Türkiye’de depozitolu şişe ve plastik dönemi başlıyor

Türkiye’de depozitolu şişe ve plastik dönemi başlıyor
Türkiye’de depozitolu şişe ve plastik dönemi başlıyor

Tüm cam, pet şişe ve plastik ambalajlarda zorunlu depozitolu satış uygulanmasını öngören tasarı ile perakende noktalarında satılacak bu ambalaja sahip her bir ürün için ücretin standart 50 kuruş olması bekleniyor.

Türkiye’de poşette bir çok Avrupa ülkesinden önce uygulamaya girerken şişe ve plastikte aynı başarı elde edilememiştir.

Türkiye’de de bu uygulamanın yürürlüğe girdirilmesi için ilk adımlar atılmaya başlandığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada; Ülkemiz geri dönüşüm altyapısının gelişiminde büyük rol oynayan ambalaj atıkların yönetimi mevzuatı yenilendi. Çevrenin korunması ve koruma çalışmalarının geliştirilmesi ana amacı ile düzenlenen yeni mevzuatın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

1.4 milyarlık katkı

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, büyük bir geri dönüşüm ekonomisinin oluşacağını vurguladı. Türkiye'de yıllık kullanılan 20 milyar adetlik içecek ambalajının 9 milyarının PET şişe olduğunu dile getiren Eroğlu, bu uygulama ile ekonomiye yılda 1.4 milyar liralık katkı sağlanabileceğini söyledi. Yüksek bir depozito fiyatının vatandaşı teşvik edeceğini anlatan Eroğlu, “Vatandaş, birkaç şişeyi veya ambalajı iadeye götürdüğünde bir ekmek parası alabilmeli. Bu alanda en büyük tüketim yüksek gelir grubunda” diye konuştu.

1 milyon ton atığın önüne geçecek

Son iki gündür Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda süren görüşmelerde depozito ücretinin hangi seviyede olacağı tartışılırken, 50 kuruş öne çıkan fiyat seviyesi oldu.

Sistemin doğru işlemesi halinde Türkiye'de her yıl 1 milyon ton ilave atığın oluşmasının önüne geçmesi bekleniyor. Türkiye'de her yıl kullanılan içecek ambalajı miktarı kişi başı yılda 279 adet ve toplamda 20 milyar adet, ancak yapılan projeksiyonlarda 2030 başlarında bu rakamın toplamda 30 milyara çıkacağı öngörülüyor. Sistem, 2022 yılında devreye girdiğinde Türkiye'de 263 bin ton/yıl karbon emisyonunda azalma meydana getirecek.

 

Prizlerde boş takılı kalan cihazlar elektriğin yüzde 5’ini tüketiyor
Önceki Prizlerde boş takılı kalan cihazlar elektriğin yüzde 5’ini tüketiyor
İş insanı Mustafa Sayın’dan Ramazan Sönmez’e ziyaret
Sonraki İş insanı Mustafa Sayın’dan Ramazan Sönmez’e ziyaret