Essen Baskonsolosluğu iftar yemeği verdi

Essen Baskonsolosluğu iftar yemeği verdi
Essen Baskonsolosluğu iftar yemeği verdi
Essen Baskonsolosluğu iftar yemeği verdi
Essen Baskonsolosluğu iftar yemeği verdi
Essen Baskonsolosluğu iftar yemeği verdi
Essen Baskonsolosluğu iftar yemeği verdi

Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın’ın ev sahipliğinde verilen iftar yemeği, Essen şehrinin en görkemli salonunda gerçekleşti.

Siyasi parti temsilcileri, dini temsilciler, kamusal, sosyal ve kültürel yaşamdan temsilcilerin yer aldığı iftar yemeğine, eyalet milletvekilim Volkan Baran, Türkiye'nin Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaaslan, Münster Başkonsolosu Ahmet Faik Davaz ile yüzlerce davetli katıldı.

İftar programında konukları selamlayan Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın, “Bu güzel Kadir Gecesi’nde sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyor. Davetimize icabet ettiğiniz ve soframızı şenlendirdiğiniz için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Mübarek Ramazan ayını tebrik ediyor, ülkemiz, milletimiz ve İslam alemi açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum. Birlik ve beraberliğimizin pekiştirildiği, manevi hayatımızın güçlendirildiği bu Ramazan ayında iftar sofralarında bir araya gelerek dayanışmamızı pekiştiriyoruz, gönüllerimizi birleştiriyoruz” dedi. 

Kutsal kitabımıza, bayrağımıza yönelik saldırıları kınıyoruz.

Ne yazık hoş görüsüzlüğün, nefretin, şiddetin arttığı bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Aydın, “Bu Ramazan ayında da İsrail güvenlik güçlerinin Harem-i Şerif'in kutsiyetini ve tarihi statükosunu ihlal ederek ses bombalarıyla, joplarla, plastik mermilerle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesini, burada ibadet edenlere saldırmasını kınıyoruz. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim'e ve şanlı bayrağımıza Danimarka'da bir kez daha saldırı düzenlenmiş olmasını da en sert şekilde kınıyoruz. Sözde güvenlik önlemleri altında veya ifade özgürlüğü kisvesiyle düzenlenen, işlenen bu insanlık dışı saldırılardan üzüntü duyuyor, son bulmasını diliyoruz. Ne yazık ki günümüzde İslamofobi, İslam korkusundan öte İslam nefretine evrilmiştir. İslam'a ve Müslümanlara yönelik hakaretler medeni bildiğimiz ülkelerde maalesef İslam ifade özgürlüğü olarak nitelendirilmektedir. Bir dine, bir inanca, toplumların kutsal saydığı değerlere hakaret hiçbir şekilde mazur görülemez. Antisemitizmin insanlık suçu sayıldığı gibi İslam düşmanlığının da insanlık suçu sayılması gerekmektedir. Türkiye olarak Avrupa coğrafyasında yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve İslam karşıtlığı sahipliği saldırılardan duyduğumuz endişeyi rahatsızlığı, muhataplarımızın dikkatine düzenli olarak getirmekteyiz, getirmeye de devam edeceğiz. Ülkemiz bu tür girişimlere öncülük etmekte, bu konuları uluslararası toplumun gündemine tutmaya kararlılıkla sürdürmektedir. Nitekim 2019 yılında Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde gerçekleştirilen menfur saldırı sonrasında ülkemizin uluslararası alanda yürüttüğü rol neticesinde 15 Mart günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından İslamofobi ile Mücadele Uluslararası Günü olarak kabul edilmiştir” diye konuştu.

