İpek Yolu üzerinde Medeniyetler Buluşması

İpek Yolu üzerinde Medeniyetler Buluşması
İpek Yolu üzerinde Medeniyetler Buluşması
İpek Yolu üzerinde Medeniyetler Buluşması

Uluslararası Türk Akademisi tarafından Farabi’nin 1150 doğum yıldönümü vesilesiyle düzenlenen toplantı, “İpek Yolu üzerinde Medeniyetler Buluşması” uluslararası çevrimiçi konferansta IRCICA Genel Direktörü’nün konuşması.

Uluslararası Türk Akademisi tarafından Farabi’nin 1150. doğum yıldönümü vesilesiyle düzenlenen “İpek Yolu üzerinde Medeniyetler Buluşması” uluslararası çevrimiçi konferansta IRCICA Genel D Kazakistan’ın başkenti Nursultan’daki Uluslararası Türk Akademisi tarafından, düzenlenen ve 1150. doğum yıldönümü vesilesiyle büyük filozof Ebu Nasr Farabi’te ithaf edilen “İpek Yolu üzerinde Medeniyetler Buluşması” konulu uluslararası çevrimiçi konferans 19 Ekim 2020’de yapıldı. Konferans tümü İpek Yolu üzerinde yer alan Türk toplumlarının tarihî ve kültürel mirasının ortak bir öğesi olarak İpek Yolunu ele aldı. Uluslararası ilişkiler, tarih, kültür mirası ve ilgili konularda yetkililer ve uzman kişiler ve uluslararası kuruluşların başkanları katıldılar.

Uluslararası Türk Akademisi başkanı Prof. Dr. Darkhan Kidirali’nin toplantıyı açış konuşmasında sonra ilk oturumda Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Sekreteri Dr. Krymbek Kusherbayev’in başarı dilekleri ihtiva eden mesajı yer aldı. Daha sonra İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Dr. Mansour Gholami’nin, ICESCO Genel Direktörü Dr. Salim Almalik’in, İslam İşbirliği Teşkilatı, Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimî Komitesi Genel Koordinatörü Dr. Muhammad Iqbal Choudhary’nin, IRCICA Genel Direktörü Prof. Dr. Halit Eren’in, T.C. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. Yalçın Topçu’nun ve Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Dr. Nurzhigit Kadyrbekov’un konuşmaları dinlendi.

IRCICA Genel Direktörü Prof. Dr. Halit Eren konuşmasında, İpek Yolunun Asya ve Avrupa’daki toplumları birbirlerine bağlayarak tarihte eşsiz bir rol oynadığını belirtti. Bu toplumların ekonomik, diplomatik ve kültürel ilişkilerini geliştiren bu yolun adının, iletişim ve buluşmalar kavramlarını ihtiva eden daha geniş anlamlar kazandığını anlattı. İçinde bulunula durumda ve pandeminin bu safhasında çeşitlilik içinde uyumun sağlanmasının ortak meselelerin çözümü için yardımcı olacağını belirtti.

Konferansta iki oturumda incelemeler ve sunumlar yer aldı. Birinci oturum “İpek Yolu üzerinde medeniyetler” başlığı altında ve UNESCO nezdindeki İran Millî Komisyonu Genel Sekreter vekili Hojatullah Ayoubi moderatörlüğünde şu konuşmaları ihtiva etti: Prof. Dr. Düsen Kaseinov, TURKSOY Genel Sekreteri; Prof. Dr. Reza Davarari Ardakani, İran Bilim Akademisi Başkanı; Prof. Dr. Manzoor Hussain Soomro, EKO Bilim Vakfı Başkanı; Prof. Dr. Dmitriy Voyakin, Uluslararası Orta Asya İncelemeleri Enstitüsü Müdürü, Özbekistan; Rusya Bilimler Akademisi Şark Elyazmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Irina Popova, Rusya; Prof. Dr. Ilham Mahammadzada, Felsefe Enstitüsü Başkanı, Azerbaycan Millî ilimler Akademisi, Baku; Prof. Dr. Ramil Khaytrutdinov, Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Kazan Federal Üniversitesi, Orta Asya İncelemeleri Enstitüsü Başkanı, Tataristan, Rusya.

İkinci oturumun konusu “Farabi ve Modern Dünya” idi; Farabi Kazak Millî Üniversitesi Rektörü (Almatı, Kazakistan) Prof. Galimkair Mutanov tarafından yönetildi ve şu konuşmacılar yer aldı: Mahmoud Fouad, Kahire Üniversitesi Dilbilim Bölümü Farabi Merkezi, Mısır; Bekir Karliğa, BM Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörü, İstanbul; Bakhrom Abdukhalimov, Özbekistan Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı; Osmon Togusakov, Kırgızistan Cumhuriyeti Millî Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı; Prof. Albert Fischler, Fransa; Prof. Georgios Steiris, Atina Ulusal Kapodistrian Üniversitesi, Yunanistan; Prof. Saidrahmon Sulaimonov, Tacik Millî Üniversitesi, Tacikistan.

AB Kovid-19 aşı satın alma sözleşmesi imzaladı
Önceki AB Kovid-19 aşı satın alma sözleşmesi imzaladı
Gülseven Halı: Avrupa'nın Çeşitli Ülkelerinde Camilere Renk Katıyor
Sonraki Gülseven Halı: Avrupa'nın Çeşitli Ülkelerinde Camilere Renk Katıyor