Essen’de Türk seçmenlerden sandığa yoğun ilgi

Essen’de Türk seçmenlerden sandığa yoğun ilgi
Essen’de Türk seçmenlerden sandığa yoğun ilgi
Essen’de Türk seçmenlerden sandığa yoğun ilgi
Essen’de Türk seçmenlerden sandığa yoğun ilgi
Essen’de Türk seçmenlerden sandığa yoğun ilgi
Essen’de Türk seçmenlerden sandığa yoğun ilgi
Essen’de Türk seçmenlerden sandığa yoğun ilgi
Essen’de Türk seçmenlerden sandığa yoğun ilgi

Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı Essen şehri Messe Essen – Grugahalle seçmenlerin sandığa ilgisi yoğun oldu. 

Ov verme işleminin üçüncü gününe girerken Essen Başkonsolosluğu’ne bağlı Messe Essen – Grugahalle’deki seçim merkezinde seçim heyecanı hafta sonuda devam etti. 


Türkiye’nin Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın, seçim merkezinde Avrupa’nın Sesi Medya Grubu İmtiyaz Sahibi Mehmet Hasan’ın konuğu oldu. 

Avrupa’nın Sesi’ne konuşan Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın, “2023 genel seçimleriyle ilgili Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekilliği seçimleriyle ilgili olarak ben öncelikle vatanımıza, milletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Bu yurt dışında gerçekleştirilen altıncı dönem seçimler. Halk oylamalarıyla beraber gerçekleştirilen vatandaşlarımızın sandığa geldiği altıncı seçim oldu. 2014 yılından bugüne baktığımızda düzenli olarak katılımlarda artış olduğunu görüyoruz. Bu açıkçası ülkemiz açısından, bizler açısından memnuniyet yaratıyor. Vatandaşlarımızın sağlanan imkanlarla beraber, sandığa gelip iradelerini yansıtma eğiliminde olduğunu görüyoruz. 2014 yılındaki seçimlerde yüzde 80 oranında olan katılım düzeyi, en son ki seçimlerde yüzde 50 oranına kadar yükselmişti. 2023 yılında bu dönemde gerçekleştirilen seçimlerde bu oran çok daha yüksek rakamlara ulaşacaktır diye umut ediyoruz. Bir önceki seçimler 2018’deki seçimlerle Essen Başkonsolosluk görev bölgemiz olarak kıyaslarsak eğer ilk günkü yaptığımız kıyasa göre bir önceki döneme yüzde 17 oranında bir artış olduğunu da gördük. Bu da bizlere ilgi ve alakanın oldukça yüksek olduğunu gösteriyor.

Türkiye Cumhuriyeti Esen Başkonsolosluğu geniş bir bölgeye sahip. İstatistiklere baktığımız zaman geçen senenin ilk günü ile bu sene artış epey bir artışı görüyoruz. Bunu neye bağlıyorsunuz:

Vatandaşlarımızın daha da duyarlı olmalarına, ülkemizdeki gelişmelere daha da duyarlı olmalarına bağlıyoruz ve bunu da destekliyoruz. Ülke olarak, devlet olarak biz zaten vatandaşlarımızın daha kolay oy kullanabilmeleri için bazı düzenlemelere gidildi. Bu anlamda ilk yapılan seçimlerde daha randevu alma sistemi vardı veya belli saatler arasında gelme ya da seçim konsolosluk bölgesinde olma zorunluluğu vardı. Zamanla bunlar aşama aşama kaldırıldı. Önceki eski dönemlerde hatta kimliklerle ilgili sorunlar vardı. Vatandaşlar kimlikleriyle geliyordu, ama belki kimlik numaraları olmuyordu. Eski kimliklerle gelebiliyorlardı. Aslında seçme ve seçilme hakkı olan insanlarımız, ama maalesef sandık başına geldiklerini kullanamıyorlardı. Bu anlamda da Dışişleri Bakanlığı olarak ve devletimiz olarak, burada da bir kolaylığa gidildi. Gelen vatandaşlarımıza bu noktada nüfus kayıt örnekleri temin etmek suretiyle, oy kullanmalarına da yardımcı oluyoruz. Dolayısıyla buraya kadar belki uzak mesafelerden gelen vatandaşlar oluyor. Onların da mağdur olmamaları bakımından böyle bir imkan da tanındı. Bu aslında vatandaşların oy kullanma imkanlarını daha da iyileştirmek üzere bir dizi adım daha atıldı. Vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı bazı diğer şehirlerde de sandık açılması söz konusuydu. O yöndeki çalışmamız hala devam ediyor. Dortmund görev bölgesinde çok yoğun ilgi olacağını düşünüyoruz. 

Siegen zira bize bu noktaya biraz uzak doğrudur. Oradaki köprü çalışması nedeniyle de vatandaşlarımızın geliş gidişi zor oluyor. Dolayısıyla biz orada bir seçim düzeneği kurmuştuk. Fakat henüz istediğimiz izinleri makamlarından alamadık. Bu konuda bizim hazırlığımız yine devam ediyor, bekliyoruz. Eğer olumlu bir yanıt alırsak, o bölgelerde de seçim sandıkları kurmak suretiyle vatandaşlarımıza kolaylık sağlayacağız.

