Batı Trakya'da baskı ve kısıtlamalar endişe veriyor

Batı Trakya'da baskı ve kısıtlamalar endişe veriyor
Batı Trakya'da baskı ve kısıtlamalar endişe veriyor

Cenaze ve Cuma namazını kıldıran müftü ve imamların hapis cezasıyla cezalandırıldığı Batı Trakya'da yaklaşık 200 bin Türk nüfusu yaşıyor.

İskeçe, Gümülcine ve Dedeağaç'ta ağırlı  yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığının  müftü seçimi ve Türklere ait vakıfların idari heyetlerini seçmenlerine Yunan devleti tarafından 

engellemeler yapılıyor. Cuma namazı ve cenaze namazı kıldırdıkları için 7'şer ay hapis cezalarına çarptırılıyor.

Yunan öğretmenler tarafından öğrenciler,  Yunanca din dersi ve Kur'an okutulmaya zorlanıyor.

İbadethanelere saygısızlık sürüyor. Camilerin onarımına müsade edilmediği gibi harabe halde kimisi ahır olarak kullandırtılıyor.

1919 Yunanistan'daki Azınlıkların Korunmasına İlişkin Sevr ve 1923 Lozan Barış Anlaşmalarından doğan haklar istismarlar edilmekte ve dikkat çeken baskılar Yunan hükümeti tarafından sürmektedir.

Yunan hükümeti tarafından müftülüklerin statüsü, Yunanistan Eğitim ve Din işleri Bakanlığı'na bağlı Genel Müdürlük düzeyine indirildi. Kendi kilisesine zangoç atayamayan Yunanistan, azınlığa baş müftü atamayı yasal hak olarak görüyor.

Atanacak baş müftü seçim heyetinde Müslümanların dışında üyeler dahil edildi. Ayrıca müftülüklerin yazışmaları sadece Yunanca yazılması zorunluluğu getirildi.

Hükümet, Türk azınlığına ait vakıf  taşınmazları keyfi ve gayri ahlakî kullanım hakkını kendinde görüyor. Yine Azınlığın emlak alım ve satımında alınan vergiler, satış tanımama hakkı gibi zorluklar Batı Trakya Aydınlığını bir hayli zor duruma düşürmektedir.

Ukrayalılardan üçlü zirve sonrası Türkiye'ye övgü yağdı
Önceki Ukrayalılardan üçlü zirve sonrası Türkiye'ye övgü yağdı
Bursa'da Av. Hakan Çavuşoğlu ve Av. Nurullah Murat'ın Hukuk Bürosu açıldı
Sonraki Bursa'da Av. Hakan Çavuşoğlu ve Av. Nurullah Murat'ın Hukuk Bürosu açıldı