Azınlık milletvekilleri yeni dönemi değerlendirdiler

Azınlık milletvekilleri yeni dönemi değerlendirdiler

25 Haziran’da milletvekili seçilen ve yemin ederek göreve başlayan Türk azınlık milletvekilleri GÜNDEM’e konuştu.

Rodop SİRİZA Milletvekili Özgür Ferhat, İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek ve İskeçe PASOK Milletvekili Burhan Baran, GÜNDEM Gazetesinin sorularını yanıtladı. Seçim dönemini değerlendiren milletvekilleri, yeni dönemde öncelikleri hakkında bilgi verdiler. 

ÖZGÜR FERHAT: “20 GÜN BOYUNCA TÜM KAMUOYU BİZİMLE UĞRAŞTI” 
Rodop SİRİZA Milletvekili Özgür Ferhat, konuşmasına seçmenlere teşekkür ederek başladı. Mecliste yemin ederek göreve başlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Ferhat, bugünden itibaren bölge insanına en iyi hizmeti sunabilmek adına gayret sarf edeceklerini söyledi. 

Milletvekili Özgür Ferhat şöyle konuştu: “Bugünden itibaren meclisteki çalışmalara başlamış bulunuyoruz. Yeni hükümetin programı meclise gelecek. Güvenoyu almak isteyecek. Nelerin yapılmak istendiğini ve nelerin iyi gitmediğini göreceğiz. Tabii ki biz de görüşlerimiz dile getireceğiz. YDP’nin bölgemizde baskıcı bir politika izlediğini, azınlığımızı seçim döneminde günah keçisi ilan ettiğini dile getirmeyi düşünüyorum. Seçim döneminde neredeyse 20 gün boyunca tüm kamuoyu bizimle uğraştı. Bölgemizin ve insanımızın gerçek sorunlarıyla ilgilenmekten geri duruyorlar, ancak azınlık üzerine oyun oynamaya kalktıklarında epey hızlı bir şekilde siyasi hamlelerde bulunuyorlar. Halkımız, aba altında sopa gösterme girişimlerine aldırmadı. Yeni dönemde yeni bir sayfa açmak istiyoruz. Azınlık haklarımız ve bölgemizin kalkınması, insanlarımızın sorunlarına çözüm arama konuları önceliklerimiz arasında olacak. Bölgemiz, ülkenin en yoksul bölgesi. Dolayısıyla politikaların değiştirilmesi lazım. Rotamızın yenilenmesi ve değişmesi gerekiyor. Çalışma arkadaşlarımızla çalışmalarımıza başlıyoruz. Bölgemizin kaderini değiştirmek, ekonomik kalkınma için adımların atılmaya başlaması lazım. Tarım, sağlık, işsizlik gibi alanlarda mutlaka kararlı adımlar atılmalı. Olumlu ve verimli bir dönem olabilir diye inanıyorum. Bu süreçte bizim gayretlerimizde, çabalarımızda en büyük destekçimiz halkımız ve seçmenlerimiz olacaktır. Onlara bir kez daha teşekkür ediyorum.” 

Partisi SİRİZA’nın da yeni bir döneme girdiğini dile getiren milletvekili Özgür Ferhat, “Çipras istifa etti. Ancak partimizde kalıyor ve bizi destekleyecek. Parti olarak yeni başkanımızı seçip, yeni bir yol çizmek durumundayız.” dedi. 

HÜSEYİN ZEYBEK: “YDP AZINLIĞI SORUN OLARAK GÖRMEMELİ” 
Bir ay arayla iki seçim geçirdiklerini, bunun zor bir süreç olduğunu anlatan İskeçe milletvekili Hüseyin Zeybek, her iki seçimde de azınlık seçmeninin gereken mesajı verdiğini vurguladı. Zeybek, “İki seçimin de ayrı zorlukları vardı. İnanıyorum ki azınlık toplumu gereken cevabı, gereken mesajı verdi. İkinci seçimde bana ve Rodop milletvekili Özgür Ferhat’a ve tabii ki azınlığa çok ciddi saldırıların yapıldığını gördük. Azınlık, seçimin ana tartışma konusu yapıldı. Azınlık hedef haline getirildi. İskeçe’deki azınlık insanı yaklaşık 6 bin oyluk farkı ikinci seçimde bin oya kadar düşürdü. YDP en büyük düşüşünü İskeçe’de yaşadı. Seçim artık geride kaldı. YDP en düşük oy oranını İskeçe’de aldı. Biz Yeni Demokrasi Partisinden şunu bekliyoruz. Azınlığı bir sorun olarak görmemeli. Azınlığın sorunları var. Ve bu sorunların çözüme kavuşması için çaba sarf etmesini bekliyoruz. Azınlığın temsilcileri olarak bizimle diyaloğa girmesini bekliyoruz. Azınlığın bir siyasi malzeme olarak kullanılmasının ne kadar yanlış olduğunu kendileri dahi görmüş oldu. Böyle yapılınca aşırı sağ yüzde 13’lük bir oy oranına ulaşmış oldu. Biz bu oranları Altın Şafak dönemlerinde görmüştük. Şimdi aşırı sağın güçlü bir şekilde meclise girdiğini gördük. Sağ ve aşırı sağın güçlenmesi bizim için iyi olmadı düşüncesindeyiz. Azınlık haklarına karşı baskıların artabileceği bir dönem yaşanabilir. Bunun birilerini korkutmak için söylemiyorum. Kendi düşüncelerimi ifade etmek için söylüyorum.” dedi. 

