Ayoub Salem, Türkiye sevdasının vatandaşlıktan öte olduğunu söyledi

Ayoub Salem, Türkiye sevdasının vatandaşlıktan öte olduğunu söyledi

"Türk pasaportu veya vatandaşlığı için değil, Türkiye'yi sevdiğim için buradayım. Burası artık benim evim gibi"

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) Türkiye Bursları'yla Türkiye'de eğitim gördükten sonra TRT'de yapımcı olarak çalışmaya başlayan Faslı Ayoub Salem, hakkı olmasına rağmen halen Türk vatandaşlığı almadığını belirterek, "Türk pasaportu veya vatandaşlığı için değil, Türkiye'yi sevdiğim için buradayım. Burası artık benim evim gibi." dedi.

Salem, 2009'dan beri İstanbul'da yaşadığını belirterek, ABD ve Avrupa dahil hiçbir ülkede yaşamanın kendisini Türkiye'deki kadar mutlu etmeyeceğini söyledi.

Türkiye Bursları'yla İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde lisans eğitimini, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden aldığı tam bursla da yüksek lisansını tamamladığını anlatan Salem, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde doktora eğitimine devam ettiğini dile getirdi.

Salem, lisans eğitiminden sonra 2016'da YTB ve Anadolu Ajansı (AA) işbirliğinde düzenlenen "Uluslararası Habercilik Eğitimi" sertifika programına katıldığını ve bu programın kariyeri için büyük bir adım olduğunu belirtti.

İkinci dillerinin Fransızca olmasından dolayı birçok Faslı öğrencinin bu ülkede eğitim almayı tercih ettiğine dikkati çeken Salem, "Türk ve Osmanlı tarihini okuyordum ama Türkiye'de eğitim görme fikri hiç aklımda yoktu. Tesadüfen YTB'nin Türkiye Bursları'na başvurdum. Bu bursu kazanmam benim için gerçekten bir şans oldu. Başlarda dilini, kültürünü bilmediğim bir ülkeye gitme düşüncesinden dolayı biraz endişelensem de Türkiye'ye geldikten sonra fikrim tamamen değişti. Daha ilk günden kendimi hiç yabancı hissetmedim." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye dışında bir ülkede yaşamayı düşünmem"

Salem, Avrupa'da eğitim gören Faslıların karşılaştığı sorunlara maruz kalmadığını belirterek, Türkiye'nin Müslüman bir ülke olmasının kendisi için başlı başına bir avantaj sağladığını vurguladı.

Türk vatandaşı olma hakkına sahip bulunduğu halde halen başvuru yapmadığına dikkati çeken Salem, şöyle devam etti:

"Türk pasaportu veya vatandaşlığı için değil, Türkiye'yi sevdiğim için buradayım. Burası artık benim evim gibi. Belki Avrupa'da eğitim alsaydım, orada çalışsaydım vatandaşlık almıştım. İstanbul'u seviyorum. Burada yaşamak başlı başına bir avantaj. İstanbul, bence dünyanın merkezi. Dolayısıyla kendimi şanslı hissediyorum. Şunu da net şekilde söyleyeyim: Avrupa, Amerika ya da başka bir ülke hiç fark etmez, Türkiye dışında bir ülkede yaşamayı düşünmem."

Salem, Türkiye'deki eğitim sürecinin yabancı öğrencilere çok önemli tecrübeler kazandırdığına işaret ederek, sadece Faslı öğrencilere değil, dünyanın her tarafındaki öğrencilere Türkiye'de eğitim almaları tavsiyesinde bulundu.

YTB Türkiye Bursları'nın başarılı öğrencilere verildiğini ve mezun olanlara iş imkanı sağlandığını vurgulayan Salem, kurumun medya ve televizyon sektöründeki kariyerine de büyük katkıda bulunduğunu belirtti.

Salem, Türkiye ile Fas arasındaki öğrenci değişim programlarına da değinerek, karşılıklı eğitim ağının iki ülke ilişkilerinde önemli köprü görevi yaptığını dile getirdi.

- "Türkiye ile Fas ilişkilerini geliştirmek için projeler hazırlıyoruz"

Türkiye ile Fas ilişkilerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fas Kralı 6. Muhammed döneminde en yüksek seviyeye ulaştığını ve sürekli geliştiğini söyleyen Salem, şunları kaydetti:

"Türkiye ile Fas ilişkilerinin iyi bir noktada olduğunu ve bu ilişkilerin çok daha iyi olacağını düşünüyorum. İlişkilerin daha iyi bir noktaya gelmesi için sivil toplum kuruluşlarının yaptığı işler, karşılıklı eğitim anlaşmaları, bu ilişkilere daha çok katkı sağlayacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye için, Fas için ve Afrika için çok şeyler yaptı. Bu arada Sayın Cumhurbaşkanı, Kral'ımızı Türkiye'ye davet etti. Bu ziyaret de ikili ilişkilerin daha çok gelişmesine katkı sağlayacaktır."

Salem, Türkiye ile Fas Krallığı arasındaki ilişkileri geliştirmeye yönelik projeler hazırladıklarını, bunların bir kısmını hayata geçirdiklerini belirterek, şunları dile getirdi:

"İki yıl önce 'Gelecekte Mağrip Derneği'ni kurduk. Türkiye ile Fas arasında ekonomik, siyasi ve kültürel işbirliği için köprü görevi üstlenmek istiyoruz. Bu bağlamda birçok program düzenledik. Geçen yıl YTB olarak kültür günleri kapsamında Beyoğlu Festivali'ni düzenledik. Uluslararası bir festival oldu. Aynı yıl Fas Konsolosluğu işbirliğiyle Galataport'ta Fas yemeklerini tanıtan bir stant açtık. Yeni bir projemiz daha var, 50 Faslı öğrenci, Türkiye'ye gelecek. Bu projenin hem Türk gençleri hem de Faslı gençler için faydalı bir program olacağını düşünüyoruz."

- "Türk dizileri Fas'ta çok seviliyor"

Faslıların Türkleri, Türk filmlerini ve dizilerini çok sevdiğini vurgulayan Salem, "Diriliş Ertuğrul", "Barbaroslar: Akdeniz'in Kılıcı" ve "Kurtlar Vadisi" gibi dizilerin devlet kanallarında yayımlandığını ve çok ilgi gördüğünü anlattı.

Salem, Türk dizilerinin iki ülke arasındaki turizmi canlandırdığını belirterek, "Her gün yaklaşık 3 uçak seferi yapılıyor. Çok sayıda memur, orta gelirli ya da zengin Faslı Türkiye'ye geliyor. Tabii bu da ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Tabii Türkiye ile Fas arasında vize sorununun olmaması da ziyaretleri kolaylaştırıyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki üniversitelerden mezun olan KKTC vatandaşları Lefkoşa'da buluştu
Önceki Türkiye'deki üniversitelerden mezun olan KKTC vatandaşları Lefkoşa'da buluştu
Gülseven Halı: Avrupa'nın Çeşitli Ülkelerinde Camilere Renk Katıyor
Sonraki Gülseven Halı: Avrupa'nın Çeşitli Ülkelerinde Camilere Renk Katıyor