BATISİAD Başkanı Ahmet Er ile özel röportaj

BATISİAD Başkanı Ahmet Er ile özel röportaj
BATISİAD Başkanı Ahmet Er ile özel röportaj
BATISİAD Başkanı Ahmet Er ile özel röportaj
BATISİAD Başkanı Ahmet Er ile özel röportaj
BATISİAD Başkanı Ahmet Er ile özel röportaj
BATISİAD Başkanı Ahmet Er ile özel röportaj

Avrupanın Sesi Gazetesi ve Haber Sitesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Hasan, BATISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Er ile genel merkezde özel bir röportaj gerçekleştirdi.

BATISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Er, sorularımızı şöyle cevaplandırdı:

Değerli başkanım, kendinizi bir tanıtır mızsınız? 
1958 Gümülcine doğumdum ve 1974 yılında Türkiye’ye göç ettik. Anavatanımızda yaşamımızı sürdürüyoruz. Tabii o bu meyanda bu zaman aralığında gençlik yıllarımız da burada geçti. O gençlik yıllarımızda bir spor kulübüyle iştigal ettik, yönetici olarak futbol olarak içinde bulunduk. Sonrasında Batı Trakya Türk Dayanışma Derneği'nde üç dönem Mustafa Dündar Başkanımızla birlikte ikinci başkanlık görevinde bulunduk. Sonrasında kader bizi siyasete sürükledi. Siyasette ilk Refah Partisi'nde Yıldırım ilçe başkan yardımcılığı ile göreve başladık. 1999 yılında kontenjan meclis üyesi ve Refah Partisi'nden Yıldırım Belediye Başkanlığı için gösterildik. Fakat dört puanla kaybettik. 

Belediye başkanlığı velhasıl kontenjandan da olduğumuz için seçilemedik. Daha sonra AK Parti'nin kurulmasıyla beraber AK Parti'nin kurucusu olduk. Yıldırım ilçenin kurucu olduk. Yıldırım ilçede yönetimi oluşturduk. 6 ay kadar teşkilat başkanlığı görevinde bulunduk, ardından seçimle ilçe başkanlığı görevine getirildim. 4 yıl kadar ilçe başkanlığı yaptık. Bu dönemde iki seçim geçirdik. Sonrasında il başkan yardımcılığı, AK Parti Grup Başkanlığı görevinde 5 yıla yakın bulunduk. 2014 yılına kadar aktif siyasetin içinde bulunduk. Akabinde de kendi işimizin başına geçtik. Tekstil üzerine konfeksiyon imalatı yapan atölyemiz var. Bu işimizi en layıkı ile sürdürmeye devam ediyoruz.

Değerli başkanım, BATISİAD hakkında bilgi verir misiniz?

İş girişimcileriyle alakalı daha öncelerinden de projemiz var idi. Ve bu işler üzerinde yoğunlaşan bir kitle olduğunu biliyorduk. Bu tabiki o gün için planladığımız bir hareket olabilirdi. İş adamı derneği kurma planımız oldu. Planımız biraz aksama oldu, 2017 yılında tekrar bu gündeme geldi. Ve Batı Trakya Türkleri Yönetici ve Sanayi İşadamları Derneği’ni kurmak gibi hedefimiz oldu, birkaç toplantıdan sonra da resmiyete dönüştürdük.

İlk etapta 7 kurucu üye ile birlikte derneğimizi kurmuş olduk. Sonrasında da üye kaydetmek suretiyle birinci olağan genel kurulla birlikte göreve başladık. 2017 yılından itibaren bugüne kadar başkanlık görevini yürütmekteyim. Bu zaman dilimi içerisinde 2020 yılına kadar faaliyetlerimiz fevkalade çalışmalar yürüttük. Batı Trakya'da birçok Avrupa ülkelerine de ziyaret ettik. Türkiye'de de kendimizi gündeme getirip BATISİAD olarak şu anda iyi bir konumda olduğumuzu ifade etmek isterim. İyi bir reklam çalışmaları veya reklamımızı da yapmış olduk. 

Asıl tabi burada Batı Trakya Türkleri Yönetici ve Sanayi İşadamları Derneği’nin esas amacı şuydu: Türkiye'de bulunan Batı Trakya kökenli iş insanlarının bir güç olduğunu ve Türkiye'de bir ekonomik güce sahip olduklarını anlatabilmekti. Gündeme getirebilmek ve bir misyon üstlenip, Türkiye'de Batı Trakyalı iş insanlarının konularında, mesleklerinde, ticaretlerinde hem samimi, hem dürüst, hem de oldukça yoğunluklarını ifade etmek için, bunu ispat etmek için böyle bir girişimde bulunduk ve onu da başardık. Derneğin rutin faaliyetleri muhakkak vardır. Bunlar olması gereken şeyler. Bunlar her daim hala devam ediyor. 

Fakat esas olarak biz aidiyetimiz olan Batı Trakya'ya unutmuyoruz. Orayla ilgili ne tür girişimlerde bulunuyoruz, oldukça yoğun bir çalışmamız oldu. Hatta orayı program düzenledik. Batı Trakya’da 14 tane Yunan ve Türk kurumlarını ziyaret ettik. Özellikle de Yunanlı kurumlar derken ticaret sanayi odalarını, esnaf odalarını ziyaret ettik. Onlarla iş birliği noktasında nasıl bir ortak bir proje yürütebiliriz? Bunların hesabını bunların mütalaasını yaptık. İyi karşılandık ve iyi karşılık gördük. Onların da faydalanmaları bakımından, daha doğrusu orada yapılacak yatırımlarla oradaki istihdama bir katkıda bulunabileceğimizi ima ettik. 

