Bulgaristan’da zorla isim değiştirmeye dayanamayan şair kendini yaktı

Bulgaristan’da zorla isim değiştirmeye dayanamayan şair kendini yaktı

Bu karşı çıkanlardan ve derin iz bırakanlardan biri de meşhur şair Mehmed Karahüseyinov oluyor.

Din, gelenek, görenek ve Türkçe konuşmanın yasaklandığı dönemde sıra isimlerin değiştirilmesine gelir.

Tek milletli bir devlet yaratma çabasındaki komünistler ibadet yasağı getirilir, Türk ve Müslümanların isimlerini değiştirilir. ‘Bulgarlaştırma’ girişimleri sonucu 1985 sonuna dek farklı kaynaklara göre 1 milyon 390 bin kişinin isimleri değiştirildi.

Bu sırada 1 Şubat 1985 tarihinde Mehmed Karahüseyinov’un çalıştığı fabrikada toplantı düzenlenir ve Bulgaristan’da artık Türklerin olmadığı ilan edilir. O sırada ünlü şairede ismini değiştirilmesi açıktan söylenir.

2 Şubat’ta zorla isminin değiştirilmesine itiraz eden Mehmed Karahüseyinov kendini ateşe vererek yakar. Kendisini yakma Vitoşa dağı eteklerinde buluna Vladaya yakınlarındaki bir evde gerçekleşir. Oradan geçmekte olan bir taksi şoförü Mehmed Karahüseyinov’u görür ve Pirogov Hastanesi’ne yetiştirir. Vücudu yüzde 50 yanan şair 20 gün komada kalır.

Yaşam mücadelesi verdiği sırada Bulgar Gizli Servisi (Dırjavna Sigurnost) ‘Soya dönüş’e karşı olan bu isyan hareketinin duyulmaması için hastane odasını sıkı bir şekilde korur. Buna ramen olay Svobodna Evropa Radyosu’nda haberleştirilir.

Bulgar Gizli Servisi (Dırjavna Sigurnost) hastane odasında ünlü şairin ismini Metodi Asenov Karahanov olarak değiştirir.

Kendini yakması sonucu oluşan tüm sağlık sorunlarına rağmen kaderin cilvesi olarak ünlü şair Bulgaristan’da totaliter komünist sistemin çöküşünü ve ‘Soya dönüş’ siyasetinin sonunu görmek nasip olur.

Kendini yakması sonucu sağlık sorunlarıyla boğuşan şair Mehmed Karahüseyinov 44 yaşında 3 Mayıs 1990 yılında hayata veda eder.

İki çocuk sahibi olan şairin vefatı sırasında kızı Sevara 20 yaşındadır; ama oğlu daha doğmamıştır. Oğlu Aspar babasının vefatından iki ay sonra dünyaya gözlerini açar.

Bakış.bg

Galatasaray'da Elabdellaoui'nin lisansı çıkarılmadı
Önceki Galatasaray'da Elabdellaoui'nin lisansı çıkarılmadı
BTTDD Bursa Şubesi Gençlik Kolları'ndan YTB'ye ziyaret
Sonraki BTTDD Bursa Şubesi Gençlik Kolları'ndan YTB'ye ziyaret