Kuzey Makedonya’da Ciddi anlamda ilk kez yapılacak nüfus sayımı

Kuzey Makedonya’da Ciddi anlamda ilk kez yapılacak nüfus sayımı

Kuzey Makedonya‘da bu yıl 1 Nisan-21 Nisan tarihleri arasında Nüfus Sayımı gerçekleşecektir. Bu Nüfus Sayımında değişik veriler biriktirilip bu veriler. Kuzey Makedonya devleti için önümüzde ki 10 yıl süresince ekonomik, istihdam, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, tarım ve diğer alanlarda ki politikalar için gereklidir.

Kuzey Makedonya Anayasası Makedonlar, Arnavutlar, Türkler, Romlar, Ulahlar, Sırplar, Boşnaklar ve diğer milletleri devletin kurucu unsuru olarak öngörmüştür.

Bu doğrultuda bu milletler kendi haklarını bu tip istatistiksel operasyonlarda elde edilen veriler ve ortaya çıkan “ORAN” (yüzde) üzerinden ANAYASADA Kİ “HAKÇA TEMSİL İLKESİ” kavramıyla elde etmektedirler.

Bundan dolayı Kuzey Makedonya ‘da yaşayan ve Şanlı Türk Milletinin bölünmez bir parçası olan Kuzey Makedonya Türkleri, Nisan ayında gerçekleşecek olan bu istatistiksel operasyon sonucunda hem ülkedeki “nüfus sayısını” hem de toplamda ki “nüfus oranı” doğrultusunda önümüzde ki 10 yıl süresince yasalarla belirlenmiş haklarını elde etme hakkına sahip olacaklardır.

Bu nüfus sayımında birikecek olan veriler:

  1. Toplam Nüfus Sayısı
  2. Ülkede Yaşayan hakların sayısı ve oranı
  3. Kuzey Makedonyada Devamlı olarak Yaşayanların Sayısı
  4. Kuzey Makedonya Vatandaşı olan fakat belirli sebeplerden dolayı yurtdışında yaşayanların sayısı
  5. Diğer veriler (Milli Mensubiyet, Dini Mensubiyet, Kültürel özellikler, Yaşama Alanı, Gayri Menkul, Genç, Yaşlı, Engelli sayısı, Yaşam Şartları ve buna benzer veriler)…

Biriktirilen bu veriler belli bir süre sonra Devlet İstatistik Kurumu tarafından yayınlanıp resmiyet kazanacaktır.
Bu doğrultuda Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan Kuzey Makedonya Vatandaşları, 1 Mart – 21Nisan tarihleri arasında, Kuzey Makedonya Devlet İstatistik Kurumunun web sitesi (www.stat.gov.mk) üzerinden özel bir aplikasyonla nüfus sayımı işlemini gerçekleştirebilir.
Bunu web site üzerinden yapamadığı takdirde, Kuzey Makedonyada ki yakınları yardımıyla, kendileri hakkında ki bilgileri NÜFUS KAYIT NUMARASI (EMBG) sayesinde halledebilirler.

Nüfus sayımı işlemi ELEKTRONİK ORTAMDA özel bir softwer sayesinde yapılacak. Bu softwer MAKEDONCA, ARNAVUTÇA, TÜRKÇE, ROMCA, ULAHÇA, SIRPÇA, BOŞNAKÇA toplamda 7 dil üzerinden kullanılacaktır.

New York Valisi Cuomo hakkında üçüncü cinsel taciz iddiası
Önceki New York Valisi Cuomo hakkında üçüncü cinsel taciz iddiası
Batı Trakya'dan başlayan fırtınalı hayat
Sonraki Batı Trakya'dan başlayan fırtınalı hayat