurken, hafriyat çalışmalarının ardından tüm kalıntılar, ortadan yok edildi.

YETKİLİLER SAYGISIZLIĞA İZİN VERDİ 

Yunanistan medyasının haberlerine göre hafriyat çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan mezarları gören iş makinesi operatörleri işi durdurdu. Halkidiki Tarihi Eserler Müdürlüğü’ne ve Nea Propontida (Yeni Bandırma) Belediyesi’ne haber verildi.

MECLİS KARARI İLE YOK EDİLDİ

Müze ve belediye yetkililerinin yaptığı incelemenin ardından alanda hafriyat çalışmalarına meclis kararı ile izin verildi.
Belediye tarafından yapılan açıklamada, “Kazıda Osmanlı dönemine ait iki yüz bir (201) çukur şeklinde mezar ortaya çıkarıldı. Bunlar fotoğrafları çekildikten ve planlandıktan sonra inşaat alanından uzaklaştırıldı” ifadeleri yer aldı.
 

MÜSLÜMANLARDAN SERT TEPKİ 

Köyde yaşayan Müslümanlar ise yaptıkları açıklamada, mezarların ortadan kaldırılmasına tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

“Bu mezarlardan çıkan kemikler nereye kaldırıldı, nasıl kaldırıldı? Gerekli hassasiyet gösterilmediği açıkça ortada, çünkü İslam dini kurallarına göre “nakli kubur” yapılması gerekirdi ve anlaşılan yapılmadan iş makineleriyle gelişi güzel bir şekilde kamyonlara doldurulup bir tarafa boşaltıldı.

Böylece Osmanlı döneminde Gargara (Simantra) köyünden 1920-1922 yılları arasında mübadeleyle göç edenlerin mezarları silinip süpürüldü. Ölülerimize bu yapılan büyük bir saygısızlıktır.”

DİTİB cami derneklerinden sel mağdurlarına yardım eli
Önceki DİTİB cami derneklerinden sel mağdurlarına yardım eli
Batı Trakya'dan başlayan fırtınalı hayat
Sonraki Batı Trakya'dan başlayan fırtınalı hayat