Almanya'da enflasyon ve zamlar son 30 yılın zirvesine ulaştı

Almanya'da enflasyon ve zamlar son 30 yılın zirvesine ulaştı

Enflasyon, en son 1992’de yüzde 5’i geçmişti. Almanya'da Federal İstatistik Dairesi, Aralık 2021 yılı itibariyle enflasyon verilerini açıkladı.

Almanya'da yıllık enflasyon, kasımda yaklaşık 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Almanya'da ekim ayında yüzde 4,5 olan yıllık enflasyon, enerji fiyatları ve salgının etkisiyle kasımda yüzde 5,2'ye yükseldi.

Uzmanlar, ülkede yıllık enflasyonun zirveye ulaştığını tahmin ederken, gelecek ay KDV indirimlerinin baz etkisinin ortadan kalkacağı ve fiyatları yukarıya çeken tedarik darboğazlarının azalacağını öngördü.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ülkede enflasyonun görünümünü “belirsiz” olarak nitelendirerek, ülkede AB uyumlu enflasyonun bu yıl için yüzde 3,2, gelecek yıl için de yüzde 3,6 olmasını tahmin etti.

Gıda fiyatlarında da 5,8’lik artışla enflansyon şampiyonu bir yıla adını yazdırdı. 

Almanya'da Toptan Eşya Fiyat Endeksi, petrol ve metal ürünlerindeki fiyat artışı nedeniyle geçen yıl 2020'ye göre yüzde 9,8 artarak 1974'ten bu yana en yüksek yıllık artışı kaydetti.

Almanya'da Kasım 2021'de yüzde 5,2 olan yıllık enflasyon, enerji fiyatları ve salgının etkisiyle geçen ay yüzde 5,3'e çıkarak yaklaşık son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Petrol ürünleri geçen yıl 2020'ye göre yüzde 32 ve metal fiyatları yüzde 44,3 artış kaydetti. Aralıkta hayvan yemi fiyatlarındaki artışın yıllık bazda yüzde 21,8 olması dikkati çekti.

Çalışma Bakanlığının son verileri, Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) yıllık bazda yüzde 6,8 ile 39 yılın en yüksek artışını gösterdiğini ortaya koydu.

Fabrika siparişlerine ilişkin piyasa beklentisi, aylık bazda yüzde 0,5 azalması yönündeydi. Siparişler, Ekim 2020'ye göre ise yüzde 1 düşüş kaydetti. Almanya'da ekimde aylık bazda yurt içi siparişler yüzde 3,4 ve yabancı siparişler yüzde 13,1 düştü. Söz konusu dönemde Avro Bölgesi'nden yeni siparişler eylül ayına göre yüzde 3,2 ve diğer ülkelerden Almanya'ya gelen siparişler yüzde 18,1 azaldı.

Almanya'da 2022'de elektrik faturalarında yüzde 63,7 oranında bir artış ile karşı karşıya kaldı. Ayrıca doğal gaz faturalarının da rekor seviyeye çıkan toptan gaz fiyatlarının etkisi ile yüzde 62,3 seviyesine ulaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk‘ta
Önceki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk‘ta
Motosiklet tutkunları DİTİB Camii’nde dualarla sezonu açtı
Sonraki Motosiklet tutkunları DİTİB Camii’nde dualarla sezonu açtı