TİKA, Kuzey Makedonya'da Türk çocuk edebiyatı eserlerinin dağıtımına başlandı

TİKA, Kuzey Makedonya'da Türk çocuk edebiyatı eserlerinin dağıtımına başlandı
TİKA, Kuzey Makedonya'da Türk çocuk edebiyatı eserlerinin dağıtımına başlandı
TİKA, Kuzey Makedonya'da Türk çocuk edebiyatı eserlerinin dağıtımına başlandı

Ülke genelindeki 26 belediyede Türkçe eğitim veren 64 merkezi ve köy okulunun kütüphanelerinde 10 temel eserden oluşan kitap dağıtımının ilk durağı, başkent Üsküp'teki Petar Zdravkovski Penko İlköğretim Okulu oldu.

Kuzey Makedonya Türk Çocuk Edebiyatı 10 Temel Eser 2. Kitap Seti Temini Teslim Töreni'ne, TİKA ÜsküpKoordinatörü Halim Ömer Söğüt, ZOR Derneği Başkanı Hacer Sulooca, Petar Zdravkovski Penko İlkokulu Müdürü Mevlude Kryeziu, Kuzey Makedonya Eğitimi Geliştirme Bürosu Müdürü Zekeriya Hasip, Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanlığı Devlet Danışmanı Gönül Bayraktar'ın yanı sıra okul öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.

TİKA Üsküp Koordinatörü Söğüt, buradaki konuşmasında, TİKA'nın eğitim alanında bugüne kadar en yoğun projelerin gerçekleştirildiği ülkelerden birinin Kuzey Makedonya olduğunu ifade ederek "TİKA'nın ülke genelinde gerçekleştirdiği 1200 projenin üçte birlik kısmı eğitim projelerinden oluşuyor. Eğitim projelerinin ise büyük bir kısmı insan kaynağının geliştirilmesi, beşeri sermayenin artırılması noktasındaki projeleri içeriyor." dedi.

Okulların inşası, teknik donanımı, öğretmenlerin eğitimi, öğrencilere ders materyallerinin sağlanması, öğrencilerin sosyal ve kültürel anlamda desteklenmesi yönünde birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Söğüt, şöyle devam etti:

"(Bu proje) 2020 yılında ilk defa hayata geçirilmişti. Bu projenin aslında çok ayaklı olduğunu söylemek gerekiyor. Bir yanında lokal olarak en önemli hususlardan birisi; bir yayın evimiz çocuklarımızın eğitimini önemsiyor ve bir kitap basma, bunun dizgisinden baskısına kadar böyle bir yükün altına giriyor. Eğitim ve Bilim Bakanlığımız burada yaşayan Türklerin böyle bir sorununa parmak basarak bunu resmi makamlarca yardımcı ders kitabı literatür olarak araştırmasını yapıyor ve onaylıyor. Öte taraftan bir sivil toplum kuruluşu, okullara dağıtılması noktasında taşın altına elini koyuyor. Biz de TİKA olarak aslında bir anlamda tüm bu faaliyetlerin bir tarafından tutarak desteklemiş oluyoruz."

Türkçe, Arnavutça ve Makedonca eğitim veren Petar Zdravkovski Penko İlkokulu Müdürü Kryeziu, "Çocuklar için getirdiğiniz bu hediyelerden dolayı çok teşekkür ederim. Bu kitapların büyük bir istekle okunacağına inanıyorum. İş birliğine açığız. Bu bizim için çok değerli. Okulumuz çok etnikli bir yapı olup burada Arnavutça, Makedonca ve Türkçe olmak üzere üç dilde eğitim veriyoruz. 1700 öğrencimiz var. Okulumuz büyük olduğundan dolayı her an her şeye ihtiyacımız olabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

ZOR Derneği Başkanı Sulooca da Yeni Balkan Yayınlarından çıkan bu kitapları, "Geçmişin mirasını geleceğe taşıyoruz" sloganıyla dağıtmak için yola çıktıklarını ifade etti.

Bu kitaplarda Türkçeyi, Türk edebiyatı ve kültürünü yaşatmaya devam ettiklerini dile getiren Sulooca, "ZOR Derneği olarak yerli yazarlarımızın ailelerine bizlere bu hakkı tanıdıkları ve TİKA'nın desteği için teşekkürlerimizi sunarız. Özellikle bugün bizlere kapılarını açan okul müdürü Mevlude Hanım'a teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Kuzey Makedonya Eğitimi Geliştirme Bürosu Müdürü Hasip ise bu eserlerin ülkede Türkçe eğitim veren okullara dağıtılmasının, hem dil okur yazarlığına katkıda bulunmak hem de kültürel gelişim açısından kayda değer bir çalışma olduğunu vurguladı.

Hasip, "Eserler setine göz atmıştım; sadece Türk yazarlar değil içerisinde hem Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nden yerli yazarlarımız var, Türkiye Cumhuriyeti'nden, dünya edebiyatından yazarlar var. Dolayısıyla bu hem edebi açıdan hem kültürel açıdan öğrencilerimize büyük bir katkıda bulunacağını ifade etmek istiyorum.” dedi.

Proje kapsamında, yerli Türk yazarlardan oluşan eserlerin yeniden kütüphanelerde yer bularak öğrencilerin kendilerini geliştirmelerine katkı sağlamak ve eksik olan kitapların giderilmesi amacıyla 10 temel eserden oluşan toplam 1000 set (10 bin adet) yardımcı ders kitapları dağıtılıyor.

Yıllarca konuşulan Selanik, İzmir gemi seferleri başladı
Önceki Yıllarca konuşulan Selanik, İzmir gemi seferleri başladı
Cumhurbaşkanı  Steinmeier’in uçağında yanlız döner yoktu
Sonraki Cumhurbaşkanı Steinmeier’in uçağında yanlız döner yoktu