Köln’de coşkulu Cumhuriyet Resepsiyonu

Köln’de coşkulu Cumhuriyet Resepsiyonu
Köln’de coşkulu Cumhuriyet Resepsiyonu
Köln’de coşkulu Cumhuriyet Resepsiyonu
Köln’de coşkulu Cumhuriyet Resepsiyonu
Köln’de coşkulu Cumhuriyet Resepsiyonu
Köln’de coşkulu Cumhuriyet Resepsiyonu

Cumhuriyetin kuruluşunun 98. yılı etkinlikleri münasebeti ile düzenlenen resepsiyona ev sahipliği yapan Türkiye Cumhuriyeti Köln Başkonsolosu Turhan Kaya ve eşi davetlileri kapıda karşıladı. 

Resepsiyona Alman ve Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, eyalet milletvekilleri, kordiplomatiğin seçkin mensupları, siyasi parti ve belediye temsilcileri ile Alman misafirler ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Saygı duruşu ve her iki ülkenin ulusal marşlarının okunması ile başlayan gecede bir konuşma yapan Türkiye Cumhuriyeti Köln Başkonsolosu Turhan Kaya, geçen yıl pandemi nedeniyle gerçekleştiremeyen Cumhuriyet resepsiyonu’na, Köln Başkonsolosu sıfatıyla ilk kez ev sahipliği yapmaktan ötürü büyük onur ve heyecan duyduğunu ifade etti.

Davetlileri selamlayan Kaya, “1923’te diktiğimiz Cumhuriyet fidanı neredeyse bir asırlık çınar haline geldi. Gururluyuz, coşkuluyuz. Cumhuriyetimizin 98. yıldönümünü Avrupa’nın merkezindeki bu güzide şehirde, siz değerli misafirlerimizin katılımıyla kutlamanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu sevincimizi paylaşmak üzere geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Bu gururlu günümüzde, sahip olduklarımız için minnet borçlu olduğumuzu hatırlıyoruz. Bin yıla yakın süredir vatan edindiğimiz Anadolu topraklarında özgürce yaşamaya devam etmek için verdiğimiz istiklal mücadelesini hatırlıyoruz. Bu onurlu direnişin önderi ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve minnetle anıyorum. Cumhuriyetimizin bize kazandırdığı değerleri ileriye taşımak, ülkemizi birlik ve beraberlik içinde, durmadan çalışarak, daha da müreffeh hale getirmek, hepimizin ortak görevidir.“ Ifadelerini kullandı. 

Almanya-Türkiye iş göçü anlaşmasının 60. yılının idrak edildiğine değinen Kaya, şöyle devam etti: “Cumhuriyet Bayramı, Türkiye’de olduğu gibi, 3 milyondan fazla insanımızın yaşadığı Almanya’da da büyük bir sevinçle kutlanmaktadır. Çünkü nesillerdir Almanya’da yaşayıp, yeni bir hayat kurmuş olsalar da, ata topraklarıyla gönül bağını korumakta, Cumhuriyetin ve demokrasinin bize kazandırdıklarının değerini, bağımsızlığın kıymetini bilmektedirler. Arkalarında köklü bir Cumhuriyetin varlığı, onları bu topraklarda daha da değerli birer birey haline getirmekte, Alman toplumuna katkılarını artırmaktadır. 60. yıldönümünü bu hafta idrak ettiğimiz işgücü anlaşmasıyla Almanya’ya gelmeye başlayan Türkler, iki devlet arasındaki ilişkilere benzersiz ve kalıcı bir boyut katmıştır. Bu göçle Almanya, Türkiye dışında en fazla Türk’ün olduğu ülke konumuna gelmiştir. Yurtdışında yaşayan toplam 6,5 milyon Türk kökenlinin yaklaşık 3 milyonu Almanya’da bulunmaktadır. Anadolu insanı, Almanya’nın hem ekonomik kalkınmasında pay sahibi olmuş, hem de kültürel ve sosyal yaşamını zenginleştirmiştir. Burada yaşayan Türk toplumu üyelerinin; dilleri, inançları ve değerleriyle 2. Dünya Savaşı sonrasında çok kültürlü bir Almanya’nın şekillenmesine ve renklenmesine büyük katkısı olmuştur.“

Son yıllarda Türk ve İslam karşıtı ırkçılığın ve ayrımcılığın arttığını gözlemlediklerine vurgu yapan Kaya, „Bu ülkenin ayrılmaz parçası olan bu insanlarımızın refahı, huzuru, mutluluğu ve güvenliğinin – kısaca geleceğinin – sağlanması, bizim için temel önceliktir. Bir yandan Türk kökenlilerin Almanya’nın siyasal, toplumsal ve ekonomik hayatına artan katılımını memnuniyetle tespit ederken, özellikle son yıllarda Türk ve İslam karşıtı ırkçılığın ve ayrımcılığın arttığını gözlemliyoruz. Burada yaşayan insanlarımıza yönelik fırsat eşitliği sağlanıp, maruz kaldıkları sorunların azaltılmasıyla birlikte, Türkiye-Almanya ilişkilerinin de her alanda daha da gelişeceğine yürekten inanıyorum.“ diye konuştu

Başkonsolusluğun hizmetlerine değinen Kaya, konuşmasını şöyle tamamladı: „Başkonsolosluk olarak vatandaşlarımıza sunduğumuz hizmetin kalitesini, niteliğini ve hızını daha da iyileştirmek, vatandaşlarımızın beklentilerini karşılamak ve sorunlarını çözmek için çaba sarf ediyoruz. Gençlerimizin okullarında iyi eğitim almaları, Türkçelerini geliştirmeleri, meslek eğitimine veya üniversiteye devam etmeleri, Eğitim ve Çalışma Ataşeliklerimizle birlikte üzerinde en yoğun durduğumuz konular arasında yer almaktadır. Din Hizmetleri ile Aile ve Sosyal Politikalar Ataşeliklerimizle, burada yaşayan insanlarımızı yalnız bırakmayarak, en temel ihtiyaçlarına destek olmaya ve sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz. 

Düsseldorf’ta bulunan Ticaret Ataşeliğimizle ve son olarak Aachen’de bulunan Fahri Konsolosumuzla, Türk toplumunun refahının artmasına ve iki ülke arasındaki bağların güçlenmesine katkıda bulunmaya gayret ediyoruz. Bu vesileyle, 300 binden fazla insanımıza hizmet sunan Başkonsolosluğumuzda ve bağlı birimlerinde, her gün yüzlerce kişiye özveriyle hizmet veren tüm mesai arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyet Bayramınızı kutluyor, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyor, hepinize güzel bir akşam diliyorum.“

Bosna Hersek ile Türk polisi arasındaki iş birliği devam ediyor
Önceki Bosna Hersek ile Türk polisi arasındaki iş birliği devam ediyor
Bursa'da Av. Hakan Çavuşoğlu ve Av. Nurullah Murat'ın Hukuk Bürosu açıldı
Sonraki Bursa'da Av. Hakan Çavuşoğlu ve Av. Nurullah Murat'ın Hukuk Bürosu açıldı