Türk Devletleri Teşkilatı Diasporaları YTB ev Sahipliğinde Buluştu

Türk Devletleri Teşkilatı Diasporaları YTB ev Sahipliğinde Buluştu
Türk Devletleri Teşkilatı Diasporaları YTB ev Sahipliğinde Buluştu
Türk Devletleri Teşkilatı Diasporaları YTB ev Sahipliğinde Buluştu
Türk Devletleri Teşkilatı Diasporaları YTB ev Sahipliğinde Buluştu
Türk Devletleri Teşkilatı Diasporaları YTB ev Sahipliğinde Buluştu

Programda 20 milyonluk büyük bir diaspora potansiyeline sahip Türk Devletleri Teşkilatı’nın bu ​alandaki faaliyetlerine dikkat çekilerek üye ülkelerin iş birliğine vurgu yapıldı.

Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri olan; Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’ın diasporaları Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) ev sahipliğinde buluştu. YTB’nin organizasyonuyla Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) çatısı altında 2. Diaspora Forumu gerçekleştirildi. Forum kapsamında üye ülkelerin diasporadan sorumlu bakanları, kurum başkanları, diasporadaki STK temsilcileri ve diaspora ​alanında çalışan akademisyenler Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) Bursa’da bir araya geldi.

Programda konuşan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, teşkilatı tek devlet anlayışı içinde, ticaretin önündeki engellerin kalktığı, gümrük sistemlerinin basitleştirildiği, ulaşımda, sermayede, insan dolaşımında tam bir serbestliğin sağlandığı Avrupa Birliği modeline eriştirmeyi hedeflediklerinin altını çizdi.

BİZİM HEDEFİMİZ BARIŞ, BİZİM HEDEFİMİZ KARDEŞLİK

Teşkilatın bölgesel ve küresel olarak kimsenin rakibi olmadığını ifade eden Yıldırım, bölgede barış, huzur ve refah istediklerini kaydetti. Teşkilatı kimseyi tehdit etmek için de oluşturmadıklarını dile getiren Yıldırım, kimsenin tehdidine de kulak asmayacaklarını belirtti. Yıldırım, “Bir hiç uğruna, ihtiraslar uğruna masum insanların yok olmasını, sabilerin, çocukların hayatını kaybetmesini istemiyoruz. Bizim hedefimiz barış, bizim hedefimiz kardeşlik, bizim hedefimiz ortak kalkınm​a ve milletlerimiz için daha yaşanılabilir bir dünya.” diye konuştu.

Yıldırım konuşmasında, güç birliği yapılarak, üye ülkelere ve teşkilata yönelik zararlı faaliyetlere karşı etkin bir şekilde mücadele edilmesinin önemine de vurgu yaptı. 

KARALAMA KAMPANYALARINA FIRSAT VERMEYECEĞİZ

Teşkilattaki ülkeler adına yalan, yanlış ve iftiralardan oluşan karalama kampanyalarına fırsat vermeyeceklerini söyleyen Yıldırım, “Tabii ne yazık ki üçüncü ülkelerde yaşayıp nüfuslarında Türk yazan ancak Türk devletleri için Türk düşmanlığı ​besleyip, Türk düşmanlarıyla iş birliği yapanların olduğunu da biliyoruz. Bunlar doğrudan ülkelerimizin, milletlerimizin düşmanıdır. Bununla da mücadele etmek hepimizin görevidir.” dedi.

Teşkilat olarak hem Kafkaslar’da hem Orta Asya’da hem de Balkanlar’da, İpek Yolu’nun geçtiği güzergahlarda refah, altyapı ve insanlığın ortak geleceği için çok güzel işler gerçekleştireceklerini anlatan Yıldırım, “Teşkilatın görünürlüğünü ve farkındalığını artırabilmek için çok yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bütün hedefimiz esasında Teşkilatı bir Avrupa Birliği modeline nihai olarak ulaştırmak.” şeklinde konuştu.

TÜRK DÜNYASINA YÖNELİK 150 PROJE GERÇEKLEŞTİRDİK

YTB Başkanı Abdullah Eren de YTB olarak Türk dünyasına yönelik 150'yi aşkın projeyi hayata geçirdiklerini anlattı. Eren konuşmasında, 1500'den fazla uluslararası öğrenciye Türkiye'de üniversite eğitimi imkanı sunduklarını da söyledi.

Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan'daki diaspora kurum temsilcileriyle tek tek görüşmeler yaptıklarını ifade eden Eren şunları kaydetti; “Bu anlamda ortak eğitim programları ve kültür faaliyetleri konusunda neler yapabiliriz? Bunlar üzerinde somut olarak konuştuk. Yakın zamanda bir kamp yapmayı planlıyoruz. Bunun yanı sıra Londra'da Azerbaycan diasporası ile ortak bir paylaşım programı da yapmayı düşünüyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde Türk dünyasının geleceği için herkes kendi alanında bir şeyler yapmaya gayret ediyor. Bizler de Türkiye'nin diaspora kurumu olarak diaspora hususunda ve eğitim faaliyetlerinde iş birliği imkanlarını geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bundan sonra da bu faaliyetlerimize devam edeceğiz.”

20 MİLYONLUK BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİBİZ

TDT Genel Sekreteri Baghdad Amreyev ise üye ülkelerin dünya genelinde 20 milyonun üzerinde büyük bir diasporaya sahip olduğunu dile getirerek, “Bu büyük bir potansiyel. Doğru yönlendirildiğinde ülkelerimiz için gerek siyasi, gerek ekonomik, gerekse toplumsal anlamda büyük faydalar üretebilecek bir potansiyel.” dedi.

Amreyev, Türk diasporasının etkinliğinin artırılması, yaşadıkları ülkelerde daha etkin hale gelebilmeleri, farklı grupların birbirleriyle daha senkronize hareket edebilmeleri yolunda çabalarını artırarak, birleşik, birbirinden haberdar ve örgütlü bir Türk diasporası oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Forumun ardından katılımcılar YTB tarafından yürütülecek Diaspora Kurumlararası Tecrübe Paylaşımı Programına katılacak ve 30 Mart tarihinde da Bursa Büyükşehir Belediyesi ile TÜRKSOY tarafından organize edilecek Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa açılış etkinliklerine iştirak edecek​ler.

DİTİB gönüllüleri Afrika’ya umut olmaya devam ediyor
Önceki DİTİB gönüllüleri Afrika’ya umut olmaya devam ediyor
Motosiklet tutkunları DİTİB Camii’nde dualarla sezonu açtı
Sonraki Motosiklet tutkunları DİTİB Camii’nde dualarla sezonu açtı