Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu. "Batı Trakya’daki soydaşlarımızı yalnız bırakamayız"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu. "Batı Trakya’daki soydaşlarımızı yalnız bırakamayız"
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu. "Batı Trakya’daki soydaşlarımızı yalnız bırakamayız"

Yunanistan Batı Trakya'da insan hakları ihlaline dair İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları var. Batı Trakya'da özellikle Türk ismini kullandırmadığı için kararı var. Türkiye'de Rum azınlığın tüm haklarını koruyor.

Dini azıklıklar olsun kendilerine karşı çok müspet adımlarımız oldu. Hiçbir zaman ayrım yapmıyoruz. Ermani olsun, Süryani olsun, Rum olsun onlar da bizim birinci sınıf vatandaşımızdır. Biz ırkçı bir toplum değiliz. Biz bir taraftan bunları dile getirirken Yunanistan hep Batı Trakya Türkleri’nin haklarını ihlal etmiştir. Biz Batı Trakya’da yeni okullar açtık ve açmaya devam ettikçe, örneğin Bozcaada'daki, Ama Yunanistan son yıllarda Türk azınlığa ait okulları kapattı.

Yine yakın zamanda 8 okulu kapattı. İşte tasarruf öğrenci yok diye kapatıyor. Halbuki biz dört öğrenci için açtık. Yunanistan son 25 yılda Batı Trakya’da okul sayısını yüzde elli azalttı. Yani 231’den 115’e düşürdü. Yunanistan ne zaman bir sıkıntı olsa hemen oradaki kardeşlerimize yönelik başkı yaptırıyor.

En son yine bir köyde askeri tatbikat yapmasını da buna yönelik bir adımdı. Yari bizim Doğu Akdeniz’deki adımlar neticesinde burada yaşayan sivil insanları korkutmaya çalışma çabaları. Yunanistan insanlıktan ve insanların faydalarından söz ediyor ancak kendisinden olmayanlara neler yaptıkları ortada. Bu da Yunanistan'ın ikiyüzlü olduğunu gözler önüne seriyor.

Biz bunlara tepkimizi gösteriyoruz. Bizim dış polikamızın en önemli bir tanesi de yurt dışındaki soydaşlarımız, vatandaşlarımız ve akraba topluluklarımızdır. Dolayısıyla Batı Trakya’daki bizim soydaşlarımızı da yalnız bırakmamız sözkonusu değildir. Cumhurbaşkanımız Miçhotakis ile görümesinde gelin Batı Trakya’da sorunlar var masaya oturalım. Siz de Heybeli adayı gündeme getiriyorsunuz.

Atina’da cami konusu var ve diğerlerini birlikte ele alalım ve çözelim dediler ve dış işleri bakanları olarak bizleri görevlendirdiler. Mevkidaşımla bir araya gelmek istedim ve kendileri bana biz görüşmeye hazır değiliz diye cevap verdiler. Yunanistan diyalogtan yana değil, her zaman sorun yatarmaktan yana. Her zaman gerginliği artırıyor. Ancak bilinmelidir ki Batı Trakya’daki soydaşlarımızı yalnız bırakmamız söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan Yunanistan’a sert tepki
Önceki Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan Yunanistan’a sert tepki
Batı Trakya'dan başlayan fırtınalı hayat
Sonraki Batı Trakya'dan başlayan fırtınalı hayat