Göka, “Türkiye mülteci konusunda çok iyi örnek teşkil etmiş, Avrupa ise sınıfta kalmıştır”

Göka, “Türkiye mülteci konusunda çok iyi örnek teşkil etmiş, Avrupa ise sınıfta kalmıştır”

AK Parti Almanya Temsilcisi Meryem Göka, Türkiye'nin dış politika gelişmeleri, duruşu ve temsilciliğin Almanya’daki çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Köln Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında Göka, AK Parti Almanya Temsilciliğinin kuruluşu, çalışmalarına gündeme dair açıklamalarda bulundu.

AK Parti Almanya Temsilciliği’nin kuruluşu ve çalışmaları hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan Göka, “Yaklaşık bir buçuk yıldan buyana kuruluşunu tamamlayarak, Berlin merkezde hükümet çevresinde faaliyetlere başladık. Başlıca AK Parti temsilciliğinin çalışma alanları bulundukları ülkenin muhataplarıyla birebir ilişkili geçerek, burada bir nevi kamu diplomasisi yürütmektedir. Alman siyasiler, Alman düşünce kuruluşları, STK’lar, iş çevreleri, medya temsilcileriyla bir araya gelerek çalışmalar yürütüyoruz. Temsilciliklerimiz AK Parti Genel Merkezi’nin bir nevi yurtdışı bürosu görevi ifa ediyor. Yani biz bir dernek değiliz, uzman bir grupla birebir Alman muhataplara yönelik siyasetimizi anlatıyoruz. Farklı bir perspektifle Türk-Alman ilişkilerinin daha farklı ve daha iyi bir seviyede olmasına yönelik çalışmalar yapmak ve yerinde olmanın gerekliliğiyle temsilciliğimiz kurulmuştur” diye konuştu.

Türkiye'nin haklı duruşu ve pozisyonunun buradaki muhataplara iyi anlatılması gerektiğine vurgu yapan Göka şöyle devam etti: “Sahada güçlü, masada güçlü bir Türkiye var. Bölgesel ve küresel anlamda güçlü bir aktör var. Türkiye insani ve girişimci bir dış politika yürütüyor. Burada nasıl daha sağlıklı daha pragmatik daha ikili ilişkileri daha iyi bir seviyeye taşıyacak ne gibi çalışmalar yapabileceğimizi siyasetlerle üreterek, projelerde gerçekleştirip çalışmalara çok hızlı bir şekilde başladık. Biz Almanya’daki ana akım partileriyle karşılıklı yuvarlak masa çalıştayları yapacağız. Bu konu üzerinde konuşmak istiyorlar, bu konuda değerlendirmek istiyorlar. Biz de o konuda Türkiye'den konuklarımız gelecek, siyasilerden de gelecek onları buluşturup, bu konuları değerlendirmek ve nasıl bir yol alabileceğimizi konuşmak istiyoruz. Çünkü biz partiyiz, hükümet yetkilisi değiliz, STK da değiliz biz partiyiz.”

Avrupalı Türkler toplumun asli unsuru ve çözümlerin bir parçası olduğunun altını çizen Göka konuşmasını şöyle sürdürdü: “Avrupalı Türkler toplumun asli unsuru ve parçası olarak çok başarılı işler yaptılar. Topluma katkıları oldu ve olmaya da devam ediyor. Alman muhattaplarımızla bir araya geldimizinde de bahsediyoruz. Yani bir sorunun parçası gibi yansıtılmak istense de zaman zaman, bunun tamamen yanlış olduğunu, aslında hem Türkiye’nin kendi siyaseti itibarıyla hem de aynı zamanda Avrupalı Türklerin bu toplumun da bir asli unsuru olarak çözümlerin bir parçası olduğunu biz her seferinde vurguluyoruz. Avrupalı Türk Toplumu çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanımız da her zaman söylüyor 83 milyon artı 6,8 milyon yurtdışı Türkler olarak ayrım yapmadan hep beraberiz.”

Mülteci krizine değinen Göka, “Avrupa, özellikle mülteci krizi konusunda ki, hâlâ şu anda Moria’ya bakın veya başka yerlere bakın, bu anlamda sınıfta kalmıştır” dedi.

“Mülteci konusunda Türkiye çok iyi bir örnek teşkil ediyor. İnanılmaz bir iş yapıyor, inanılmaz bir yük yüklendi” ifadelerini kullanan Göka, “Türkiye’de sadece sırtımızı sıvazlanarak değil, yüklerin eşit paylaşılması gerekiyor. İşte siz bütün mültecileri de sahip çıkın ama Doğu Akdeniz’de de hiç olmayın. Sadece bir yönde bir siyaset olmaz. Kazan-kazan ilişkisi ikili ilişkilerde özellikle o öne çıkar. Biraz bunları vurgulayıp bunların sağlıklı bir zeminini oluşturmak lazım önce. Türkiye anbean değişen ve sürekli hareketli gündemi vardır. Bu hareketliliği burada da yaşıyoruz. O yüzden büyük bir heyecanla çalışıyoruz. Şimdi bunların çalışması içerisindeyiz. Dolayısıyla çok büyük bir heyecan duyuyoruz” diye konuştu.

Gündemdeki Doğu Akdeniz konusunda Türkiye'nin haklı duruşu ve pozisyonunun buradaki muhataplara iyi anlatılması gerektiğini söyleyen Göka, “Şuan gündemin Suriye'nin Kuzeyi ile Doğu Akdeniz'e odaklandığını görebiliriz. Özellikle Doğu Akdeniz’i çok iyi anlatmak gerekiyor. Onlar da biliyor aslında bizim bu haklı duruşumuzu, pozisyonumuzu çok iyi biliyorlar. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan bir lider diplomasisi yürütüyor. Bu çok önemli, bunu iyi görmek lazım. Bu diplomasiyi Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve diğer ülkelerde de görürüz. Bakanlarımız ve diğer kurumlarımız da görüşmeler yürütüyor. Biz partiler arası görüşmeleri de çok önemsiyoruz” dedi.

Göka, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Dış İlişkiler Başkanımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın selamlarını iletmek istiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Basın toplantısının ardından Avrupa’nın Sesi Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Hasan gazetenin son sayısını AK Parti Almanya Temsilcisi Meryem Göka’ya takdim etti.

AK Parti Almanya Temsilcisi Göka’dan ırkçı saldırıya uğrayan Türk bayana ziyaret
Önceki AK Parti Almanya Temsilcisi Göka’dan ırkçı saldırıya uğrayan Türk bayana ziyaret
Motosiklet tutkunları DİTİB Camii’nde dualarla sezonu açtı
Sonraki Motosiklet tutkunları DİTİB Camii’nde dualarla sezonu açtı