Başbakan Davutoğlu 62. Hükümeti açıkladı

Başbakan Yardımcıları: Bülent Arınç, Ali Babacan, Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş

Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Ayşenur İslam

AB Bakanı: Volkan Bozkır

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Fikri Işık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Faruk Çelik

Çevre ve Şehircilik Bakanı: İdris Güllüce

Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu

Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekçi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Taner Yıldız

Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Mehmet Mehdi Eker

Gümrük ve Ticaret Bakanı: Nurettin Canikli

İçişleri Bakanı: Efkan Ala

Kalkınma Bakanı: Cevdet Yılmaz

Kültür Bakanı: Ömer Çelik

Maliye Bakanı: Mehmet Şimşek

Milli Eğitim Bakanı: Nabi Avcı

Milli Savunma Bakanı: İsmet Yılmaz

Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu

Sağlık Bakanı: Mehmet Müezzinoğlu

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Lütfi Elvan"

Davutoğlu, açıklamasında, yeni kabinenin hayırlı olması temennisinde bulunurak, "Allah milletimize güzel hizmetler etmemizi nasip eylesin" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Erdoğan’dan devraldığı kabinede büyük bir değişikliğe gitmedi, 21 isim bakanlığa devam edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onaylamasından sonra 3 yeni bakanlıkta devir teslim yapıldı, bir bakanlıkta da bugün yapılacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu 62. hükümet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. 21 bakan yerini korudu, partiyi on ay sonraki genel seçime götürecek ekipte taşlar fazla yerinden oynatılmadı. 4 yeni isim kabineye girerken bir bakanın yeri değişti. Başbakan yardımcıları Beşir Atalay ve Emrullah İşler ile Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı kabine dışında kaldı. Atalay’ın yerine Erdoğan’ın başdanışmanı Yalçın Akdoğan geldi. 13 yıldır bakanlık yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, görevine devam etti. HAS Parti’yi kapatıp AKP’ye katılan Numan Kurtulmuş, dışarıdan listeye giren 2. isim oldu. “Ağanın eli tutulmaz.” diyerek görev beklediğini açıklayan Burhan Kuzu, yine kabineye giremedi. Hükümet için 6 Eylül’de Meclis’te güvenoylaması yapılacak.

13 yıldır kesintisiz bakan kalmayı başaran tek isim olarak rekor kıran Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın tercih edilmesinde ‘ekonomik istikrar’ kaygısı öne çıktı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek için de aynı şey geçerli. 8 aylık bakan Emrullah İşler’in kabine dışı kalma sebebi merak edilen gelişmelerin başında yer aldı. HAS Parti’yi kapatıp AKP’ye katılan Numan Kurtulmuş, dışarıdan listeye giren ikinci isim oldu. Ankara Milletvekili ve uzun yıllar Erdoğan’ın siyasi başdanışmanlığını yapan Yalçın Akdoğan, Giresun Milletvekili ve AKP Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli ile İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, kabineye yeni giren diğer isimler oldu. Görevi değişen tek bakan Mevlüt Çavuşoğlu oldu. Antalya Milletvekili Çavuşoğlu, AB Bakanlığı’ndan Dışişleri Bakanlığı’na kaydırıldı. Böylece Başbakan Davutoğlu’nun da halefi oldu. Ondan boşalan AB Bakanlığı koltuğuna ise TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır oturdu.  Çavuşoğlu ve Bozkır, diplomasinin daha çok AB ve Batı’ya bakan yüzleri. Bu, Türk dış politikasını yine Davutoğlu ve Erdoğan’ın kumanda edeceğini gösteriyor.

Çözüm sürecinin yeni patronu Akdoğan

Yalçın Akdoğan, Beşir Atalay’ın yerine atandı. Çözüm sürecini bundan böyle o götürecek. Zaten başdanışmanlığı döneminde de bu konu üzerine çalışıyor, çözüm süreciyle ilgili koordinasyon ekibinde görev yapıyordu. Bu değişiklikle birlikte ‘çözüm süreci’nin bundan sonraki seyrinin nasıl şekilleneceği merak konusu. Atalay, AKP hükümetlerinde kesintisiz yer alan isimdi. Artık liste dışı.  Ancak Atalay, AKP’nin vitrinine çıkarıldı. Hüseyin Çelik’in yerine parti sözcüsü olarak atandı. Atalay’ın her revizyonda 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bastırmasıyla kabinede kaldığı söyleniyordu. Yeni süreçte ise Gül’ün partiye dönmesi yönünde demeçler vermiş, hatta Babacan’ın başbakan olmasını istediği kulislere yansımıştı.

