Oruc Kalbe iyi geliyor

Oruc Kalbe iyi geliyor

Uzm. Dr. Ali Eminlatif, "Oruç tutanlarda kalp ve damar sisteminde azalma görülmüş, yararlı kolestrol (HDL) artarken, kötü kolestrol (LDL) ile trigliserit düzeyleri dengede kaldığı gözlemlenmiştir. Orucun, sağlıklı kişileri koroner kalp hastalığından koruduğu, koroner kalp hastarında ise ratahsızlığın ilerlemesini önlediği veya azalttığı söylenebilir. "dedi

Ramazan ayının en önemli ibadeti arasında olan orucun  sağlığa faydalı olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır.

Oruç koroner kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Ancak oruç tutmak isteyen kalp hastalarının hekimine danışması gerekiyor.

Orucun sağlıklı kişiler için yararlı olduğu eski tarihlerden beri bilinen bir gerçektir. Oruç tutanlarda kalp ve damar sisteminde pıhtılaşma olaylarının azaldığı görülmüştür. Oruç tutanlarda  yararlı kolestrol (HDL) artmakta, kötü  kolestrol (LDL) ile trigliserit düzeyleri dengede kalmaktadır.  Bu bulgularla sağlıklı kişilerde orucun koroner kalp  hastalığından koruduğu , koroner kalp hastalarında ise  hastalığın ilerlemesini önlediği veya azalttığı söylenebilir.

Koroner kalp hastalığında bazı kuralara uyulduğunda oruç tutmak, koroner kalp hastalarını olumsuz yönde etkilememekte ve ani kalp krizlerine yol açmamaktadır. Ancak iftarda aşırı miktarda yağlı, kalorili yemek tüketimi ,  sigaranın iftar sonrası ard arda içilmesi hastalar için risk faktörüdür.  Eğer iftarda kısa sürede aşırı yemek alışkanlığı olmazsa, ramazanda kalp krizi büyük ölçüde azalacaktır.

Kardiak diyet çok zorlayıcı bir diyet değildir. Kalp hastalarına önerilen beslenme tarzı, sağlıklı kişilerde kaliteli yaşam sürmeleri için tavsiye edilen bir beslenme tarzıdır ve ramazan ayında daha da önem kazanmaktadır. Tereyağ, hayvansal yağlar  ve margarinden uzak durmak çok önemlidir. Tüm bunların yanında aşırı kalorili hamur işleri ve tatlılardan kaçınılmasıda  gereklidir.Kalp ve damar sağlığı açısından olumsuz etkiler olan bu besin madelerinin  yanlızca ramazan ayında değil kişinin tüm yaşantısı boyunca uzak durması sağlık açısından   önemlidir.

Tüm Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan yüksek bulaş riski nedeni ile günlük yaşantımızda çok önemli değişikliklere yol açan Covid-19 pandemisi ramazana da damga vurdu. Covid-19 %80 hasta da asemptomatik seyredip %20 hastada semptom gösterir. Öksürük,balgam,ateş,halsizlik başlıca semptomlarıdır.  %6 hastada yoğun bakım ihticacı, %3 hastada ölümcül seyretmektedir.

Yaşlılar,koah hastaları ,imminun spresif ilaç alan hastara,diyabetik, hipertansif,kalp yetmezliği,koroner arter hastalığı, böbrek yetmezliği olan hastalar, sigara içen bireyler risk grubunda yer almaktadır. Bu hastaların  ilaçlarını düzenli kullanarak dr. kontrolünde oruç ile alakalı  tavsiyeler alması önemlidir.  Genç hastaların çoğunlukla taşıcıyı grupta olması dikkat çekmektedir.  Enfeksiyon hızının düşüş gösterdiği şu günlerde toplum olarak  tedbiri elden bırakmamak gereklidir. Sosyal mesafe hastalığın yayılmasında çok önemli rol oynamaktadır. Dışarıdan eve geldiğimizde,yemeklerden önce, ortak kullanılan alanlarda yüzeylere temaslardan sonra ellerimizi en az  20 saniye boyunca sabun ve su ile el içi,parmak araları, el yüzeyi bileklerde dahil olmak üzere yıkanmalıdır.

Ramazan ayında beslenme düzenimize dikat etmek kadar bulaş riskini en aza indirgemek adına 2m sosyal mesafe kuralını uygulamalıyız. Koronavirüsün bulaşmasını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da; sağlıklı ve dengeli beslenmenin, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Düzenli egzersiz yapmak sağlıklı yaşamın vazgeçilmez öğesi olmak ile birlikte hem bağışıklık sistemimizi güçlendirmek adına hem ruh sağlığımıza faydaları adına önemli bir role sahiptir.

Oruç tutarken de yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.

Bol sıvı tüketin, günde ortalama en az 2 litre su tüketilmesi önemlidir. Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için, süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.

Sahur öğününüzü atlamayın

Rafine ürünlerden, beyaz undan yapılmış kek, poğaça ve kurabiye gibi hamur işleri ve şekerli yiyeceklerden uzak durun.

İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı, kızarmış patates gibi yiyecekleri tercih etmeyin. Bunların yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb. tercih edin.

İftar ve sahurdan hemen sonra tok karnına uymamalıyız.  Günlük en az 7 saat olarak uyumamız gerekmektedir.

 

Almanya’da Miraç ve Berat Kandili’nin ardından Kadir Gecesi’de cemaatsiz eda edildi
Önceki Almanya’da Miraç ve Berat Kandili’nin ardından Kadir Gecesi’de cemaatsiz eda edildi
Türk kelimesi yer aldığı için derneklerimiz kapatıldı
Sonraki Türk kelimesi yer aldığı için derneklerimiz kapatıldı