Milli şair Akif, Rumeli’de TİKA ile hafızalara yazılıyor

Milli şair Akif, Rumeli’de TİKA ile hafızalara yazılıyor
Milli şair Akif, Rumeli’de TİKA ile hafızalara yazılıyor
Milli şair Akif, Rumeli’de TİKA ile hafızalara yazılıyor

2021 Yılı İstiklal Marşı Yılı ..

Vefatının 84. yılında Türkiye de çeşitli etkinlikler ile anılan İstiklal Marşı Yazarı Mehmet Akif Ersoy, TİKA projeleriyle de Rumeli de genç nesillere anlatılıyor, hafızalara yazılıyor ve ismi ebedileştiriliyor.

TBMM Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şentop’un TBMM Genel Kurulu’nda, ilk imza sahibi olduğu 2021’in “İstiklal Marşı Yılı” olmasını içeren önerge, AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin imzasıyla kabul edildi.

TİKA'nın Milli Şaire Vefası...

Atası ve dedesi de Evlad-Fatihan olan Mehmet Akif Ersoy aslında istanbul da doğdu. Babası Tahir Efendi Kosova İpek’in Şuşitza Köyünden. Baba köyüne imam olmak için İstanbul’a eğitime gidince ve Kosova' ya dönmeyince Merhum Şair Akif de İstanbul da doğdu. Bu gün Baba Tahir Efendi için köy halkı tarafından yapılan Şusitza daki camii, TİKA tarafından aslına uygun olarak restore edilerek Milli Şaire vefa gösterilmiştir.

Mehmet Akif, Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey'in mektubu ile Ankara'daki Taceddin Dergahı'ndaki odasında, Türk Ordusuna hitap ettiği şiiri yazdı.

 

Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin cesaretini, Türkün bağımsızlığa, Allah'ına ve vatanına olan inanç ve güvenini terennüm ettiği marşı yazdı.

Hamdullah Suphi, önce cephede asker arasında okunma­sına karar verdiği ve Batı Cephesi Komutanlığına gönderilen şiir, askerin beğenisini kazandı.

 Milli Marş, 12 Mart 1921'de Evlad- Fatihan Jupa Yörük Türkü Mustafa Kemal'in başkanlığını yaptığı meclis oturumunda tartışmaya açıldı.

Mehmet Âkif'in yazdığı İstiklal Marşı Meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından ilk defa okundu ve kabul edildi.

TİKA Makedonya'da ilk Türkçe eğitim veren Lise ve Anaokulunu Kırçova’da inşaa etti ve adını Mehmet Akif Ersoy Lisesi olmasına da katkı sağladı.

Romanya Köstence de Ovidus Üniversitesinde “Mehmet Akif Ersoy” Türk Dili Sınıfları inşaa eden TİKA, yine aynı yerde aynı zamanda Türkiye'nin Eski Bükreş “Büyükelçisi Hamdullah Suphi Tanrıöver” Kültür Merkezini de kurdu.

Moldova/Gagavuzya Komrat Üniversitesinde Hamdullah Suphi Tanrıöver Türk Dil Sınıflarını da hizmete açan TİKA; İstiklal Marşı yazarı Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'u, Ukrayna  Kiev Milli Dil Bilimleri Üniversitesi Türk Filolojisi Bölümünde "Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi" isminde bir Kültür Merkezi kurarak Ukrayna'da da Milli Şairi ebedileştirdi.

Bu gün Başta Kosova olmak üzere Rumeli'de  Mehmet Akif Ersoy ve Hamdullah Suphi Tanrıöver adına yaptıgı, Türkçe Sınıfları, okullar, Kültür Merkezleri ve Restore ettiği Tarihi eserler ile Mustafa Kemal Atatürkün eğitim aldığı Manastır Askeri İdadisi ve Ali Rıza Efendi Ani ve Akraba Evi Müzesi ile TİKA, Türk Tarihine ve Kültürüne sahip çıkıyor.

Vefatının 84 yılında Yeni Balkan ailesi olarak bizde Evladı Fatihan M. Akif Ersoy’u ve bu vesile ile Mustafa Kemal Atatürk'ü ve Hamdullah Suphi Tanrıover'i rahmet ile anıyoruz.

Yine Evlad--ı Fatihan TBMM Başkanı Prof.Dr. Mustafa Şentop Beye 2021 yılını “İstiklal Marşı Yılı” yapan önergeye attığı ilk imza ve kabül edilmesindeki gayret ve samimiyetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

 

Milli Şairin

Cenk Şarkısı 

İsimli Şiirinden......

Balkan’ı bildin mi nedir, hemşeri?

Sevgili ecdâdının en son yeri.

Bir sıla isterdin a çoktan beri

Şimdi tamam vakti... Uğurlar ola.

 

Balkan’ın üstünde sızan her pınar

Bir yaradır, durmaz içinden kanar!

Hangi taşın kalbini deşsen: Mezar!

Gör ne mübârek yer... uğurlar ola.

 

Eş hele bir dağları örten karı:

Ot değil onlar, dedenin saçları!

Dinle: Şehid sesleridir rüzgârı!

Durma levend asker, uğurlar ola.

 

Ey vatanın şanlı gazâ mevkibi,

Saldırınız düşmana arslan gibi.

İşte Hudâ yâveriniz, hem Nebi.

Haydi gidin, haydi, uğurlar ola.

Berlin'de Kovid-19 aşılarının yapılacağı merkezlerden ilki açıldı
Önceki Berlin'de Kovid-19 aşılarının yapılacağı merkezlerden ilki açıldı
Gülseven Halı: Avrupa'nın Çeşitli Ülkelerinde Camilere Renk Katıyor
Sonraki Gülseven Halı: Avrupa'nın Çeşitli Ülkelerinde Camilere Renk Katıyor