Batı Trakya’da 13 yıldır hiçe sayılan AİHM kararı

Batı Trakya’da 13 yıldır hiçe sayılan AİHM kararı
Batı Trakya’da 13 yıldır hiçe sayılan AİHM kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 27 Mart 2008 tarihinde açıkladığı İskeçe Türk Birliği kararının üzerinden 13 yıl geçti.

AİHM, İskeçe Türk Birliği, Meriç ili Azınlık Gençlik Derneği ile Rodop ili Türk Kadınları Kültür Derneği’ni kapsayan üç azınlık derneğini vermiş olduğu kararla haklı bulmuştu.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ilk sivil toplum kuruluşu olan İskeçe Türk Birliği’nin 1983 yılında tabelasının güvenlik güçlerince indirilmesi ve hemen akabinde dönemin valisi Fanis Donas tarafından derneğimizin kapatılması talebiyle açılan dava sonucunda başlayan mücadeleden 13 yıl geçmesine rağmen Yunanistan devletinin uluslararası hukukunun vermiş olduğu haklı kararı görmezden geldiğine dikkat çekiyor.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin geçtiğimiz ay Yunanistan devletine, AİHM kararlarını uygulaması hususunda çağrıda bulunarak, Haziran ayında yapılacak Bakanlar Komitesi toplantısına kadar azınlık dernekleriyle ilgili olarak somut adım atmaması çağısında bulundu.

İskeçe Türk Birliği ve Batı Trakya Türk Azınlığı yaptıkları basın açıklamasında, 13 yıldır Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının uygulanmasını beklediklerini ifade ederek, verdikleri hukuk ve demokrasi mücadelesinde yapılan ayrımcılık ve hukuksuzluğun son bulması talebinde bulundular.

 

TDP Üsküp Şubesi yeni yönetimini seçti
Önceki TDP Üsküp Şubesi yeni yönetimini seçti
Batı Trakya'dan başlayan fırtınalı hayat
Sonraki Batı Trakya'dan başlayan fırtınalı hayat