Milletvekili Özgür'ün öncülüğünde bakanlıklara sorulan soru önergesi

Milletvekili Özgür'ün öncülüğünde bakanlıklara sorulan soru önergesi

Orman ekosistemlerine komşu yerleşim yerlerinin çevresinde yangından korunma bölgelerinin oluşturulması.

Rodop SİRİZA Partisi milletvekili Özgür Ferhat, geçtiğimiz aylarda ülkenin bir çok noktasında meydana gelen orman yangınları ve orman ekosistemlerine komşu yerleşim yerlerinin bir sonraki afetlerden korunmasıyla ilgili olarak, Çevre, Enerji ile İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığına hitaben Meclise soru önergesi sundu.

Özgür Ferhat soru önergesinde; Başbakan Kiryakos Miçotakis ve hükümetin, yukarıda bahsedilen konularda yetersiz kaldığını, mevcut durumu iklim krizi bahanesine sığınarak, başarızlılıklarını ört bas etmeye çalıştıklarını, konuyla ilgili uzmanların ve bilim adamlarının ortaya koydukları raporları ve uyarılari  görmezden geldiklerine dikkat çekti.

Önergede, Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi'nin (EFFIS) 2023 yılı verilerine de yer veren Özgür Ferhat Yunanistan’da, 1.726.260 hektar yanmış alanın kayıtlara geçildiğini, yine aynı veriler ışığında, AB ülkeleri arasında üzücü bir şekilde ilk sırada yer aldığını dile getirdi. 

Orman yangınlarında Yassıköy Belediyesi ve belediye sınırları içinde yer alan özellikle Susurköy, Narlıköy ve Kozlardere başta olmak üzere civar köylerin olumsuz bir şekilde etkilendiğini dile getiren milletvekili Özgür Ferhat; hükümetin yetersiz personel, koordinasyon eksikliği ve yangın söndürme ekipmanlarının duruma müdahelede geç kalması gibi eksikliklere dikkat çekti.

Milletvekili Ferhat, aynı belediye sınırları içinde yer alan Arabaciköy, Bekirli, Yalımlı, Yassıköy, Büyük Müsellim, Çepelli, Eşekçili, Yuvacılı ve Semetli köylerinin etrafında bulunan çam ekili ormanlık alanların potansiyel tehlike olusturduklarını,yangın cıkma durumunda büyük felaketlere yol acabileceklerini dile getirdi ve ilgili kurumlardan bu alanların temizlenmesini çam ağaçlarının kesilmesini ve yangın önleyici bölgelerin yapılandırilmasını istedi.  

Anayasaya göre bir insanın canının ve malının korunması, doğal çevrenin korunması ve muhafazası devletin gorevi  ve bunun herkesin hakkı olduğunu ifade eden Özgür Ferhat, hükümetin bir an evvel olası su baskını olaylarına karşı korumak amacıyla yangınlardan etkilenen alanların doğal ortamın restorasyon işlemlerine başlaması gerektiğini belirtti.

Milletvekili Özgür Ferhat soru önergesinde, ilgili Bakanlara şu soruları yöneltti:
-Bir yandan orman yangınlarının söz konusu yerleşim yerlerinde yaşayanlar açısından yıkıcı etkilerini önleyecek, diğer yandan da orman yangınlarının önlenmesine yönelik gerekli önleyici tedbirlerin yetkili makamlarca alınıp alınmadığı araştırılacak mı? Öte yandan bu alınacak olan tedbirler İtfaiye Teşkilatı’nın görevini yapmasına destek verecek mi?
-Rodop ilinde yer alan orman arazilerini çevreleyen ve yakın yerleşim bölgelerinin çevresinde yeni planlama kapsamında, yangından korunma bölgesi işlevi görecek, bitki örtüsü ve bir çevre bölgesinin oluşturulması yönünde bir çalışmanız var mı?

-Mevcut ağaçların seyreltilmesi ve budanmasının yanı sıra yangına dayanıklı ağaç veya çalıların dikilmesine yönelik projeniz var mı?

-Selanik Aristotelio Üniversitesi Orman ve Doğal Çevre Bölümü'nden bir grup bilim insanının hazırladığı gibi, orman yerleşimlerinin çevresinde yangına dayanıklı bölgeler oluşturulmasına yönelik Rodop bölgesinde de benzer bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? (Hatırlanacağı üzere Ağustos 2021'de Evia bölgesindeki yangın sonrası Selanik Aristotelio Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı bir çalışma yapmış ve bu çalışma programı finanse edilerek, “Kuzey Evia'nın Yangından Etkilenen Bölgesinde Ağaçlandırma Çalışması” başlığı altında uygulamaya konulmuştu.).

Kaan genç yaşta yaşamını yetirdi
Önceki Kaan genç yaşta yaşamını yetirdi
Essen Belediye Başkanı Kufan, Çağla Tavukçuluk'u ziyaret etti
Sonraki Essen Belediye Başkanı Kufan, Çağla Tavukçuluk'u ziyaret etti