YTB, Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilere katkı sağlıyor

YTB, Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilere katkı sağlıyor
YTB, Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilere katkı sağlıyor
YTB, Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilere katkı sağlıyor
YTB, Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilere katkı sağlıyor
YTB, Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilere katkı sağlıyor

Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Ortadoğu’dan Afrika’ya kadar çok geniş bir coğrafyada yaşayan kardeş, soydaş ve akraba topluluklarla yoğun ve sıcak ilişkilerin yeniden tesis edilmesine yönelik çalışmalar yürüten Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) projelerini insan odaklı yaklaşımla sürdürüyor. Çalışmalarıyla Balkanların istikrarı ve refahında yapıcı rol oynayan YTB, bölgede gerçekleştirdiği faaliyetlerde de Türkiye ve Sırbistan arasındaki ilişkilere önemli katkı sağlıyor. Bu bağlamda Türkiye Bursları ile her yıl Sırbistan’dan onlarca öğrenciye Türkiye’de üniversite eğitimi sunarken, iki ülke arasındaki ilişkilerde köprü vazifesi gören sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda da onlarca proje hayata geçiriyor. 

BALKAN GENÇLİK OKULU PROJESİ 

YTB, Balkan ülkelerinde yaşayan soydaş ve kardeş topluluklara mensup lise ve üniversite öğrencilerinin sosyal, kültürel ve akademik açıdan gelişimlerine katkı sağlamak için “Balkan Gençlik Okulu” projesi ile Sırbistan Sancak bölgesinde yüzlerce öğrenciye tarih, kültür, din ve benzeri konularda çeşitli eğitimler, atölye çalışmaları, konferanslar ile seminerler verdi.  

BOŞNAKLARIN SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL ENVANTER ÇALIŞMASI 

Sırbistan’ın Sancak bölgesinde yaşayan Boşnaklara ait, etnik ve bölgesel kimliklerini oluşturan somut olmayan kültürel değerlerin unutulmaması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına 

Boşnakların Somut Olmayan Kültürel Envanter Çalışması başlatıldı. Uzman ekip eşliğinde yapılan saha çalışmaları ve literatür taramalarının ardından araştırmacıların kullanımına açılması için bir veri tabanının oluşturulması hedefleniyor. 

BELGRAD TÜRKOLOJİ’NİN YÜZ YILI: ANTOLOJİ PROJESİ

Belgrad Türkoloji’nin Yüz Yılı adlı antoloji çalışması kapsamında, 1976 senesinden bu yana Belgrad Türkoloji Kürsüsünde görev yapmakta olan Prof. Dr. Mirjana Teodosiyeviç, kürsünün tarihçesi ve çalışmalarına dair birinci ağızdan bilgiler veriyor. Proje içeriğinde Belgrad Türkoloji Kürsüsünde yapılmış bilimsel çalışmalar, hazırlanmış yayınlar ve tezler, kürsü öğrencilerinin çeşitli çalışmaları ile geçmiş dönemlere ait hatıralar, fotoğraflar yayınlanmak üzere hazırlanıyor. 

NOVİ PAZAR TÜRK KÜLTÜR MERKEZİ TÜRKİYE GEZİSİ 

Novi Pazar Türk Kültür Merkezi bünyesinde görevli Millî Eğitim Bakanlığı okutmanları ve Türkçe dersi alan 44 öğrenciye yönelik 30 Haziran 7 Temmuz 2021 tarihleri arasında bir Türkiye gezisi gerçekleştirildi.

407 BAŞARILI ÖĞRENCİYE BURS SAĞLANDI 

YTB tarafından, yürütülen ve uluslararası öğrencilere Türkiye'de yükseköğrenim fırsatı sunan "Türkiye Bursları" programı kapsamında 2012 yılından bu yana Sırbistan’dan başarılı 407 öğrenci burslandırıldı. Türkiye Bursları programı kapsamında ülkemizdeki üniversitelerde eğitim alan uluslararası öğrenciler kendi ülkelerine döndüklerinde hem ülkelerinin kalkınmalarına yardımcı olurken hem de Türkiye ilişkilerde köprü vazifesi görüyor. Türkiye’deki eğitimlerini tamamlayan mezunları yalnız bırakmayan YTB, Türkiye Mezunları adı altında birçok çalışma hayata geçiriyor. Bunun yanında ise mezunlar kendi ülkelerinde mezun dernekleri kurarak faaliyetlerde bulunuyor. Bu çerçevede 2021 yılı Mezun Ağı Geliştirme Destek Programı kapsamında Sırbistan Türkiye Mezunları Derneği tarafından 4 proje hayata geçirildi. 

TÜRKİYE BURSLARI ORYANTASYON VE TANITIM PROGRAMLARI

Sırbistan Türkiye Mezunları Derneğinin Novi Pazar şehrinde bulunan dernek merkezinde 2021 Şubat ayında Sırbistan'dan gelen Türkiye Bursları başvurularının nitelik ve nicelik bakımından geliştirilmesi için tanıtım faaliyetleri yürütüldü. Eylül ayında ise 2021 yılı başvuruları kapsamında Türkiye Burslusu olmaya hak kazanan Sırp öğrencilere yönelik oryantasyon programı gerçekleştirildi.

SIRBİSTAN NOVİ PAZAR TÜRKÇE KURSU

Sırbistan’nın Novi Pazar şehrinde Türkçe öğrenmek isteyen ancak herhangi bir eğitim kurumu bulamayan yerel halka yönelik Türkçe kursu projesi hayata geçiriliyor. Proje, Novi Pazar Türk Kültürü Merkezi ve Yunus Emre Enstitüsü Belgrad Ofisi ile ortaklaşa yürütülüyor. 

15 TEMMUZ MİNİKLER FUTBOL TURNUVASI PROJESİ

Sırbistan Türkiye Mezunları Derneği tarafından 15 Temmuz 2021 tarihinde farklı şehirlerden gelen 4 takımın katıldığı bir futbol turnuvası organize edildi. Söz konusu proje ile toplumdaki 15 Temmuz darbe girişimi bilincinin artırılması hedeflendi. 15 Temmuz logolu tişört, kupa, madalya ve katılım belgeleri hazırlanarak katılımcılara dağıtıldı. 

SIRBİSTAN NOVİ PAZAR’DA OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ KURSU PROJESİ

Sırbistan’ın Sancak bölgesinde Osmanlı döneminden kalma kitabeler, mezar taşları ve bunun yanında halkın elinde birçok kitap, tabu gibi resmi evraklar bulunuyor. Bir döneme şahitlik eden bu belgelerin halk tarafından anlaşılabilmesi adına Sırbistan Türkiye Mezunları Derneği tarafından 12.07.3021 – 16.08.2021 tarihleri arasında Osmanlı Türkçesi kursu projesi hayata geçirildi. 

Arjantin'de binlerce kişi istihdam ve sosyal yardım talebi için yürüdü
Önceki Arjantin'de binlerce kişi istihdam ve sosyal yardım talebi için yürüdü
Berlin Büyükelçisi Şen, Solingen'deki yangında yaşamını yitirenlerin yakınlarını ziyaret etti
Sonraki Berlin Büyükelçisi Şen, Solingen'deki yangında yaşamını yitirenlerin yakınlarını ziyaret etti