Türkçe Seferberliği başlattılar

Türkçe Seferberliği başlattılar
Türkçe Seferberliği başlattılar
Türkçe Seferberliği başlattılar

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde, okullarda verilen Türkçe derslerine katılımı artırma amacıyla, eyalette bulunan dört eğitim ateşesi ile T.C. Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul ve Köln Başkonsolosu Turhan Kaya, Düsseldorf Başkonsolosluğunda bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul, kısa açılış ve selamlama konuşmasında islamofobi ve ırkçılığa dikkat çekerek «Bugünkü basın toplantımızın konusu eğitim. Eğitim aslında yabancı düşmanlığının, islamofobinin de en büyük çaresidir» diyerek sözü Köln Başkonsolosu Turhan Kaya’ya bıraktı. T.C. Köln Başkonsolosu Turhan Kaya da, her sene KRV Eyaleti’nde Türkçe derslerine kayıt dönemlerinde bir araya gelerek, vatandaşlara Türkçe derslerine kayıt konusunda topluca çağrıda bulunduklarını belirterek, bunu bu sene de basın yoluyla yapma istediklerini ifade etti: «Türk toplumunun Almanya’daki varlığının en önemli unsurlarından biri, dilin öğrenilmesi ve bir sonraki nesle aktarılmasıdır. Bu nedenle de velilerimize her sene aynı çağrıyı yapıyoruz: ‹Lütfen çocuklarınızı Türkçe derslerine kaydettirin.

Toplantıya katılan Başkonsolosluk Eğitim Ataşeleri Muteber Gamze Bozgöz (Düsseldorf), Dr. Muhterem Dilbirliği (Köln), Sabri Yolcu (Essen), Ayşe Nazlı Söylet (Münster), Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde Türkçe derslerine kayıt döneminin başlamasıyla birlikte yaptıkları çalışmaları anlatarak, KRV Eyaletinde Türkçe derslerinin durumuyla ilgili bilgi verdiler.

VELİLER ÇALIŞMALARA DESTEK OLSUN
Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Muteber Gamze Bozgöz, dört ataşeliğin bir araya gelerek bir «Türkçe Seferberliği» başlattıklarını ifade ederek velilerden destek istedi:

«Türkçe Seferberliği olarak çıktığımız bu yolda, basın mensuplarının bizlere desteği çok önemli çünkü sizler sayesinde biz topluma ulaşabiliyoruz. Şubat ve mart aylarında okullarda 15 öğrenci velisinin Türkçe kayıt formlarını doldurması suretiyle, Türkçe derslerinin açıldığını biliyoruz. Yalnız velilerimizden bu konuda maalesef yeterince destek göremiyoruz. Şimdi velilerimize aslında bir çağrıda bulunuyoruz: ‹Lütfen bizimle beraber Türkçe derslerine kayıt çalışmalarına onlarda katılsınlar, özverili bir şekilde bizimle beraber başlasınlar ve bize destek olsunlar.›

İki dillilik zenginliktir. Biz sadece Türkçe değil aynı zamanda çocuklarımızın Almancaya da hakim olmalarını istiyoruz. ‹Yani ya Almanca ya Türkçe› böyle bir tercihten bahsetmiyoruz hem Almanca hem Türkçe çocuklarımız iki dili de gayet başarılı bir şekilde öğrenebilirler ve konuşabilirler. O yüzden velilerimizden, çocuklarımızdan, öğrencilerimizden bu seferberlikte destek bekliyoruz.»

TÜRKÇE OKULDA ÖĞRENİLİR
Daha sonra T.C. Münster Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Ayşe Nazlı Söylet, Türkçenin önemi, çocuğun dil gelişimine katkıları ve anadilin ailede öğrenilmesinin yeterli olmadığını , Türkçenin, doğru ve tüm zenginliğiyle konuşulabilmesi için, mutlaka okulda öğrenilmesi gerektiğini belirten basın bültenini okudu. Bültende okullarda ders açtırılması, kayıt formu ve yardım alınabilecek dört eğitim ataşeliğinin iletişim bilgileri yer aldı.

T.C. Essen Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Sabri Yolcu da anadile sahip çıkılmasına vurgu yaparak şunları söyledi:  «Türkçemiz anadilimiz kimliğimizdir. Anadilini doğru ve güzel bir şekilde konuşamayan kişiler başkalarına da katkı sağlayamaz. Tarihsel olaylar ve bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, anadilini kaybeden bir toplumun diğer değerlerini koruması çok zordur. Hatta daha da ötesi, dilini kaybeden bir milletin hafızasını, benliğini ve inancını kaybettiği bir gerçektir. Türkçemizin yaşatılması ve yaygınlaştırılması noktasında hepimize bilhassa ailelerimize, öğretmenlerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza basın mensuplarına önemli görevler düşüyor. Adilimiz Türkçemize sahip çıkalım, çocuklarımızı Türkçe derslerine kaydettirelim.»

ATAŞELİK SAYFALARINDAN KAYIT FORMUNU ALABİLİRSİNİZ
Köln Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Dr. Muhterem Dilbirliği de ataşelikler olarak, eyalet eğitim bakanlığıyla yaptıkları toplantılarda HSU denilen anadil dersleriyle ilgili sorunları eyalet eğitim bakanına ilettiklerini belirterek şunları söyledi:

«Bizler, Türkçe derslerine katılımı teşvik konusunda vatandaşlarımıza hem bilgilendirme toplantıları hem de bu şekilde yapmış olduğumuz çağrılarla duyurularımızı iletiyoruz. Ben vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum: Okul çağındaki çocukların muhakkak Türkçe derslerine kayıt olması için okullarınızda girişimde bulunun, talepte bulunun. Eğer okulunuzda Türkçe dersi yok ise, yasa gereği ilkokullarda 15, onuncu sınıfa kadar ise 18 öğrenci velisinin imzası ile okulda Türkçe dersi açılma zorunluluğu vardır.«

Çocukların Şubat- Mart aylarında Türkçe derslerine kayıt olmaları gerekiyor. Bunun için eğitim ataşelikleri sayfalarına girerek menüde Türkçe başlığına tıklayarak, HSU kayıt formunu bulabilirsiniz.

DÜSSELDORF- https://dusseldorf.meb.gov.tr, KÖLN- https://koln.meb.gov.tr, ESSEN- https://essen.meb.gov.tr, MÜNSTER https://munster.meb.gov.tr

Küresel Çözüm Platformu, küresel açılımlarına devam ediyor
Önceki Küresel Çözüm Platformu, küresel açılımlarına devam ediyor
Lennestadt DİTİB Camii Kur’an kursu öğrencileri çevre temizliği etkinliğine katıldı
Sonraki Lennestadt DİTİB Camii Kur’an kursu öğrencileri çevre temizliği etkinliğine katıldı