Türkiye ve Yunanistan “Aşı sertifikası” konusunda anlaştı!

Türkiye ve Yunanistan “Aşı sertifikası” konusunda anlaştı!

Karara göre Türkiye’den Yunanistan’a ve Yunanistan’dan Türkiye’ye seyahat edecek kişilerin aşının ikinci dozunu yaptırmış ve üzerinden 14 gün geçtiği durumlarda karşılklı seyahat edebilecekler. Yine PCR negatif testi de karşılıklı olarak tanınmaktadır.

Dendias ve Çavuşoğlu'nun yaptıkları açıklamaların tamamını aşağı okuyabilirsiniz

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI NİKOS DENDİAS

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ PROGRAM LİSTESİ ÜZERİNDE  ANLAŞMA SAĞLADIK

Amacımız, ilk anlaşma sürecini başlatmaktı ki bu da mümkün olabilirse daha sonra, aşamalı olarak, zaman içerisinde normalleşme yönünde ilerlemektir. Bu çerçeve içerisinde, belirli bir ekonomik işbirliği program listesi üzerinde anlaşma sağladık. 

AŞI SERTİFİKALARININ KARŞILIKLI OLARAK TANINMASI KONUSUNDA ANLAŞMAYA VARDIK

COVID -19 aşı sertifikalarının karşılıklı olarak tanınması konusunda anlaşmaya vardık. Her iki  ülkenin aşı olmuş vatandaşları ya da  test sonuçları negatif olanlar karşılıklı olarak her iki ülkeyi de ziyaret edebilecekler.  Bu durum da iki ülke arasındaki turizm faaliyetlerine ivme kazandıracaktır.

Bugünkü görüşmemiz aynı zamanda bir fırsattı, Türkiye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in NATO zirvesinde görüşmelerini kararlaştırmak açısından da bir fırsattı.

ANADOLU EFES’İN AVRUPA BASKETBOL LİGİNDEKİ  BAŞARISINDAN DOLAYI SENİ TEBRİK ETMEK İSTİYORUM 

Sevgili  dostum Mevlüt. Müsaadenle sana bir kez daha Atina’ya geldiğin için teşekkür etmek istiyorum. Bu vesileyle seni tebrik etmek istiyorum.  Anadolu Efes’in basketbol Avrupa ligindeki başarısından dolayı seni tebrik etmek istiyorum.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU

UMARIM GELECEK SENE TÜRK VE YUNANİSTAN TAKIMLARI PLAY OFF’TA  KARŞILAŞIRLAR

Çok çok teşekkür ediyorum. Sevgili dostum Nikos Dendias, ben de sözlerime Anadolu Efes’le başlamak istiyorum. Dün akşam çok çok  heyecanlı  bir final vardı. Bu finali izleyebilmem için akşam yemeğini de biraz hızlandırdın ki onun için de çok teşekkür ederim. Umarım gelecek sene Türk ve Yunanistan takımları Play Off’ta  karşılaşırlar. İki takım sizden, iki takım da bizden Avrupa liginde oynamıştı. Ama  gerçekten Anadolu  Efes’in başarısı muhteşem.

YUNANİSTAN’DA BULUNMAKTAN BÜYÜK  MEMNUNİYET DUYUYORUM

Beş yıl aradan sonra tekrar Yunanistan’da bulunmaktan büyük  memnuniyet duyuyorum. Dostum  Niko’ya  daveti için, bize ve heyetimize gösterdiği  ilgi ve misafirperverlik için huzurlarınızda  teşekkür etmek istiyorum.

BÖLGESEL KONULARI DEĞERLENDİRDİK, İSTİŞARE ETTİK

Bugün  Sayın Başbakan Miçotakis, Niko Dendias ve  heyetlerimizle yaptığımız görüşmelerde, ilişkilerimizi kapsamlı bir şekilde ele alma imkanımız oldu. Elbette bölgesel konuları değerlendirdik, istişare ettik.

25 MADDEDE İLKE OLARAK GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARDIK 

Ankara’daki görüşmemizde, ekonomik ve ticari konularda pozitif gündem oluşturulmasına karar vermiştik. Bu alanda istişareler yardımcılarımız tarafından  Kavala’da  yapıldı, kendilerine de huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Artık somut projeler üzerinde eylem ve işbirliği odaklı çalışmaya başladık. 25 maddede ilke olarak görüş birliğine vardık.  Ulaştırmadan enerjiye, turizmden çevre ticaret ve  geniş yelpazede bir çok işbirliği alanında ilgili kurumlarımız bundan  sonraki süreçte bir araya gelecek ve  imzalanacak mutabakat zabıtları ve  tesis edilecek mekanizmalar aracılığıyla, somut işbirliği projelerini hayata  geçirme konusunda mutabık kaldık.