Manevi arınma, birlik ve beraberlik gibi ulvi değerlerin yoğunlaştığı bu müstesna dönemde iftar sofraları, kardeşliği, paylaşımı ve hoşgörüyü temsil ettiğini söyleyen Aydın, “Bizler farklılıkların hoş görüldüğü ve saygı duyulduğu, zengin bir kültür ikliminden gelmekteyiz. Yabancı düşmanlığının, ırkçılığın, İslamofobinin, antisemitizmin ve her türlü ayrımcılığın artış gösterdiği günümüzde, bu hoşgörü iklimine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktayız. Irkçı saldırılardan ve yabancı düşmanlığından bahsetmişken Almanya'daki vatandaşlarımızın sizlerin yaşadığı acıları da hatırlamak durumundayız. Sırf Türkiye'den geldikleri için gerçekleştirilen bu korkunç saldırılar karşısında sizlerin çektiği acıların da farkındayız.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen içinde bulunduğumuz Ramazan ayının karşılıklı saygı ve barış içinde bir arada yaşama anlayışının güçlendirilmesine vesile olmasını umut ediyoruz. 1961 yılında İşgücü Anlaşması ile imzalanan Türkiye ve Almanya arasında imzalanan anlaşmayla ilişkilerimiz önemli bir evreye girmiştir. Aradan geçen 60 yılı aşkın sürede bütün bu zorluklara, saldırılara, sınamalara rağmen Almanya'nın siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatında önemli yerler edindiniz. Bu azimli duruşumuzun devam edeceğini, başarılarınızın katlanarak süreceğini memnuniyetle müşahede ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Asrın felaketinde hayatını kaybeden insanlarımıza Allah'tan rahmet, acılı ailelerine başsağlığı ve metanet, yaralılarımıza da acil şifalar dileğinde bulunan Aydın, şöyle konuştu: “6 Şubat sabahı sadece kendi tarihimiz açısından değil, insanlık tarihinin en büyük depremlerinden birine uyandık. Birinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığımız en büyük insani ve ekonomik felaket karşısında ülke olarak millet olarak birlik ve beraberliğimizin en güzel örneklerini sergiledik. Olağanüstü koşullarda olağanüstü çaba sarf ettik. Bu süreçte Almanya'daki Türk toplumunun ve özellikle Kuzey Ren Vestfalya’daki siz kıymetli kardeşlerimizin sergilediği üstün gayreti takdirle karşıladık. Binlerce kilometre uzakta felaketin etkilerini yüreklerinde hisseden bu faaliyetlerde yardımlarını esirgemeyen iş insanlarımıza depolarını açarak, tır filolarını seferber eden şirketlerimize gelen yardımları tasnif ederek, gece gündüz yükleme yapan gençlerimize, düzenledikleri yardım faaliyetleri ve hazırladıkları yemeklerle hem duyarlılık oluşturan hem de topluma Türkiye'ye yardım toplayan kadınlarımıza anma etkinlikleri gerçekleştirerek kayıplarımız için Almanya'daki meydanlarda dua okunmasına vesile olanlara şükranlarımı sunuyorum. Acıların paylaşılacak, paylaşıldıkça azaldığı bilinciyle madden ve manen geride kalanların yanında olacağız. Yaraları birlikte saracağız. Böylesine devasa alanda bu çapta meydana gelen bir doğal felaketle hiçbir ülke tek başına mücadele edemez. Nitekim ülkemiz daha ilk geceden itibaren dünyaya yardım çağrısında bulunmuş ve dünyadan acil araba kurtarma ekipleri talep etmiştir. Bu bu çağrı kapsamında 90 ülkeden 11.500 personel araba kurtarma faaliyetlerine destek olmak üzere ivedilikle ülkemize intikal etmişti. KRV eyaletinden yardım kuruluşu 41 gönüllüsü ve 7 arama kurtarma köpeği de bunlar arasında olmuştu. Teknik yardım federal ajansı bünyesinde enkaz kurtarma hızlı müdahale birimi de ilk 72 saat içerisinde 50 personeliyle Hatay'a ulaşmıştı. Uluslararası alanda ülkemize uzanan yardım ellerinin en başında Almanya'nın geldiğini memnuniyetle görüyoruz. En son 20 Mart'ta Brüksel'de düzenlenen Uluslararası Bağışçılar Konferansı'nda ülkemize top ülkemiz için toplanan 6 milyar Avroluk taahhüdün 120.000.000 Dolarlık kısmı Almanya tarafından bağışlanmıştır. Tabii ki bu yardımlara belediyelerden, yerel yönetimlerden ve sizlerden giden yardımları da eklemek gerekmektedir. Almanya'daki başkonsoloslarımız olarak sadece buradan bu ülkeden giden hijyen malzemesi, kıyafet ve gıda malzemesi 7.000 tondan fazladır.”

Asıl felaketi nedeniyle yaşanan buruk ve hüzünlü ortamda Cumhuriyetimizin 100. Yılını idrak edildiğini ifade eden Aydın: “ Cumhuriyetin kazanımları son yüzyılda millet ve devlet olarak hak kat ettiğimiz mesafe bir gurur tablosu olarak tarih sayfalarındaki yerini alacaktır. Cumhuriyetimizin 100. Yılını hak ettiği değere ve ihtişama uygun şekilde kutlamak bizim görevimizdir. Ulu Önder Atatürk bir Osmanlı paşası olarak 1917 yılında eş sene düzenlediği resmi ziyaret nedeniyle Essen ve Türkiye arasında manevi bir bağ da mevcuttur.

Söz konusu ziyaretin de önemine yakışır şekilde 100 yıl resepsiyonu muzu uygun nitelikli bir yerde düzenlemek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyerek seçim ile ilgili yapılan hazırlıklardan bahsetti. 

Siçimlere ilişkin başkonsolosluk olarak gerekli hazırlıkların yapıldığını söyleyen Aydın, “Essen ilklerin Başkonsolosluğu, önde gelenlerin Başkonsolosluğu diye hayırseverlikte de öncüyüz. Vatandaş sayılarımız, hizmetlerimiz açısından da öncüyüz. Bu bölge KRV aslında bu anlamda öne çıkan bir bölge. Bu seçimlerde de en çok oy kullanılan bölgelerin başında yurt dışında en azından en çok oy kullanılan bölgelerin başında KV bölgesi gelecektir. Bu anlamda başkonsoloslukları olarak Almanya genelinde 27 Nisan'dan itibaren oylarımızı kullanmaya başlayabileceğiz. Essen özelinde söyleyebileceğim şudur, Dortmund ve Seagate de hafta sonları sandık kurulacak, fakat yakın civarda olan arkadaşlarımızın Essen’e yakın. Dortmund'ta özellikle hafta içi gelip oy kullanmanızı ve üyelerinize ve çevrenizi bu şekilde yönlendirmenizi ben tavsiye ederim. Diğer türlü hafta sonuna Essen’de de hafta sonuna kalırsanız dahi uzun kuyruklara karşılaşacaksınız. Bunlardan kurtulmak için bunlardan karşılaşmamak için hafta içi akşam 9’a kadar seçim sandıklarımız açık. Dortmund'ta 29, 30 Nisan ve 1 Mayıs tarihlerinde orada da Vestfalya Halle’de olacak. Aynı şekilde sandık açıyoruz” diye konuştu. 

Başkonsolos Aydın konuşmasının ardından katılımcılara ve organizasyona katkı sunanlara teşekkür etti.

  Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Angela Merkel'e üstün hizmet ödülü verdi
Önceki Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Angela Merkel'e üstün hizmet ödülü verdi
Bielefeld DİTİB Vatan Camii'ne uyum ödülü
Sonraki Bielefeld DİTİB Vatan Camii'ne uyum ödülü