Bulgar Milliyetçiler dağın Türkçe ismin olmasından rahatsız

Bulgar Milliyetçiler dağın Türkçe ismin olmasından rahatsız

Bulgaristan'da aşırı milliyetçiler, Balkanlar'ın en yüksek dağ zirvesi Musalla'nın adının, Türkçe olduğu gerekçesiyle değiştirilmesini istiyor. 

Bulgaristan’da aşırı milliyetçiler, Balkanlar’ın en yüksek dağ zirvesi Musalla’nın (Musala) adının, Türkçe olduğu gerekçesiyle değiştirilmesini istiyor.

Şu anda iktidar ortağı aşırı sağ ırkçı söylemleriyle tanınan Bulgaristan’ın Kurtuluşu İçin Ulusal Cephe Partisi (NFSB), Balkanlar’ın en yüksek dağ zirvesi Musalla’nın adının değiştirilmesi için Cumhurbaşkanı Rumen Radev’e mektup gönderdi.

NFSB tarafından gönderilen mektupta, zirvenin adının Türkçe olduğu gerekçesiyle isim değişikliği talep edildiği belirtilerek, ülkede Osmanlı döneminden kalma çok sayıda Türk ve Arap ismi taşıyan yer bulunduğu ifade edildi. Söz konusu yerlerin isimlerinin Bulgarca ile değiştirilmesi sürecinin devam ettiğinin vurgulandığı mektupta, zirveye Sveti İvan Rilski (Aziz İvan Rilski) adı verilmesi talep edildi.

Musalla isminin, ‘Allah’ın yolu’, ‘Allah’a ulaşan yol’ ve ‘Allah’a yakın’ anlamlarına geldiği belirtiliyor.

İHA’nın haberine göre, ülkedeki siyasi gözlemciler, 4 Nisan tarihinde ülkede gerçekleştirilecek olan genel seçimlere işaret ederek, aşırı sağ oluşumların her seçim öncesi Bulgaristan’daki Türkleri ve Türkiye’yi seçim malzemesi olarak kullandığını vurguluyor.

Geçtiğimiz yıllarda da, 2 bin 925 metre yüksekliğindeki zirvenin adının çeşitli aşırı sağ milliyetçi siyasi oluşumlar tarafından değiştirilmesi istenmişti.

Bulgaristan‘da harabe halinde tarihi camii için destek sağlandı
Önceki Bulgaristan‘da harabe halinde tarihi camii için destek sağlandı
Berlin Büyükelçisi Şen, Solingen'deki yangında yaşamını yitirenlerin yakınlarını ziyaret etti
Sonraki Berlin Büyükelçisi Şen, Solingen'deki yangında yaşamını yitirenlerin yakınlarını ziyaret etti