Seçimlerin huzurlu bir ortamda geçtiğini görüyoruz. Gerek siyasi parti temsilcileri olsun, müşahitler olsun, gerek sandık kurulu görevlilerimiz olsun. Herkes görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyor. Uzun bir süreç 13 güne yayılmış bir süreç ve dünya genelinde en uzun Almanya'da. Tabii bu da buradaki vatandaşımızın yoğunluğunu da yansıtıyor. Biz de Esen Başkonsolosluğu olarak sıralamada önlerde geleceğimizi düşünüyoruz. Önceki yıllarda da öyle olmuştu. Evet bu sene de o rekoru korumayı öngörüyoruz. Hali hazırda burada 15 sandık var. Cumartesi ve Pazar, Pazartesi olmak üzere üç günde 17 sandık. Hafta içi katılım biraz daha az olduğu için 12 sandık. Hafta sonu katılım daha çok olacağı için sayılarımızı arttırıyoruz. Evet vatandaşı mümkün olduğunca kısa bir sürede bekletmeden oy kullanma işlemlerini yapmaya çalışıyoruz. Hiç sıra olmadığı bir vakitte vatandaşımız iki dakika, üç dakika gibi kısa bir sürede oy kullanabiliyor. Ama gerçekçi olmak gerekirse her bir sandığın önünde bir en az, beş ila on dakika arasında bir bekleme süresi. Ama şu ana kadar üç dört günlük sürede en uzun bekleme süresi toplamda kırk dakikayı geçmedi diye tahmin ediyoruz.  Bugün iyi gidiyoruz. Son üç günkü en yüksek katılım halihazırda bugün. Ancak biz bunun daha da artacağını düşünüyoruz. Özellikle Pazar günü ve 1 Mayıs'ta bu sayının da üzerine çıkacağımızı düşünüyoruz. Biz hazırız, vatandaşlarımızı bekliyoruz. 

Vatandaşlarımız hangi şartlarda oy kullanabilir? Gereklilikleri nedir seçmen yeterliliğine sahip mi?

Bunları belki Yüksek Seçim Kurulu'nun web sitesinden, e-Devlet'ten gelmeden özellikle uzak mesafeden evet oralardan bir kontrol edip eğer teyit ederlerse oy kullanıp kullanamayacaklarını bu çok şey olur. Yerinde olur. Bazı vatandaşlarımız maalesef vaktinde bildirimlerde bulunmadığı için yurt dışı seçmen kütüğünde görünmüyor. Dolayısıyla buraya geldiklerinde mağduriyet yaşıyorlar. Bizim o anlamda burada yapabileceğimiz bir işlem yok, o durumda olan vatandaşlarımız 14 Mayıs'ta oylarını Türkiye'de kullanabilirler. 

Engelli vatandaşlarımız oy kullanmalarında kolaylık sağlanıyor mu?

Engelli vatandaşlarımız ve hamile kadınlarımız yaşlı için zorluk çekenler için çıkışlara en yakın noktalarda erişimi en kolay noktalarda özel sandık kurulları tesis ettik. Onlara öncelik veriyoruz. Böylelikle uzun kuyruklardan hem kurtulmuş oluyorlar, hem de sandık kurulundaki arkadaşlarımız, görevlilerimiz benzer durumlarla karşılaşınca nasıl tepki vermeleri gerektiğini biraz daha hakim oluyorlar. Başkonsolosluk olarak çok tecrübeli arkadaşlarla görevli arkadaşlar var. Sağ olsunlar çok yardımcı oluyorlar bu konuda seçim sürecinde de ben buradan sizin vasıtanızın onlara da teşekkür etmek isterim. Gerek siyasi parti temsilcileri olsun, komisyon üyelerimiz olsun, başkonsolosluktaki görevli arkadaşlarımız olsun uzun saatler uzun haftalardır çok yoğun bir mesai sergilediler. Onların da tecrübelerinden faydalanarak böyle bir düzen kurduk. 

Esen başkonsolosluğu en çok oy kullanma oranında dünya geneli birinci gelen seçim merkezlerinden birisi. Ne söylemek istersiniz?

Önceki seçimlerde Esen Başkonsolosluğunda kullanılan oylar dünyada birinci sırada geliyordu. Bir veya ikinci oluyorduk. Böyle kendi başkonsolosluklarımız arasında da tatlı bir rekabet oluyor. Bu sefer de iddialıyız. Evet yine birinci olmayı umut ediyoruz. Öyle bir beklentimiz var. İnşallah hayırlı uğurlu olsun. Çok sağ olun, çok teşekkür ediyorum.

Almanya’daki Türk seçmenlerden sandığa yoğun ilgi
Önceki Almanya’daki Türk seçmenlerden sandığa yoğun ilgi
Lennestadt DİTİB Camii Kur’an kursu öğrencileri çevre temizliği etkinliğine katıldı
Sonraki Lennestadt DİTİB Camii Kur’an kursu öğrencileri çevre temizliği etkinliğine katıldı