SİRİZA’nın da yeni bir sürece girdiğini ifade eden Hüseyin Zeybek, “Sayın Çipras 15 yıldır partinin başındaydı. Bu seçim sonuçlarından sonra istifa etti. Yeni bir süreç başlıyor. Alınan karar doğrultusunda 17 Eylül’de yeni başkanımızı seçeceğiz. Solun özelliği bu. Sol her zaman dinamik ve hareketli bir hücredir. Parti grup konuşmamda başkana ve parti yönetimine teşekkür ettim. Çünkü, seçim öncesi dönemde hep bizimle uğraştılar. Saldırılara uğradık. Ne ajanlığımız kaldı ne başka bir şeyimiz kaldı. Partimiz bu süreçte bize sahip çıktı. Ve bir teşekkür borcumuz vardı. Önümüzde zor bir dönem olacak. Ben yeni dönemde eğitim ve tarım olmak üzere bu iki konuya ağırlık vereceğim. Bu sorunlarla yakından ilgileneceğim. Bunu yapabilecek deneyim ve bilgi birikimimizin olduğuna inanıyorum.” diye konuştu. 

BURHAN BARAN: “BÜTÜN POLİTİKALARINI VE PROPAGANDALARINI AZINLIK ÜZERİNDEN YÜRÜTTÜLER” 
İskeçe Milletvekili Burhan Baran, hükümetin kurulduğunu ve meclisin yemin töreninden sonra yeni döneme girildiğini söyledi. Miçotakis hükümetinin programını açıklamasının ardından komisyonların belirleneceğini ifade eden Baran, Miçotakis’in 4 Ağustos’ta meclis yaz tatiline girene kadar birkaç düzenlemeyi meclise getirme niyetinde olduğunu dile getirdi. Burhan Baran, “Miçotakis sağlık konusuna öncelik vereceğini söylüyor. Özellikle ambülanslarla ilgili bazı kararlar alacağını ilan etti. Bu alanda İskeçe’de de ciddi sorunlar var. Ne yapacaklarını göreceğiz. Biz de PASOK olarak, İskeçe milletvekili ve bir doktor olarak görüşlerimizi ve itirazlarımızı dile getireceğiz.” dedi. 

Seçim öncesi dönemde azınlığın ana tartışma konusu yapıldığını hatırlatan Baran, “Bütün politikalarını ve propagandalarını azınlık üzerinden yürüttüler. Peki böyle olunca ne oldu? Meclise iki tane aşırı sağ partinin daha girmesine neden oldu. Miçotakis’e bu oyun yaramadı. Daha fanatik yapılar kazandı. Şu anda ortam değişti. Mecliste aleyhimize herhangi bir saldırı olmadı. Ortam gayet normal. Meclisteki vekillerin üçte biri yenilendi. Önümüzdeki dönem ilginç olacak. Oldukça renkli bir meclis olacaktır. Mecliste sekiz parti temsil ediliyor şu anda.” ifadelerine yer verdi. 

Seçimlerde aldığı oyların bir önceki seçimlere göre arttığına dikkat çeken milletvekili Burhan Baran, “Bu da bana bir sorumluluk yüklüyor. Bunun farkındayım. Ekibimi kurmaya çalışıyorum. Atina’da üç çalışma arkadaşım var. Onlarla bir plan yapıyoruz. Önümüzdeki dört yıllık çalışma planını konuştuk. Bunun planını yaptık. Dolayısıyla önümüzdeki Eylül ayına ve ondan sonraki döneme hazırlanıyoruz.” diye konuştu. 

Çalıntı araçla kaçarken polis kurşunuyla vuruldu
Önceki Çalıntı araçla kaçarken polis kurşunuyla vuruldu
Diyanet İşleri Başkanlığına karşı yürütülen karalama kampanyasına okuyucudan açıklama
Sonraki Diyanet İşleri Başkanlığına karşı yürütülen karalama kampanyasına okuyucudan açıklama