İlköğretim Müdürlüğü okul bahçesini bir günlüğüne köylülere vermedi!

İlköğretim Müdürlüğü okul bahçesini bir günlüğüne köylülere vermedi!

Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin İlköğretim Mudürlüğünün kararına tepki gösterdi.

İskeçe İlköğretim Müdürlüğü, Gökçepınar’daki hatim merasimi için okul bahçesinin bir günlüğüne tahsis edilmesini isteyen köy sakinlerine “hayır” cevabı verdi. Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin İlköğretim Mudürlüğünün kararına tepki gösterdi. 

İlköğretim Müdürlüğünün, “hatim törenlerinin kültürel açıdan eğitim ile bir bağının olmadığı” gerekçesiyle okul bahçesinin etkinlik için kullanıma açılmayacağını kaydettiği ifade edildi. 

Okul bahçesi daha önceki hatim törenlerinde köye gelen misafirlere daha rahat ikram yapılabilmesi amacıyla tahsis edilirken, bu yıl buna izin verilmediği hatırlatıldı. 

Olay köyde tepkiyle karşılanırken, konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yayımlanan Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin, İlköğretim Müdürü ile okul müdürünün kararını kınadı. Delihüseyin sözkonusu kararın hukuki bir dayanağının olmadığını ifade etti. 

Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin’in konuyla ilgili açıklaması şöyle: 

“Her yıl bu zamanlarda bütün köylerimizde olduğu gibi, bugün Gökçepınar köyümüzde de hatim merasimi gerçekleşmiştir. Geçmişe dayanan kültürümüzün bir parçası olmuş geleneksel bir dini tören. Fakat bizleri çok rahatsız eden özellikle değinmek istediğim bir durum meydana gelmiştir. 

Hatim yapan öğrenci velileri her yıl olduğu gibi İlkokulun Encümen Heyetinden misafirlere pilav ikram etmek üzere okul bahçesinin tahsis edilmesini talep etmişler ki, zaten hatim yapan öğrenciler aynı zamanda okulun da öğrencileridir. 

Fakat bu kez önceki yılların aksine bir ilk gerçekleşerek, İlköğretim İl Eğitim Müdiresi ile Okul Müdürü, ‘Hatim törenlerinin kültürel açıdan eğitim ile bir bağının olmadığını’ öne sürerek okul bahçesinin veliler tarafından kullanılmasına izin vermemişlerdir. 

İlköğretim İl Eğitim Müdiresinin ve İlkokul Müdürünün hiçbir ciddi dayanağı olmayan bu kararlarını şiddetle kınıyorum. Kur’an-ı Kerim Müslümanların kutsal kitabıdır, her Müslümanın evinde mevcuttur, okunur ve büyük bir saygı ile anılır. 

Hatim ise kültürümüzün temeli ve en özel anlarındandır. Her aile çocuğunun hatim yapacak gününü büyük bir heyecanla beklemekte ve aylar öncesinden hazırlıklara başlamaktadır. Buna benzer görüş ve davranışlar toplum içerisinde sadece ayırımcılığa yol açmaktadır. Bizler her zaman kültürümüze örf ve adetlerimize sahip çıkarak buna benzer hal ve davranışlara karşı geleceğimizi belirtmek isteriz.” 

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik’in Macaristan temasları
Önceki TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik’in Macaristan temasları
Gülseven Halı: Avrupa'nın Çeşitli Ülkelerinde Camilere Renk Katıyor
Sonraki Gülseven Halı: Avrupa'nın Çeşitli Ülkelerinde Camilere Renk Katıyor