TİKA desteği ile Srebrenitsa Şehitleri 28’inci yılında İstanbul’da anıldı

TİKA desteği ile Srebrenitsa Şehitleri 28’inci yılında İstanbul’da anıldı
TİKA desteği ile Srebrenitsa Şehitleri 28’inci yılında İstanbul’da anıldı
TİKA desteği ile Srebrenitsa Şehitleri 28’inci yılında İstanbul’da anıldı
TİKA desteği ile Srebrenitsa Şehitleri 28’inci yılında İstanbul’da anıldı
TİKA desteği ile Srebrenitsa Şehitleri 28’inci yılında İstanbul’da anıldı
TİKA desteği ile Srebrenitsa Şehitleri 28’inci yılında İstanbul’da anıldı
TİKA desteği ile Srebrenitsa Şehitleri 28’inci yılında İstanbul’da anıldı
TİKA desteği ile Srebrenitsa Şehitleri 28’inci yılında İstanbul’da anıldı

Srebrenitsa Soykırımı’nda yaşamını yitiren 8 bin 372 Boşnak, TİKA desteğinde Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği programla anıldı.

 Etkinlikte Srebrenitsalı kadınlar ve gaziler o dönem yaşadıkları zorlukları ve acıları anlattı. Program kapsamında “28.Yılında Srebrenitsa Soykırım Paneli” ve “Bir Annenin Eşarbı’’ sergisi açıldı ve Bağcılar Belediyesi Başkanlık Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, AK Parti MKYK Üyesi Ahmet Bilal Kıymaz, Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Bosna Hersek İstanbul Konsolosu Enisa Komar, Srebrenitsa ve Jepa Derneği Başkanı Başkanı Munira Subasic, Çatışma Sonrası araştırma Merkezi Müdüresi Velma Saric, Srebrenitsa Potoçeri Anma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Emir Suljagic boşnak gaziler ve çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşları ve vatandaş katıldı.

Dün gazilerimizle bugün de annelerimizle bir aradayız.

Anma programında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, “Avrupa’nın ortasında, herkesin gözü önünde büyük bir acıyı yaşatanları lanetliyor göz yumanları da kınıyoruz. Bu büyük acılardan ders çıkarmak gerekiyor” dedi.

Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, “Belki de tarihin en acı verici bir olayının yaşandığı katliamın bugün 28’inci yılını anmış olacağız. Annelerimizi davet ettik, onları ağırlıyoruz. Yaklaşık 20’ye yakın annemiz burada. Dün gazilerimizle bugün de annelerimizle bir aradayız. Avrupa’nın ortasında, herkesin gözü önünde büyük bir acıyı yaşatanları lanetliyor göz yumanları da kınıyoruz.’’ dedi.

Atalarımızın Türk Olduğunu Söylediler Hakaret Ettiler ve  Katlettiler

Strebrenitsa Soykırımda genç çocuk olan ve olaylara şahit olan

Srebrenitsa Potoçeri Anma Merkezi Müdürü Prof.Dr.Emir Suljagic ,TİKA tarafından Potoçari’de bulunan ve katliamın merkezinde yer alan akü fabrikasının Soykırım Müzesine dönüştürülmesi çalışmalarından dolayı şehitler adına Türkiye’ye teşekkür ediyorum ve milli ve dini bir soykırıma uğrayan Boşnakları yani bizleri  Srebrenitsa da atalarımızın Türk olduğunu ifade ederek hakerete maruz bıraktıklarını ve katlettiklerini belirtmek isterim’’dedi.

Soykırımda en küçük oğlumu ve eşimi kaybettim. Yaşadıklarımız birkaç cümleyle anlatılamaz.