Yurtdışı Türkler ve Diyanet, Numan Kurtulmuş’a emanet

Numan Kurtulmuş ise Emrullah İşler’in yerine başbakan yardımcısı oldu. İşler’in devam etmemesi de sürpriz olarak değerlendirildi. Çünkü Bakanlar Kurulu’na, 17 Aralık operasyonundan bir hafta sonra yapılan son kabine revizyonu ile girmişti. Halefi Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan sonra milletvekili olmadığı halde dışarıdan atanan ikinci bakan oldu. Yurtdışı Türkler ve Diyanet’ten sorumlu isim bundan böyle o olacak. Kurtulmuş tercihi, yeni kabinenin ‘denge’ unsurlarından biri. Kurtulmuş, AKP’ye katıldıktan sonra Erdoğan sonrasının başbakanı olarak lanse edilmişti. Ama getirildiği makamlar kendisi için hayal kırıklığıydı. Kabineye alınarak telafi etme yoluna gidildi.

Hayati Yazıcı, konjonktür kurbanı

Hayati Yazıcı’nın yerine gümrük ve ticaret bakanı olan Nurettin Canikli ise Bakanlar Kurulu’nun yeni yüzü ama AKP’nin en eski simalarından. Milletvekilliğinde 3. dönemi olan Canikli, hemen her kabine revizyonunda adı geçen bir isimdi. Görev süresinin bitmesine 10 ay kala o da muradına ermiş oldu. Erdoğan’ın avukatlığını yapan ve uzun yıllar en yakınında bulunan Yazıcı’ya kabinede yer verilmemesi ise başarı kriterinden çok konjonktürel sebeplerle izah ediliyor. Erdoğan, 17-25 Aralık sürecinde yeterli tavrı göstermeyen partilileri not ettiklerini, Davutoğlu’nun tercih edilmesinde sözde ‘paralel yapı’ ile mücadele kriterini gözettiğini açıklamıştı. Emniyet teşkilatında büyük tasfiye operasyonu dahil icraat ve açıklamalarıyla gündemden düşmeyen İçişleri Bakanı Efkan Ala, koltuğunu korudu. Adalet Bakanlığı’nda yeniden Bekir Bozdağ tercini de, yargı tartışmalarının alevlendiği ve hükümetin HSYK seçimlerine büyük anlamlar yüklediği sürece uygun. 

61. hükümette 3 dönem kuralına takılacak 10 isim vardı. Bunlar Bülent Arınç, Beşir Atalay, Ali Babacan, Bekir Bozdağ, Mevlüt Çavuşoğlu, Faruk Çelik, Hayati Yazıcı, Taner Yıldız, Mehdi Eker ve Ömer Çelik’ti. Bunlardan sadece 2 ismin (Atalay ve Yazıcı) kabine dışında kalması, bu Bakanlar Kurulu listesinde 3. dönemin bir kriter olmadığını gösterdi. Canikli de sayıya eklendi. ‘Yeni yetmeler’ tartışmasında karşı karşıya gelen Arınç ile Akdoğan’ın birlikte başbakan yardımcılığı yapacak olması da ilginç bir durum oluşturacak. AKP kurulurken Erdoğan, Gül, Arınç ve şimdi partide olmayan Abdüllatif Şener troyka olarak kamuoyunun önüne çıkmıştı. Bu isimlerden Erdoğan artık Çankaya’da, kabinede ise sadece Arınç kaldı. Aktroller’in hedef yaptığı ve kabineye alınmayacağı ileri sürülen Arınç’ın liste dışı bırakılmamasında kuşkusuz ‘parti kaygıları’ da etkiliydi.

Burhan Kuzu, yine hüsrana uğradı

Uzun süredir bakanlık bekleyen, bunu televizyon kanallarında bile açık açık dile getiren, görev verilmemesi halinde de kırılacağını saklamayan İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, yine hüsrana uğradı. Kuzu, daha geçtiğimiz hafta bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, yeni kabinede görev beklediğini söylemiş ve “Ben bu partinin kurucusuyum. Görev almak elbette benim de hakkım.” demişti. Bakan olacakları yandaş medyada yazılıp çizilen eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan totoları tutmadı.

Mehmet Hasan
Önceki Mehmet Hasan
Motosiklet tutkunları DİTİB Camii’nde dualarla sezonu açtı
Sonraki Motosiklet tutkunları DİTİB Camii’nde dualarla sezonu açtı