Onlar da tabii bu konuda sevindiler. Karşılıklı ziyaretler yapabilirdi, lakin arkası gelmedi. Sonrasında bunu merak ettik. Neden bu kadar geri kaldı, altı yedi tane kurum yazdık. Hem İskeçelerin daha doğrusu sanayi ile alakalı, ticaretle alakalı kurumlarına ama arkası gelmedi. Sonrasında tabii malum bizim stratejik konumuz, Yunanistan'da geçmişinde burayı milli politikalarımız gereği herhalde geri adım attırıldı veyahut durduruldu. Orada yatırımlar için düşündüğümüz yerler vardı. Bunlarla ilgili ön görüşmelerimiz olmuştu, sonrasında hiçbir Türk vatandaşı Batı Trakya bölgesine yatırım yapamaz denildi. Yani oraya herhangi bir fabrika açmanın, bir üretim yapmanın, böyle bir imkanın olmadığını söylediler. 

Doğrusu ondan sonra da o kapı kapandı. Oradan gelen talebelerimiz var. Onlara burs sağlama gibi bir görevimiz var. Mağlum Kovid-19 pandemi hastalığı her tarafı sardı. Burada da sağ olsunlar iş insanlarımıza ben buradan tekrar teşekkür ediyorum. Oldukça duyarlılık göstererek işte hastanelerimize elimizden gelen bütün gayreti gösterdik, yardımlarımız oldu. Zor durumda bazı hemşirelerimizin talepleri ne olduysa onları karşılamaya çalışırım. Tabi derneklerin üzerinde olması gereken şeyler bunlar. Esas bizim ana gayemiz bir misyon üstlendik ve BATISİYAD topladığı iş insanlarının mevcut potansiyeli oldukça yoğun istihdamda bulunuyorlar. Yani önemli ölçüde de ekonomik bir gücünüz olduğunu ve katma değer sağladığımızı görüyoruz. Bundan da mutluluk duyuyoruz. Yani ülkemize her anlamda Türkiye Cumhuriyeti'ne hatta elimizden geldiği kadarıyla bu aidiyet BATISİAD’a tabii. Yardımcı olmaya destek olmaya gayret gösteriyoruz.  BATISİAD olarak görevlileri neyse yapmaya çalışıyoruz. 

Bu arada ramazanlarda 2018 ve 2019 yıllarında da arkaya iftar verdik. Yani bir Ücret köylerden biri Melikoz bölgesine bir iftar verdim. Yaklaşık bin 500’e yakın insan katıldı. Sonrasında Gümülcine Gençlerbirliği'nde sonraki yılın 2019 yılında da bu iftarını tekrarladık. Lakin Yunan'a yine dokundu herhalde burası, şuan vize yasağı var. vize vermiyorlar. Böyle bir olumsuzlukla karşı karşıyayız. Bizim bazı insanlarımız hiçbir şey yapamadık. Yani orayı istihdam noktasında böyle bir imalat türünde herhangi bir şey yapmadık, ama burada ticaret yapan insanlarımız, üyelerimiz Yunanistan'a bazı mağazalar açılarak orayı köprü kullanmak suretiyle Avrupa'ya pazarlamalarını yapmaya devam ediyorlar. Bu şekilde bunu şu anda gerçekleştirmiş durumdayız. 

BATISİAD’ın ne kadar üyesi var? 
BATISİAD’ın yaklaşık 150-200 arası üyesi bulunuyor. Yani üye yapmak mesele değil. Evet o esas değil. Esas olan ortaya bir vizyon koymaktır. Bizim bölgeyi temsilen bu ülkede var olduğumuzu ifade etmenin bir yoludur bu. Biz de bunu gerçekleştiriyoruz. Batı Trakya İş Adamı Derneği’nin genel merkezidir burasıdır ve şube verme yetkililerimiz vardır. 2019 yılında pandemi döneminden önce şube için İstanbul ve Kocaeli, İzmir müracaatları oldu. Pandemi dönemine gelince taleplere cevap veremedik. Böyle bir durum var şu anda. Hatta Avrupa'ya şubelere açtırabiliriz verebiliriz. Böyle bir talep gelirse değerlendiririz. İş  insanı potansiyeli veya yoğunluk varsa ise kurabilirler yani. Şube verebiliriz onu da ifade etmi olayım. 

Bize bu imkanı verdiğiniz için teşekkür ediyor. Avrupanın Sesi aracılığı ile okuyucularınıza, Avrupa’da yaşayan vatanaşlarımıza ve soydaşlarımıza kalbi sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum. Bu vesileyle asrın felaketinde vefat eden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize şifalar diliyorum. Yüce Rabbimiz milletimizi, ülkemizi ve tüm insanlığı her türlü afetten muhafaza eylesin.

Parlamento, dini bayram günü tasarruf etmek için tatillerden çıkartıldı
Önceki Parlamento, dini bayram günü tasarruf etmek için tatillerden çıkartıldı
Gülseven Halı: Avrupa'nın Çeşitli Ülkelerinde Camilere Renk Katıyor
Sonraki Gülseven Halı: Avrupa'nın Çeşitli Ülkelerinde Camilere Renk Katıyor