Yunanistan, Azınlığın Seçtiği Müftüyü Yargılayacak

Yunanistan, Azınlığın Seçtiği Müftüyü Yargılayacak
Yunanistan, Azınlığın Seçtiği Müftüyü Yargılayacak
Yunanistan, Azınlığın Seçtiği Müftüyü Yargılayacak

Yunanistan son döneme, bir yandan “240 İmam Yasası” olarak bilinen yasa ile kendisine bağladığı 8’er aylık sözleşmeli din öğreticileri ile Batı Trakya’da Müftü seçimi yapmaya zemin hazırlarken, diğer yandan da Türk Azınlığın seçtiği Müftülere karşı baskı ve yıldırma politikalarına aralıksız devam ediyor.

Yunanistan belirli aralıklarla bahaneler ve suçlamalar ileri sürerek,  Batı Trakya’da Azınlığın Lozan Andlaşması’ndan doğan haklarını kullanarak seçtiği Müftüler üzerinde baskıyı giderek arttırıyor.

Yine bu baskıcı uygulamaların birini devreye sokarak, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Gümülcine’de düzenlenen toplu sünnet mevlidine katıldığı için “makam gaspı” suçlamasıyla Selanik’te yargılanacak.

Müftü İbrahim Şerif, 2017 yılında Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı Gümülcine’nin mahallelerinden biri olan Alankuyu’da davetli olduğuğu toplu sünnet mevlidine katıldığı için “makam gaspı” suçlamasıyla kendisine dava açılmıştı. Açılan dava, 7 Ekim 2021 tarihinde Selanik Tek Hakimli Bidayet Mahkemesi’nde görüşülecek.

Müftü İbrahim Şerif, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Beş yıl önce Alankuyu’lu kardeşlerimizin tertip ettiği toplu sünnet Mevlid’ine katılmamız, makam gaspı kabul edilerek, mahkeme olmak üzere 7-10 -2021 tarihinde Selanik Bidayet mahkemesine davet edildik. Allah yardımcımız olsun.”

Yunanistan’da, 2007’de kabul edilen ancak Türk Azınlığın tepkisi nedeniyle yürürlüğe konulmayan “240 İmam Yasası” olarak da bilinen yasa, 2013’te yapılan düzenlemenin ardından fiilen uygulanmaya başladı.

Yunanistan, bu yasayla sözleşmeli memur yaptığı Türk Azınlık mensubu kişileri, “din öğretmeni” (İerodidaskalos) sıfatıyla göreve alıyor.

Batı Trakya’daki camilerde görev yapan din adamlarının, Yunanistan Eğitim ve Dinişleri Bakanlığı’nın onayı ile aralarında Hristiyan Yunan vatandaşlarının da bulunduğu 5 kişilik kurul tarafından atanmasını ve bunlara devlet tarafından maaş verilmesini öngören yasaya ek olarak getirilen düzenleme, bu imamların Yunan devlet okullarında İslam dini dersi vermelerini de getiriyor. Azınlık ise bu uygulamaya karşı çıkmaya devam ediyor.

“Minareyi çalan kılıfını hazırlar” 

Atina yönetiminin son marifeti, henüz Resmi Gazete’de yayınlanmadı ancak bazı kaynaklar, Yunanistan’ın “240 İmam Yasası” olarak bilinen yasaya dayandırarak kendisine bağladığı 8’er aylık sözleşmeli din öğreticileri ile Batı Trakya’da Müftü seçimi yapmaya hazırlandığı ileri sürülüyor.

Böylece, Batı Trakya’daki Türk Azınlığın uzun yıllardan beri Müftü seçimi yapmasına müsade etmemesini bu şekilde çürütmeye ve Avrupa’daki İnsan Hakları mekanizmaların ve kuruluşların deyim yerindeyse “gözünü boyamayı” hedefliyor.

Kısacası Yunan devleti, yine kendi içimizden deyim yerindeyse “parayla turayla” bulup kısa dönem sözleşmeli memur ettiği kişilerle, kendisini savunacak ve diyecek ki; “bakınız Azınlık Müftü seçimi diye bağırıyor, alın size Müftü seçimi”.

Bir atasözümüz der ki; “Minareyi çalan kılıfını hazırlar”.

Hollanda'da hükümet neden kurulamıyor
Önceki Hollanda'da hükümet neden kurulamıyor
Başbakan Weil, Müslümanların topluma katkılarından memnuniyet duyduklarını ifade etti
Sonraki Başbakan Weil, Müslümanların topluma katkılarından memnuniyet duyduklarını ifade etti