Göç Bakanı Mitarakis ‘38 göçmen Türk yetkililer tarafından itildi’ iddiası

Göç Bakanı Mitarakis ‘38 göçmen Türk yetkililer tarafından itildi’ iddiası

Yunanistan, göçmenlerin bulunduğu adacığın Türkiye topraklarında olduğunu ve bu nedenle kendilerine yardım edilemeyeceğini savunmuştu. 

Göç Bakanı Notis Mitarakis daha önce yaptığı açıklamada, göçmenlerin Yunanistan topraklarında olmadığını, nehir üzerindeki adacıkta kimsenin görünmediğini belirtmişti. Göç Bakanı, konuyla ilgili olarak Türk makamlarını uyardıklarını da ifade etmişti. 



Göçmen grubundaki bir kişi İngiliz Channel 4 kanalına gönderdiği video ve ses kayıtlarında adacıkta mahsur kaldıklarını, adada beş yaşında bir kız çocuğunun öldüğünü ve dokuz yaşında bir kız çocuğunun da acilen tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğunu belirtmişti. 

YUNAN TOPRAKLARINDA BULUNDULAR 
Dün Yunanistan Polisinin yaptığı açıklamada, 22’si erkek, 9’u kadın ve 7’si çocuk olmak üzere 38 göçmene Yunan topraklarında ulaşıldığı kaydedildi. 

Açıklamada, söz konusu göçmenlerin, Yunan toprakları dışındaki adacığın 4 kilometre güneyinde bulunduğu belirtildi. 

Göç Bakanı Mitarakis da konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yunan polisi Evros’ta adacığın 4 kilometre güneyindeki Yunan topraklarında 38 göçmeni ve onları taşıyan bir tekneyi buldu. Çok iyi durumdalar, Suriyeli olduklarını belirtiyorlar ve hamile kadın önlem amaçlı olarak hasteneye sevkediliyor.” ifadelerini kullandı. 

Bugün Evros (Meriç) iline gelen Mitarakis, göçmenleri Türkiye’nin Yunanistan’a zorla ittiğini ileri sürdü. Mitarakis, göçmenlerin verdikleri ifadede, nehrin Türk tarafından geldikleri ve Türk makamları tarafından adacığa itildiklerini söylediklerini aktartardı. 

Mitarakis, Türk yetkililerin göçmenleri Türkiye’de tutukladıklarını ve uluslararası hukuka göre uluslararası koruma başvurusu yapma hakkı vermek yerine, Türk jandarmaların göçmenleri Meriç Nehri kıyısına getirip şiddet tehdidiyle Yunanistan’a gelmeye zorladıklarını savundu. 

Beş yaşındaki bir çocuğun Türk tarafında hayatını kaybettiğini söyleyen Mitarakis, cesede ulaşılması ve defin işlemlerinin yapılması için Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay üzerinden hareket edileceğini kaydetti. 

Mitarakis, Yunanistan’a gelen 38 göçmenden 35’inin Suriyeli, üçünün de Filistinli olduğunu belirtti. 

Ukrayna'dan yapılan tahıl ihracatında Türkiye başı çekti
Önceki Ukrayna'dan yapılan tahıl ihracatında Türkiye başı çekti
Köln Başkonsolosu Kaya'dan “Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” kampanyasına destek
Sonraki Köln Başkonsolosu Kaya'dan “Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” kampanyasına destek