Bu konularda , Türkiye olarak gerekli iradeye sahip olduğumuzu söylemek  isterim. Yunanistan’da da aynı iradeyi görmekten mutluluk duydum. Böyle  gidersek bu konularda hızlı adımlar atabiliriz ve çok hızlı mesafeler kat edebiliriz.

COVID -19 AŞILARININ KARŞILIKLI TANINMASI KARARINI ALDIK

Niko Dendias’ın da söylediği gibi, bugün COVID -19 aşılarının karşılıklı tanınması kararını aldık. Bu konuda hem Türkiye, hem Yunanistan farklı ülkelerle anlaşmaya ya da mutabakata varmıştı. Biz de daha önce AB üyesi  Macaristan ve Bulgaristan’la,  ayrıca Sırbistan’la  karşılıklı  anlaşmaya varmıştık.

Ben, inanıyorum ki bugün vardığımız bu mutabakat, karşılıklı olarak turizm sektörümüze olumlu  etki yapacaktır. Bu  olumlu adımları, önümüzdeki süreçte, turizm işbirliği  konusunda arttırmak istiyoruz.

63. İSTİŞARİ GÖRÜŞMELER TÜRKİYE’DE YAPILACAK

Siyasi ve askeri diyaloğumuz tüm kanallarda ilerliyor.  Bundan önce istişari görüşmelerin 62. ve ayrıca bakanlıklar arasında  siyasi istişareleri, burada Atina’da yapmıştık. 63. İstişari görüşmeler Türkiye’de yapılacak ve en kısa zamanda Yunanistan tarafında tarih önerilerine  bulunacağız.

Geçen hafta da askeri makamlarımız arasında güven arttırıcı önlemler süreci 4. Toplantısı video  konferans yoluyla yapıldı. Önümüzdeki süreçteki  yapılacak fiziki toplantı yine  Yunanistan’dan heyeti ülkemize bekliyoruz.

LİDERLERİMİZİN NATO ZİRVESİ MARJINDA BİR ARAYA GELMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Nikos  Dendias’ın da söylediği gibi liderlerimizin NATO zirvesi marjında bir araya gelmesi öngörülüyor.  Bu konuda birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

DİYALOĞUMUZUN KESİNİTİSİZ  SÜRMESİ GEREKİYOR 

Yine Niko’nun da söylediği gibi, uzun süredir çözüm bekleyen meselelerimiz var, görüş ayrılıklarımız var;  bunları iyi komşuluk, uluslararası hukuk ve  karşılıklı hak ve çıkarlara saygı temelinde çözülmesini istiyoruz. Bunun için de  diyaloğumuzun kesintisiz  sürmesi gerekiyor. Bu konuda da her iki tarafta da irade vardır ki bunu bir kez daha teyit ettik.

GÖRÜŞMEYE VE DİYALOĞA HAZIRIZ

Biz, Türkiye olarak, Yunanistan’la ön koşulsuz  ve ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için bundan sonra görüşmeye ve diyaloğa hazırız.  Bu konuda Niko Dendias’la beraber, birlikte çalışmaya devam etme konusunda da hemfikiriz.

TÜRKİYE’DE AĞIRLAMAKTAN BÜYÜK BİR MUTLULUK DUYACAĞIM

Ben, tekrar, hem davet için, hem de misafirperverlik için çok teşekkür ediyorum. En kısa sürede Türkiye’de başka platformlarda görüşeceğiz, ama Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyacağım. Antalya Diplomasi Forumuna başka bir programından dolayı katılamıyorsunuz, yardımcınız geliyor Güneydoğu Avrupa ülkeler zirvesi toplantısına da.  Ama en kısa zamanda Türkiye’de ağırlamaktan mutluluk duyacağım. Teşekkür ediyorum.

Avrupa basketbolunun en büyüğü biziz
Önceki Avrupa basketbolunun en büyüğü biziz
Berlin Büyükelçisi Şen, Solingen'deki yangında yaşamını yitirenlerin yakınlarını ziyaret etti
Sonraki Berlin Büyükelçisi Şen, Solingen'deki yangında yaşamını yitirenlerin yakınlarını ziyaret etti