Batı Trakya Azınlı‘ğı için yeni bir ‘din’ mi yaratılıyor?

Batı Trakya Azınlı‘ğı için yeni bir ‘din’ mi yaratılıyor?

Milli Savunma Bakanlığı’nın asker adayları formunda “din” bölümüne “Pomak” (Pomakos) seçeneğinin dahil edilmesi şaşkınlık yarattı. “Pomak” kelimesinin dini bir inancı ifade etmemesine rağmen söz konusu bölümde yer alması, azınlık kamuoyunda “azınlığı bölmeye yönelik yeni bir girişim” olarak değerlendirildi. 

Asker adaylarının dolduracağı formda “din” hanesinde “Müslüman” (Musulmanos) seçeneği olmasına rağmen “Pomak” (Pomakos) seçeneğine yer verilmesi kafaları karıştırtı. 

Askerlik formundaki “Dini inanç” bölümüne “Pomak” (Pomakos) seçeneğinin eklenmesi, “Pomak ifadesi yeni bir din veya dini inanç olarak mı lanse ediliyor?” sorusunu gündeme getirdi. 

Olayın bir yanlış mı, yoksa bilinçli bir girişim olup olmadığının önümüzdeki günlerde netlik kazanması bekleniyor. 

Hatırlanacağı üzere, mecliste oluşturulan Trakya Kalkınma Komisyonu’nun nihai raporunda da Batı Trakya’daki azınlık üç ayrı etnik gruba ayrılmış, Müslüman Türk Azınlığı’nın milli kimliğinin inkarına dayanan politika mecliste hazırlanan resmi bir rapora da yansımıştı. Daha önce de Başbakan Kiriakos Miçotakis ve Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da benzer açıklama ve söylemlerde bulunmuşlardı. 

 Yunanlılar tarafından geri itilen düzensiz göçmenler donarak can verdiler
Önceki Yunanlılar tarafından geri itilen düzensiz göçmenler donarak can verdiler
Cumhurbaşkanı  Steinmeier’in uçağında yanlız döner yoktu
Sonraki Cumhurbaşkanı Steinmeier’in uçağında yanlız döner yoktu