Almanya'da Irkçılar 2022 yılında da boş durmadı

Almanya'da Irkçılar 2022 yılında da boş durmadı

-Yine camiler kundaklandı

-Binalara ateş açıldı

-Tehdit mektupları yazıldı

Almanya'da 2022 yılında da çok sayıda cami yine ırkçıların hedefi oldu. Irkçılar camilere pompalı tüfekle saldırıp, ateşe verdi. Saldırılardan Müslüman mezarları da nasibini alırken, bir çok olayın faili bulunup adalete teslim edilemedi.

Almanya'da 2022 yılında da Türk, Müslüman kişi ve kuruluşlara yönelik saldırılar devam etti. Yılın Aralık ayına kadar aralarında cami, kültür merkezi ve Müslüman mezarlıklarının da bulunduğu toplam 34 mekan ve yere yönelik kundaklama, silahla ateş açma, talan, boyayla zarar verme şeklinde saldırı kayıtlara geçti.

Saldırılar Doğu ve Batıda oldu 

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından tutulan kayda göre saldırılar başlıca Iserlohn, Chemnitz, Dortmund, Halle, Hürth, Duisburg, Köln, Osnabrück, Hamburg, Kassel, Göppingen, Offenburg, Frankfurt'ta gerçekleştirildi. Saldırılar Türk ve Müslüman nüfusunun kısmen az bulunduğu Doğu eyaletlerinde olduğu kadar Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Batı eyaletlerinde de görüldü. 

Müslüman mezarları tahrip edildi 

Yılın ilk günü Iserbohn kentinde bulunan Müslüman mezarlığına saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda çok sayıda mezarda tahribat oluştuğu kaydedildi. Alman Devlet Koruma Teşkilatı kimliği belirlenemeyen failler hakkında soruşturma başlattı. Ancak olayın sorumluları yakalanamadı.  

Üç katlı cami yandı  

Chemnitz'te 15 Ocak gecesi kentteki DİTİB Camisi'nin önünde bulunan atık kağıt konteynerleri kimliği belirsiz kişilerce ateşe verildi. Alev kısa sürede caminin bulunduğu üç katlı binayı sardı. Kundaklama neticesinde büyük maddi hasar oluşan cami kullanılamaz hale geldi. Saldırganlar bulunamadı.

Dortmund'da bulunan DİTİB Sultan Ahmet Camisine grafitili saldırı düzenlendi. Saldırganlar sprey boyalarla caminin duvarına ırkçı semboller çizdi. Bu olayın failleri de kaçarak izlerini kaybettirdi. Bu gün kadar da yakalananmadılar. 

Pompalı tüfekle saldırı 

Ülkenin doğusunda bulunan Halle kentindeki İslam Kültür Merkezi ve Camisine 23 Ocak'ta pompalı tüfekle bir saldırı düzenlendi. Saldırı zanlısı olarak caminin karşısında bulunan bir binada yaşayan 55 yaşındaki bir kişi gözaltına alındı. Polis, şüphelinin evinde yapılan aramada 2 adet silah ele geçirldiğini duyurdu. Zanlının sabıkasının bulunmadığı kaydedildi.

Camiye gamalı haç 

Dortmund'da DİTİB'e bağlı Sultan Ahmet Camisinin kapısına gamalı haç çizildi. 9 Şubat'ta meydana gelen olay cami cemaati arasında huzursuzluğa yol açtı. Cami derneği başkanı Turgut Ülker, son üç hafta içinde ikinci kez gerçekleşen bu olaydan dolayı endişeli olduğunu söyledi. 2021 yılının aralık ayında yine Dortmund'da bir caminin kapısına kimliği belirlenemelen saldırganlar tarafından kesik domuz kellesi konulmuştu. 

Tehdit mektuplarının arkası kesilmedi 

Hürth'de bulunan DİTİB Camisine 23 Mart'ta yollanan bir tehdit mektubu endişeye neden oldu. Kimin yolladığı belirlenemeyen mektupta şu ifadeler yer aldı: 

“Bu pislik bombayla imha edilecek. Müslümanlara burada yer yok. Akşi halde Hitler geri gelecek.” Fail hakkında suç duşurusunda bulunuldu. 

Irkçı tehdit ifadelerinin yer aldığı benzer mektuplar 8 Nisan'da Duisburg'daki DİTİB camisine, 17 Nisan'da Bramsche/Osnabrück Eyüp Sultan Camisi'ne, 14 Nisan'da Dortmund/Dorsfeld Sultan Ahmet Camisi'ne 10 Mayıs'ta Köln DİTİB Merkez Camisine, 30 Ağustos'ta Neuss'taki Yunus Emre Camisine yollandı. 

Dünyada 2022 böyle geçti
Önceki Dünyada 2022 böyle geçti
Fransız Mezarlığı'nda Çanakkale Kara Savaşları'nın 109. yılı töreni düzenlendi
Sonraki Fransız Mezarlığı'nda Çanakkale Kara Savaşları'nın 109. yılı töreni düzenlendi