YTB Desteğiyle Bursa'da Minia Balkantürk Parkı açıldı

YTB Desteğiyle Bursa'da Minia Balkantürk Parkı açıldı
YTB Desteğiyle Bursa'da Minia Balkantürk Parkı açıldı
YTB Desteğiyle Bursa'da Minia Balkantürk Parkı açıldı
YTB Desteğiyle Bursa'da Minia Balkantürk Parkı açıldı
YTB Desteğiyle Bursa'da Minia Balkantürk Parkı açıldı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve BALKANTÜRKSİAD iş birliğinde 1500 m² bir alan üzerinde yayılan ve 12 Balkan ülkesini temsil eden adalardan oluşan Minia Balkantürk Parkı’nın açılışı gerçekleştirildi. Bursa’nın Nilüfer ilçesinde kurulan parkın merkezinde Osmanlı ile özdeşleşen ululuğu ve sonsuzluğu simgeleyen çınar ağacı bulunuyor. Çınar ağacının etrafındaki adalarda da Osmanlı Türk eserlerinin 1/25, 1/10 oranda küçültülmüş minyatür kopyaları yer alıyor. 

BALKANLAR İLE TÜRKİYE'Yİ BİRBİRİNE BAĞLAYAN ÖZELLİKLELER VAR 

Açılış töreninde TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu bir konuşma yaptı. Bursa'nın bir Balkan kenti olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Saraybosna, Üsküp, Prizren, Sofya, Selanik'te Bursa'dan esintiler olduğunu aktardı. Balkanlar ile Türkiye'yi birbirine bağlayan özellikleler olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, “Türkiye ile Balkanların iş birliği içinde dostluk ekseninde bir araya gelecek olması her zaman önemsediğimiz bir mevzu. Sayın Cumhurbaşkanımızın Balkan ülkelerinin liderleriyle beraber oluşturduğu ortak platformlar sayesinde bugün bu ülkelerle Türkiye arasındaki iş birliğini güçlü kılıyoruz. Türkiye'nin insani diplomasi anlamında ortaya koyduğu tavır, Balkanlarla ilişkimizi daha ehemmiyetli ve güçlü hale getiriyor." Dedi. 

BALKANLARIN KALBİ TÜRKİYE’DE ATIYOR 

Törende konuşan Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagic ise Saraybosna ile Bursa'nın benzerliğine değindi. Tüm Balkanların kalbinin Türkiye’de attığını söyleyen Alagic, “Yapılan bu proje, kalplerde olanın itinayla hazırlanmış, tasarlanmış bir modeli. Umarım birliğimiz, beraberliğimiz bugüne kadar olduğu gibi her zaman devam eder." Şeklinde konuştu. 

BALKANTÜKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şakir de konuşmasında şunları kaydetti: "BALKANTÜRKSİAD olarak, Balkan ve Rumeli coğrafyasında kalmış ata yadigarı eserleri Bursa'da Minia Balkantürk Parkı'nda yaşatmak istedik. Geçmişimizin kültürünün mirasının gelecek kuşaklara da aktarılması gerektiğine inanıyoruz. Bu hassasiyete katkı sağlamış olmaktan mutluyuz." Dedi. 

Minia Balkantürk Parkı'nda, Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ev, Bulgaristan'daki İbrahim Paşa Cami, Kosova'daki 1. Murad Türbesi, Karadağ'daki Saat Kulesi, Moldova'daki Komrat Türk Kültür Evi, Hırvatistan'daki Klis Kaleiçi Cami ve Hamamı, Sırbistan'daki Voyvodina Hamamı, Bosna Hersek'teki Gazi Hüsrev Bey Medresesi, Kuzey Makedonya'daki Taş Köprü, Arnavutluk'taki İşkodra Kalesi ve Romanya'daki Mecidiye Camii eserleri bulunuyor.

Girit Adası’nda 5,8 büyüklüğünde deprem
Önceki Girit Adası’nda 5,8 büyüklüğünde deprem
Türk kelimesi yer aldığı için derneklerimiz kapatıldı
Sonraki Türk kelimesi yer aldığı için derneklerimiz kapatıldı