Kosova doğum günün kutlu olsun

Kosova doğum günün kutlu olsun

Tartışmasız, Kosova’da Türklüğün ve Türkçe’nin yeniden doğmasına vesile olan bir gündür, Türklerin yeniden var olmasıdır.

Türklerin  varoluşunun mihenk taşıdır 20 mart 1951 tarihi. Hak ve özgürlüklerin kazanıldığı bir gündür. Türk kimliğine  resmiyet verilen bir gündür. Türklüğün tanındığı  gündür.

Tarihin  tanık olduğu bir ulusa yapılan haksızlığın düzeltilmesi, Kosovalı Türklerin uğradığı mağduriyetten kurtulması, haksız yere kaybettiği haklarının iadesidir.

20 Mart 1951’de Kosova Parlamemtosu tarafından Kosovalı Türklere can suyu verilmiştir. Çalınan gurur ve onuru geri verilmiştir. İnkar politikası  mağlubiyete uğramıştır.

Bu yüzde bu tarih, önemli değil, çok çok önemlidir. Değeri biçilmezdir.

Çünkü, uzun yıllardan sonra o dönem Kosova’da yaşayan  diğer uluslarla eşitlik sağlanmış, Türkler ikinci sınıf vatandaş olmaktan nihayet kurtulmuştur.

O gün yeni ufuklara yelken açılmış, perspektifli günlerin gelişini muştulamıştır.

Dillerin  en güzeli anadil Türkçe  düşünmenin , Türkçe  yazmanın, Türkçe  hissetmenin yeni bir çağı başlamıştır.

O kadar ki, insanı insan yapan, tüm hak ve özgürlüklere kucak açılması için engeller kaldırılmıştır.

Kimliği olan, geçmişi olan, kendine has kültür ve gelenek ile adetleri olan  bir ulusun bir bireyi olan insan olarak hissetmek ve hissedilmenin doruk noktasına çıkılması sağlanmıştır.

O gün öyle bir karar alınmıştır ki, bu topraklarda medeniyetin önderliğini yapan bir ulusun yeniden yükselişine ayna tutulmuştur.

Türkçe eğitimin yapıldığı okullar, Türk gelenek ve göreneklerinin yaşatıldığı ve tanıtıldığı kültür sanat dernekleri, radyoda Türkçe haberleşme ve takip eden yıllarda Türkçe gazete ve dergiler, Türkçe televizyon, Türkçe’nin  Kosova genelinde resmi dil ilan edilmesi, Türklerin geçmişte uzun yıllar hiçbir gerekçe olmadan elinden alınan değerler olmuştur.

Tüm bu unsurların kurumlaşmasıyla, Kosovalı Türkler sadece Kosova’da değil, eski Yugoslavya’da en tahsilli, en iyi örgütlenmiş toplum olarak ilan edilmiştir.

Türk toplumunun bu seviyeye getiren halk ve aydınlar adına artık 20 Mart 2021 gününe tarihi bir önem verilmesinin zamanı gelmiştir. Günümüzde bu tarih hakkında başından beri  devam eden suskunluk ve sessizlik, gerçekleri değiştirmeyecektir.

Artık bu tarih milli bayram mı ilan edilir, başka bir bayram olarak mi belirlenir, bu,  Kosovalı Türklerin mecliste çıkarlarını temsil edenlerin işidir.

Kosovalı Türklerin  23 Nisan olarak milli bayram ilan edilmesinde bir hata yapılmıştır, bu hatanın düzeltilmesi için hiçbir zaman geç değildir. Sadece birazcık cesaret gerek. Kosova Cumhuriyeti Resmi Bayramlar Hakkında 03/L-064 Sayılı Yasa’da  5. Madde, 5. Fıkra, d bendinde değişiklik yapılması için önerge sunulabilir örneğin.

Kosova Türkleri olarak 23 Nisan’ı Türkiye’nin Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlamaya devam edelim. Ama 20 Mart gününü Kosovalı Türklerin Milli Bayram’ı ilan edelim.

Doğrusu budur…

Hatırlatmaya gerek var mı? Kosova Türkleri bu yıl Türk  kimliğinin resmiyet kazanmasının  70’inci yılını kutluyor.

Ne mutlu Türk’üm diyene…

Altun: Türkiye sözleşmeden çekilse de aile içi şiddetle mücadeleden asla vazgeçmeyecektir
Önceki Altun: Türkiye sözleşmeden çekilse de aile içi şiddetle mücadeleden asla vazgeçmeyecektir
Berlin Büyükelçisi Şen, Solingen'deki yangında yaşamını yitirenlerin yakınlarını ziyaret etti
Sonraki Berlin Büyükelçisi Şen, Solingen'deki yangında yaşamını yitirenlerin yakınlarını ziyaret etti