Yunanistan Başbakanı Miçotakis Türkiye’yi ABD’ye şikayet etti

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Türkiye’yi ABD’ye şikayet etti

ABD’de bulunan Miçotakis, ABD Kongresi’nde senatörlere seslendi. Miçotakis, konuşmasında Türkiye’ye karşı Akdeniz ve KKTC konularında açıklamalarda bulundu.

Başbakan Miçotakis konuşmasında, “Egemenliğimizin ihlal edilmesine ve yerleşim olan adaların üzerinden ihlal uçuşlarına müsamaha göstermeyeceğiz, derhal durdurulmalı”. İfadelerini kullandı.

Türkiye’nin Yunan hava sahasını sürekli ihlal ettiğini iddia eden Miçotakis, Ankara’nın bölgede provokatif bir duruş sergilediğini ve Kıbrıs’ta da iki devletli çözüme yanaşmadıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Buradan tüm otoriter liderlere bir mesaj göndermeliyiz. Bu nedenle son 48 yıldır bizi rahatsız eden bir konuya dikkat etmenizi rica ediyorum. Türkiye’nin işgali ve Kıbrıs’ın bölünmesi. İki devletli çözümü ve Kıbrıs’ın bölünmesini kabul etmeyeceğiz. Yunanistan her zaman komşularına dostluk eli uzatır ancak komşularımızla olan anlaşmazlıklarımızı çözmek için uluslararası hukukta tek bir çerçeve vardır. “Egemenliğimizin ihlal edilmesine ve yerleşim olan adaların üzerinden ihlal uçuşlarına müsamaha göstermeyeceğiz, derhal durdurulmalı. Bu yüzden bölgeye askeri teçhizat tedariki konusunda karar verirken, NATO’nun güneydoğu kanadındaki istikrarsızlık riskini göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum”.

Acı veren açık bir yarayı, Kıbrıs’ın yasadışı işgalini unutmasınlar ve bu meselenin uluslararası hukuk temelinde çözülmesi gerektiğini, dün Başkan Biden’a da söylediğim gibi, kimsenin Kıbrıs’ta iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceğini söyledim.

Ukrayna konusuna da değinen Başbakan Miçotakis şunları dile getirdi:

“Putin’in saldırganlığına karşı Ukrayna’nın yanındayız. İnsani yardım gönderdik. Vatanlarını savunmalarına yardımcı olmak için Ukraynalıları silahlarla destekledik. Putin başarılı olamayacak. Başarılı olamamalı. Sadece Ukrayna uğruna değil, aynı zamanda tüm otoriter liderlere, tarihi revizyonizme ve uluslararası hukuku ihlal eden açık saldırganlığa dünya demokrasileri topluluğu tarafından müsamaha gösterilmeyeceğine dair bir mesaj göndermek için başarılı olmamalıdır. Düşmanlığın dili, revizyonizmin ve imparatorluğun nostaljisi hakim olmayacak.

Lütfen şunu da unutmayın: Ukrayna’nın Rus saldırganlığını yenmesine yardım etmeye odaklandığımız bir zamanda NATO’nun ihtiyaç duyduğu son şey, İttifak’ın güneydoğu kanadındaki bir başka istikrarsızlık kaynağıdır. Ve Doğu Akdeniz için savunma malzemesi tedarik kararları verirken bunu göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum”.

Yunanistan'a geçtikten sonra Kiliseye sığınarak korunma talebinde bulundular
Önceki Yunanistan'a geçtikten sonra Kiliseye sığınarak korunma talebinde bulundular
Batı Trakya'dan başlayan fırtınalı hayat
Sonraki Batı Trakya'dan başlayan fırtınalı hayat