BTTADK Başkanı ve Müftü İbrahim: ‘Şerif Bu yasayla Türk azınlığın hakları ayaklar altına alınıyor’

BTTADK Başkanı ve Müftü İbrahim: ‘Şerif Bu yasayla Türk azınlığın hakları ayaklar altına alınıyor’
BTTADK Başkanı ve Müftü İbrahim: ‘Şerif Bu yasayla Türk azınlığın hakları ayaklar altına alınıyor’

Müftü İbrahim Şerif, “Uluslararası anlaşmalara aykırı bu yasa ile Batı Trakya Türklerinin hakları ayaklar altına alınıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, hükümetin hazırladığı müftülük yasasına tepki gösterdi. Müftü İbrahim Şerif, “Uluslararası anlaşmalara aykırı bu yasa ile Batı Trakya Türklerinin hakları ayaklar altına alınıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, 2 Ağustos’da yürürlüğe giren yeni müftülük yasasının Batı Trakya’daki Müslüman Türk azınlık ile istişare etmeden, hazırlandığına dikkat çekti. 

Yasa ile başta Lozan Anlaşması olmak üzere Yunanistan’daki Türk azınlığın haklarını güvence altına alan uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeyen Atina, müftülük kurumunu Yunan devletine bağlı bir kamu dairesine dönüştürmeyi hedefliyor. İskeçe’nin seçilmiş müftüsü Ahmet Mete’nin vefatından hemen sonra parlamentoya sunulan tasarı, torba taslak halinde alelacele meclise getirildi. Gümülcine müftüsü İbrahim Şerif, “Kilisesine zangoç (çanı çalan kişi) atayamayan Atina, Müslümanlara müftü atamaya çalışıyor.” dedi. 

İlk olarak 1913 yılında imzalanan Atina Antlaşması’nı hatırlatan ve bu antlaşma ile müftülük seçimi konusunun belirlendiğini hatırlatan İbrahim Şerif, “İstanbul’da Rumlar nasıl yaşıyorsa, Batı Trakya’daki Müslümanlar da aynı usule göre yaşayacaktı. Daha sonra Lozan’da bu haklar tekrardan güvence altına alındı. Bugünkü müftüler oradaki Hristiyanlıktaki metropolitlerin (hukuki hakları olan dini lider) karşılığı. Anlaşmaların gereği Atina yönetimi tarafından çoğu zaman uygulanmadı. 1985’te ilk naip atandı. 1990’da ise Atina hükümeti atanan naip için ‘bu sizin müftünüzdür’ dayatmasında bulundu. Müslüman halk evlenme, boşanma, miras paylaşımı ve çocuk velayeti paylaşımı gibi hukuksal durumlarda müftülüğe başvuruyordu. Yunanistan birkaç yıl önce çıkardığı yasa ile, burada azınlığın yaşantısına ve sosyolojik yapıya müdahale etmeye çalışıyor. Yasaya göre müftülük evlenme ve boşanma işlemlerine bakabilecek ancak hakim statüsünde olduğu için bunu sadece Yunanistan tarafından atanan müftüler yapacak.” ifadelerini kullandı. 

Atanan kukla müftü üstünden azınlığın haklarının ve değerlerinin suistimal edileceğini belirten Şerif, “Sözde müftü, Yunanistan Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’na bağlı. Atamayı şu şekilde yapıyor: Bakanlık 10 kişilik bir heyet belirleyecek. Hristiyanların da olabileceği bu heyette daha önce ‘240 İmam Yasası’ ile kendi atadığı imamlar arasından en az iki Müslüman olacak. Bu heyet kendisinin seçtiği 20 kişi ve kura ile seçilen 10 kişi arasında incelemede bulanarak bakanlığa gönderecek. Nihayetinde Atina yönetimi bu kişilerden dilediğini müftü olarak atayabilecek. Yasa, bu atanacak müftünün de masraflarını devlet bütçesinden değil, azınlık derneklerinin karşılamasına hükmediyor. Atadıkları müftüye de biz bakacakmışız.” dedi. 

‘240 İmam Yasası’ ile sadece Yunanistan’ın atadığı imamlardan müftü seçileceğini belirten Şerif, “Okullarda ve kuran kurslarında görevlendirecekleri 240 kişiyi atayıp maaşını ödeyeceklerdi. Müslüman Türk öğrencilerine İslam dinini Yunanca okutmak üzere din adamı sıfatıyla işe alınan bu kimseler arasında, din bilgisi bulunmayan kişiler de vardı ve o dönem karşı çıktık. Daha sonra bu atamaları da yapmadılar. Seçilecek müftünün bunların içinden olabileceği düşünülüyor.” dedi.

PASOK lideri Nikos Andrulakis Başbakan Miçotakis'i suçladı
Önceki PASOK lideri Nikos Andrulakis Başbakan Miçotakis'i suçladı
Batı Trakya'dan başlayan fırtınalı hayat
Sonraki Batı Trakya'dan başlayan fırtınalı hayat