Kuzey Makedonya'lı Asan: “Türkiye’de okumak ayrıcalıktır”

Kuzey Makedonya'lı Asan: “Türkiye’de okumak ayrıcalıktır”
Kuzey Makedonya'lı Asan: “Türkiye’de okumak ayrıcalıktır”

Türkiye’de eğitim görmenin büyük bir avantaj olması hasebiyle gelecek nesillere Türkiye’de eğitimlerine devam etmelerini tavsiye eden Tayre Asan, Edirne Trakya Üniversitesi’nde eğitiminin sonuna doğru ilerliyor. Kendisi de, daha önce konuşma fırsatımız olan arkadaşları gibi YTB’nin Türkiye Bursları sayesinde eğitimine Tükrkiye’de devam ediyor. 

Tayre Asan, Kuzey Makedonya’nın Merkez Jupa belediyesine bağlı Kocacık köyünde yaşıyor. Eğitimine ilk olarak Kocacık “Necati Zekeriya” ilkokulunda, sonra Ata lisesi ve şimdi ise Edirne Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünde 3. sınıfta eğitimine devam etmekte.

Tayre ile yaptığımız sohbetimizde kendisi şunları dile getirdi: “Bu bölümü tercih etme sebeplerimden biri, öğretmen olma hayalimin hep olmasıydı ama babamın izinde ilerlemek için daha çok istekliydim. Öğretmen olup öğrencilerimle vakit geçirmek, onlarla beraber oyunlar oynamak, bilgi aktarmak ve eğlenmektir hedefim. Bu hedeflere ulaşmama az bir süre kaldı ve ülkeme, milletime hizmet etmek hedeflerimin arasında yer almaktadır. 

Türkiye Burslarına başvuru yapmayı lise yıllarımdan beri düşünüyordum. Türkiye’de okumak ve burslu olmak insana başka bir ayrıcalık katmaktadır. Ben Türkiye Burslarına ilk başvuru yaptığımda burs alma hakkı kazanamadım. İkinci kez denemek istedim ve oldu, burs alma hakkı kazandım. 2019 yılında burslu olarak Trakya Üniversitesi’nde eğitimime başladım. Bu serüvende bizleri yalnız bırakmayan YTB’ye, Türkiye Burslarına teşekkür ederim. Bizlere burs ile destek olmaları büyük mutluluk ve gurur verici” dedi.

“Türkiye’deki eğitim sistemi daha kaliteli”

Türkiye’de eğitim almaktan büyük onur duyduğunu söyleyen Tayre, “Benim için Türkiye’de olmak bile büyük bir gurur. Türkiye’deki eğitim sistemi daha kaliteli ve daha verimli olduğu için Türkiye’de eğitim görmek istedim. Türk dilini unutmamak ve unutturmamak için bu yolu seçtim. Ülkeme döndüğümde öğrencilerime, bu üç yıl içerisinde, öğretmem gereken çok bilginin olduğunun farkına vardım. Bizim bazı bilgilerden mahrum kaldığımızı da fark ettim. Bu yüzden eksikliklerimizin yerini doldurmak için çalışmaya devam ediyorum. 

Eğitimim iyi gidiyor. Benim için verimli geçiyor. Daha kolay anlayabiliyorum. Ama başlarda zorluk çekiyordum. Türkiye’deki eğitim sistemi çok farklı ve çok detaylı olduğu için zorluklarla karşılaşıyordum. Bu zorlukları iletişim kurarak aşmayı başardım. Bu eğitimin beni değiştirdiğini fark etmeye başladım” sözlerini ifade etti.

“Gelecek nesillere, Türkiye Burslarına başvurmaları, bu yolda yürümelerini tavsiye ediyorum”

Tayre konuşmasının devamında, “Yeni dönem hayatımı çok farklı etkiliyor. Pandemi olmasına rağmen okuldan, okumaktan vazgeçmedim. Beni hiçbir şekilde etkilemedi. Eğitimimin bir buçuk yılı uzaktan olmasına rağmen yine çok farklı bilgiler edindim. Üniversite dışında kızkardeşlerimle vakit geçiriyorum. Arkadaşlarımla ders çalışıyoruz, birlikte vakit geçiriyoruz. Gezip görmediğim yerleri keşfetmem gerektiğini öne sürdüm. Edirne’de gezip görebileceğim çok şeyin olduğunu, öğrenmem gereken çok bilgilerin olduğunu gördüm. İlgimi çekebilecek birçok üniversite dışı hayatım var.

Gelecek nesillere, Türkiye Burslarına başvurmaları, bu yolda yürümelerini tavsiye ediyorum. Bu yol ne kadar zor olsa da, zorluklar, kolaylıkları getirir. Bu yüzden zor da olsa başarmalıyız, korkmamalıyız. Bu güzel duyguyu tatmalarını tavsiye ederim. Bence  Türkiye’de eğitim almalılar çünkü bu eğitimin unutulmaz olması başka bir histir. Türkiye Burslarını kazanmak için biraz aktif ve çalışkan olmalısınız. Yeni nesiller, geleceğimiz bizlerin, sizlerin elinde, iyice sahip çıkmaya çalışın. Başkalarının sizin elinizden bunları almasına izin vermeyin. 

İnsan başarmak istediği her şeyi başarmalı. Hiçbir şeyden vazgeçmemeli. Türkiye’de eğitim almalı, Türkiye Burslarına başvuru yapmalı. Başarmak ancak yeni hedeflerle başlar” diyerek sözlerini tamamladı.

Melek Süleyman 

Yunanistan 25 sığınmacıyı darp ederek açık denize bıraktılar
Önceki Yunanistan 25 sığınmacıyı darp ederek açık denize bıraktılar
Gülseven Halı: Avrupa'nın Çeşitli Ülkelerinde Camilere Renk Katıyor
Sonraki Gülseven Halı: Avrupa'nın Çeşitli Ülkelerinde Camilere Renk Katıyor