Yunan devleti Batı Trakya’da Medreseleri Azınlığın elinden alıyor!

Yunan devleti Batı Trakya’da Medreseleri Azınlığın elinden alıyor!
Yunan devleti Batı Trakya’da Medreseleri Azınlığın elinden alıyor!

Yunan devleti gözünü Batı Trakya’daki Medreselere dikti. Yasal düzenleme ile atadığı Müftüleri Encümen heyeti Başkanı yapıyor!

Yunanistan, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını çözmek yerine, her geçen gün adım adım Azınlığın Lozan Andlaşması ile garanti altına alınan haklarını elinden almaya devam ediyor.

2 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlan ve öğrenci velilerinin söz sahibi olmasını büyük ölçüde ortadan kaldıran ve Türk Azınlığın tanımadığı Tayinli Müftülerin Encümen Heyeti Başkanı olarak atanmasını öngören yasal düzenleme ile Azınlığa bir darbe daha indiriyor.

Yunan devleti, Batı Trakya’da Gümülcine ve İskeçe’deki Medreselerde görev yapan okul Encümen Heyetlerinin yetkilerini belirleyen yasal düzenleme ile Encümen Heyetlerini tamamen kendi kontrolüne alıyor.

Yapılan yeni düzenleme ile, Medreselerdeki Encümen Heyetlerinin başkanlık görevine doğrudan Tayin ettiği Müftüler getiriliyor.

Bir başka keyfi uygulama ise, Encümen Heyetinin sekreterlik görevine, Orta Dereceli Öğretim Müdürlüğü’ne bağlı idari bir memurun atanması.

Bu keyfi uygulamalarla artık bundan sonra Batı Trakya’da Medreseler asli görevinden uzak olarak tamamen Yunanistan’ın kontrolüne adeta birer devlet okulu olarak geçiyor.

Yapılan bu müdahale ile Medreselerdeki Encümen Heyetlerinin kontrolü tamamen öğrenci velilerinin elinden alınıyor ve Yunanistan’ın keyfi uygulamasıyla istediği kişilere veriliyor.

Yeni düzenleme çerçevesinde eş, kan bağı ve evlilik yolu ile akrabalık bağı olan Encümen Heyeti üyelerinin aynı toplantıya katılamayacağı belirtiliyor. Bu da Encümen Heyetinde yer alan iki kardeşin aynı toplantıya katılamayacağı anlamına geliyor.

Yeni düzenleme ile getirilen bir başka uygulama ise toplantılara Eyalet Eğitim Müdürü, Azınlık Eğitim Bürosu Müdürü, İl Ortaöğretim Müdürü ile okulun müdür ve müdür yardımcısı dışında başka birinin katılamaması.

Velilerin Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeye tepki gösterdiği ve son durumun “Medreseler azınlık kurumu olmaktan tamamen uzaklaştırılıyor” söylentileri giderek artıyor.

TBMM Komisyon Başkanı Sırakaya, “Otomatik Bilgi Değişimi Sistemi’ne açıklık getirdi
Önceki TBMM Komisyon Başkanı Sırakaya, “Otomatik Bilgi Değişimi Sistemi’ne açıklık getirdi
Türkoğlu Grubu: Avrupa'nın inşaat, sigorta ve taşımacılık sektöründe öncü ismi
Sonraki Türkoğlu Grubu: Avrupa'nın inşaat, sigorta ve taşımacılık sektöründe öncü ismi