TİKA Balkanlar’da “Engelimi Türkiye İle Aşıyorum” Programı Romanya’da Devam Ediyor

TİKA Balkanlar’da “Engelimi Türkiye İle Aşıyorum” Programı Romanya’da Devam Ediyor
TİKA Balkanlar’da “Engelimi Türkiye İle Aşıyorum” Programı Romanya’da Devam Ediyor
TİKA Balkanlar’da “Engelimi Türkiye İle Aşıyorum” Programı Romanya’da Devam Ediyor

Toplumun dezavantajlı gruplarından işitme engelli öğrencilerin işgücü piyasasına entegrasyonuna katkı için; tekstil, seramik, plastik süblimasyon ve baskı kurutma meslek atölyeleri ile otistik spektrum bozuklukları olan çocukların tedavisi için gerekli çok duyulu stimülasyon odası, TİKA desteğinde ve Bükreş Engelli Öğrenciler Eğitim Müfettişliği işbirliğinde Romanya’da kuruldu.

Bükreş 1 nolu İşitme Engelliler Ortaokulu Meslek Atölyesi ve Çok Duyulu Stimülasyon Odasının açılış törenine, T.C. Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz, TİKA Koordinatörü Yasemin Melez Biçer, Bükreş Eğitim Başmüfettiş Yardımcısı Liliana Maria Todoriuc Fedorca, Engelli Öğrenciler Eğitim Müfettişi Adrian Cozma, Okul Müdürü Lulia Iftene ve öğretmenler katıldı.

Büyükelçi Füsun Aramaz açılışta yaptığı konuşmada, eğitimin Türkiye-Romanya arasındaki en önemli işbirliği alanlarından biri olduğunu, Bükreş Büyükelçiliği bünyesinde faaliyet gösteren TİKA Bükreş Program Koordinasyon Ofisinin ise son yıllardaki bu alandaki çalışmalarının kayda değer olduğunu belirtti. Aramaz, engelli öğrencilerin sosyal ve ekonomik hayata katılmalarına yardımcı olacak olan bu altyapının kurulmasının özel bir anlam taşıdığını ifade etti.

Bükreş Engelli Öğrenciler Eğitim Müfettişi Adrian Cozma ise konuşmasında, kurulan atölyenin Bükreş’te bir ilk olduğunu ifade etti. Cozma, baskı atölyesinde 3D yazıcı ile üretilecek yüz siperliklerinin satışı ile okula gelir kazandırabileceklerini ifade ederek desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkür etti.

Hayaldi Gerçek Oldu

Törene katılan okul öğretmenler, uzun zamandır hayalini kurdukları bu projenin TİKA tarafından gerçeğe dönüştürülmesinden dolayı duydukları memnuniyeti ifade ettiler.

Öğrencilerin okul ve öğretmenlerinden uzak kaldığı pandemi döneminde kurulan atölye ve stimulasyon odasının başlayacak olan yeni eğitim ve öğretim yılında öğretmen ve öğrenciler için motivasyon ve moral kaynağı olması temennisinde bulunan TİKA Koordinatörü Yasemin Melez Biçer ise, pandemi döneminde bu projenin uygulanmasından ve yakın işbirliğinden dolayı teşekkür etti.

Engelimi Türkiye ile Aşıyorum Programı

İlki Bosna Hersek’te başlatılan ve Arnavutluk, Karadağ, Kosova ve Makedonya’da yürütülen program, özel eğitim uygulamaları, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik yapılan sosyal ve kültürel faaliyetler, bu alan yönelik öğretmen yetiştirme faaliyetleri, özel eğitim ihtiyacı olan bireylere yönelik verilen mesleki eğitim programlarını ve bu programlara katılımın sağlanmasını kapsıyor.

Balkanlar’da özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitim ortamlarının iyileştirilmesi için materyal desteğinde bulunan bulunulan program kapsamında, özel eğitim sınıfları, destek eğitim odaları ve atölye oluşturulması, özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerin öğrenim ortamlarının kalitesinin arttırılması ile topluma üretken birey olarak katılmalarına katkı sağlanması amaçlanıyor. Romanya’da devam eden program kapsamında kurulan tekstil, seramik ve plastik süblimasyon ve baskı kurutma meslek atölyesi ile işitme engelli öğrencilerin mesleki eğitim olanaklarının artırılması, sosyal ve profesyonel entegrasyonlarının sağlanmasına ve işitme engelli öğrencilerin işgücü piyasasına katılımlarına destek verilmesi sağlanıyor. Bu proje ile ayrıca, özel ekipmanlarla donatılarak kurulan çok duyulu stimülasyon odası ile otistik spektrum bozuklukları olan çocukların tedavisine de katkı sağlanıyor.

Ağır engelli çocukların eğitim aldığı ve 100’den fazla öğrencinin eğitim gördüğü 1 anaokulu sınıfı ve 8 ilkokul sınıfı ile işitsel ve/veya otistik spektrum bozukluğu olan öğrencilerin eğitim aldığı 6 ortaokul sınıfından oluşan okulda, öğrencilerin %70’inde işitme ve ilişkili bozukluklar ,%30 unda ise otistik spektrum bozukluğu bulunuyor. Çocukların aileleri ile işbirliğinde, iletişim becerilerinin geliştirilmesi, rehabilitasyon - terapi uygulamaları ile sosyal ve profesyonel entegrasyonlarının sağlanması, eğitim programlarının kişiselleştirilmesi okulun öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.

Bakan Çavuşoğlu: AB'nin Doğu Akdeniz'deki pozisyonu haksızdır ve uluslararası hukuka uygun değildir
Önceki Bakan Çavuşoğlu: AB'nin Doğu Akdeniz'deki pozisyonu haksızdır ve uluslararası hukuka uygun değildir
Motosiklet tutkunları DİTİB Camii’nde dualarla sezonu açtı
Sonraki Motosiklet tutkunları DİTİB Camii’nde dualarla sezonu açtı