Soykırımda 22 aile ferdini kaybeden Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic, “Soykırımda en küçük oğlumu ve eşimi kaybettim. Yaşadıklarımız birkaç cümleyle anlatılamaz. Burada tüm Srebrenitsa anneleri olarak her birimiz yakınlarımızı kaybettik. Soykırımdan 28 sene sonra biz hala hak ve adalet için mücadele vermeye devam ediyoruz.Bu konuda anneler olarak birçok başarımız var. 28 sene geçmesine rağmen kaybettiğimiz yakınlarımızın kemiklerini arıyoruz. Bizim yanımızda olan Türkiye halkına teşekkür etmek istiyorum. Sizin desteğiniz ve bize sahip çıkmanız çok önemli. Bunun sayesinde biz de ayakta kalacağız. Müslüman olarak varlığımızı devam ettireceğiz. Aramızda farklar olabilir ama ayrımlar olmamalı. Biz Türkiye’yi ve Bosna’yı bir görüyoruz” diye konuştu.

İnsanlık tarihi, birçok trajik hadisenin şahididir. Yaşanan trajediler, toplumsal ve bireysel hafızalarda derin yaralar açarlar.

Programa katılan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik,

‘’İnsanlık tarihi, birçok trajik hadisenin şahididir. Yaşanan trajediler, toplumsal ve bireysel hafızalarda derin yaralar açarlar. Bu yaraların bütünüyle iyilişmesi, zamanın üstesinden gelemediği bir olgudur. Asırlar geçse de acılar hep taze, bilinçler hep yaralı kalır. Bundan 28 yıl önce Boşnakların sistematik bir şekilde soykırıma tabi tutulması da böyle bir trajik hadisedir. Acısı hiçbir zaman dinmeyecek, yaşanılanlar hiçbir zaman hafızalarımızdan silinmeyecektir’’.dedi.

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik; ‘’Saraybosna’da, Srebrenitsa’da, Ahmiçi’de, Preyedor’da, Vareş’de, Zvornik’de ve daha birçok şehirde, kasabada, köyde binlerce masum Müslüman katledilmiştir. Sadece Srebrenitsa’nın 11 Temmuz’da Sırpların eline geçmesiyle 8372 insan şehit düşmüştür. Aliya İzzetbegoviç’in işaret ettiği “soykırımın unutulmaması” uyarısına TİKA olarak özel bir önem veriyoruz.  Bugün Saraybosna’da TİKA desteği ile kurulmuş olan 11 Temmuz Galerisi, Saraybosna’da en çok ziyaret edilen galeri olarak her yıl tüm dünyadan binlerce misafire Srebrenitsa gerçeğini anlatmaktadır. Başkanlığımız Potoçari’de bulunan ve katliamın merkezinde yer alan akü fabrikasının Soykırım Müzesine dönüştürülmesi için çalışmalarını sürdürmektedir. Buranın bir müzeye dönüştürülerek Srebrenitsa’da yaşananların tüm çıplaklığı ile dile getirilmesi için çalışmalarımız sürmektedir.’’dedi.
Mesuliyetimizin gereklerini yerine getirmekte ısrarcı olacağız.

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik ayrıca; Tarih, aynı zamanda geleceğin tasarımıdır. Bugün yapılan hizmetler gelecek nesillerin hayatlarında ve hafızalarında var olacaktır. Gelecekte yaşanmasını istemediğimiz acıların önüne bugünden setler çekmek tarihi bir mesuliyet olarak omuzlarımızdadır. Mesuliyetimizin gereklerini yerine getirmekte ısrarcı olacağız.’’ diyerek sözlerini bütün Srebrenitsalıların  ortak duasını okuyarak tamamladı.

Program sonrası katılımcılara Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, ve Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun tarafından çeşitli hediyeler verildi.

DİTİB'in ilk hac kafilesi güllerle karşılandı
Önceki DİTİB'in ilk hac kafilesi güllerle karşılandı
Bursa'da Av. Hakan Çavuşoğlu ve Av. Nurullah Murat'ın Hukuk Bürosu açıldı
Sonraki Bursa'da Av. Hakan Çavuşoğlu ve Av. Nurullah Murat'ın Hukuk Bürosu açıldı