Büyükelçi Jürgen Schulz:" Türkiye'nin aldığı inisiyatifler için minnettarız"

Büyükelçi Jürgen Schulz:" Türkiye'nin aldığı inisiyatifler için minnettarız"

"(Ukrayna-Rusya) Savaşın başından bu yana Türkiye'nin, Montrö Sözleşmesi'nin koruyuculuğunu üstlenerek, Ukrayna tahılının ihracatı için deniz koridorları oluşturarak ya da son olarak, esir değişimini kolaylaştırarak aldığı inisiyatifler için minnettarız"

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Rusya-Ukrayna Savaşına ilişkin, "Savaşın başından bu yana Türkiye'nin, Montrö Sözleşmesinin koruyuculuğunu üstlenerek, Ukrayna tahılının ihracatı için deniz koridorları oluşturarak ya da son olarak, esir değişimini kolaylaştırarak aldığı inisiyatifler için minnettarız." dedi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz'un ev sahipliğinde "3 Ekim Alman Birliği Günü", Büyükelçilikte düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Davete, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal'ın yanı sıra çok sayıda diplomatik misyon şefi, diplomat ve gazeteci katıldı.

Türkiye ve Almanya'nın milli marşlarının okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Schulz, Türk-Alman ilişkilerinin eşsiz bir çeşitliliğe ve yoğunluğa sahip olduğunu belirtti.

Schulz, iki ülkenin ekonomik iş birliğinin hiç olmadığı kadar yoğun olduğunu belirterek, "Bugün Türkiye'deki Alman şirketlerinin sayısı 7 bin 800'ü geçmiş durumda. Ülkelerimizin ikili ticaret hacmi geçen yıl yeni bir rekor kırarak 40 milyar avroyu aştı ve bu artış eğilimi sürüyor." diye konuştu.

İki ülkenin siyasetin ve sivil toplumun bütün alanlarında olağanüstü yakın ilişkilere sahip olduğunu belirten Schulz, "Ülkelerimiz arasındaki insani köprüler ise her zaman bizim için çok büyük bir öneme sahip olmuştur. Günümüzde kökleri Türkiye'de olan 3 milyonu aşkın insan Almanya'da yaşıyor. Birkaç milyon insan da son 10 yıllarda uzun süre Almanya'da yaşadıktan sonra vatanlarına geri döndü." ifadesini kullandı.

Schulz, Alman Birliği'nin 32. yıl dönümünün kutlandığını hatırlatarak, "Berlin Duvarının yıkılması biz Almanlar ve bütün Avrupa için eşsiz bir armağandı ve eşsiz bir armağan olmaya devam ediyor." dedi.

- "Savaşın başından bu yana Türkiye'nin aldığı inisiyatifler için minnettarız"

Schulz, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü acımasız, yaşa dışı ve tümüyle haksız saldırının, emperyalizmin Avrupa'ya geri dönüşüne işaret ettiğini" belirterek, "Bugünün çok kutuplu dünyasının gelecekte de çok taraflı ve kurallara dayalı kalmasını istiyorsak Rus saldırganlığının galip gelmemesini sağlamalıyız." dedi.

Almanya'nın siyasi, ekonomik, insani yardım, askeri teçhizat ve silah desteği ile Ukrayna ile omuz omuza olmaya kararlı olduğunu söyleyen Schulz, şöyle devam etti:

"Savaşın başından bu yana Türkiye'nin, Montrö Sözleşmesi'nin koruyuculuğunu üstlenerek, Ukrayna tahılının ihracatı için deniz koridorları oluşturarak ya da son olarak, esir değişimini kolaylaştırarak aldığı inisiyatifler için minnettarız. Yaptırımlar gibi belirli konularda farklı yaklaşımlara sahip olsak dahi aynı temel hareket noktasını paylaşıyoruz: Rus saldırganlığını ve sonuçlarını kınamak.

Son günlerde şahit olduğumuz kısmi seferberlik ve sahte referandumlar da dahil olmak üzere ciddi tırmanışlar ne yazık ki bu savaşı sona erdirmeye Rusya'nın niyetinin olmadığını gösteriyor. Dolayısıyla müttefikler ve ortaklar olarak birlik ve beraberliğimiz önümüzdeki aylarda daha da hayati bir önem taşımaya devam edecektir."

TBMM Başkanı Şentop 4. Dünya Göçebe Oyunları etkinlik alanını ziyaret etti
Önceki TBMM Başkanı Şentop 4. Dünya Göçebe Oyunları etkinlik alanını ziyaret etti
Motosiklet tutkunları DİTİB Camii’nde dualarla sezonu açtı
Sonraki Motosiklet tutkunları DİTİB Camii’nde dualarla sezonu açtı