Almanya'da camiler kapılarını ziyaretçilere açtı

Almanya'da camiler kapılarını ziyaretçilere açtı
Almanya'da camiler kapılarını ziyaretçilere açtı
Almanya'da camiler kapılarını ziyaretçilere açtı
Almanya'da camiler kapılarını ziyaretçilere açtı
Almanya'da camiler kapılarını ziyaretçilere açtı
Almanya'da camiler kapılarını ziyaretçilere açtı
Almanya'da camiler kapılarını ziyaretçilere açtı
Almanya'da camiler kapılarını ziyaretçilere açtı
Almanya'da camiler kapılarını ziyaretçilere açtı
Almanya'da camiler kapılarını ziyaretçilere açtı
Almanya'da camiler kapılarını ziyaretçilere açtı

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Almanya geneli bağlı dernekleriyle 3 Ekim Açık Cami Günü kapsamında ziyaretçilerine kapılarını açtı.

İki Almanya’nın birleşme günü 3 Ekim’de gerçekleştirilen Açık Cami Günü’nün bu yılki teması, “Sınırlı Kaynaklar-Büyük Sorumluluklar” oldu.

Gün kapsamında ziyaretçilere İslam dini ve camilerdeki faaliyetler hakkında bilgi verildi.

Köln DİTİB Merkez Camii’nde düzenlenen Açık Cami Günü’ Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından DİTİB Genel Başkan Vekili Abdurrahman Atasoy’un açılış konuşmasıyla başladı.

Atasoy konuşmasında Köln Merkez Camii‘nin modern ve şeffaf mimarisine dikkat çekerek, bunun "temas korkularını azalttığını" ve "yapının ve cemaatin davetkâr karakterini eşit derecede vurguladığını" ifade etti. Çağın zorluklarının ancak birlikte aşılabileceğinin altını çizen Atasoy, “Bu aynı zamanda ve özellikle şu anda birkaç yıl öncesine göre kendini daha belirgin hissettiren çevre koruması için de geçerlidir. Ancak bu sorunun bizim için daha belirgin olması bizi burada memleketimizde bizzat etkilediği içindir. Almanya'da ve tüm Avrupa'da sıcak ve kurak dönemler, fırtınalar ve seller bizim için yeni bir deneyimdir" dedi.

Atasoy, asıl çözüm bekleyen sorunun insanlığın dünyamızı gerek şimdi gerek gelecekte nasıl yaşamaya değer daha güzel bir yer haline getirebileceği sorusu olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: "Yaptığımız her şeyin başkaları üzerinde doğrudan ve dolaylı bir etkisi olduğuna dair bir farkındalığa ihtiyacımız var. Her birimiz sorunun bir parçası olduğumuz gibi, her birimiz aynı zamanda çözümün de bir parçasıyız. Bu, her birey için, tüm sosyal kurum ve aktörler için, tüm dini topluluklar ve tüm devletler için geçerlidir. Birlikte hareket ederek birçok şeyin üstesinden gelebiliriz".

Köln'deki ezan iznine ilişkin olarak DİTİB'in Cuma ezanını memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Atasoy,  “Bu aynı zamanda, nesillerdir Almanya'da yaşayan Müslümanların Alman toplumunun doğal bir parçası olduğunu ve burada kendilerini evlerinde hissetmelerinin bir ifadesidir" diye konuştu. Atasoy, diğer şehirlerde Cuma ezanının olağan olduğunu ve sorun teşkil etmediğine dikkat çekti ve Köln'de alınan kararın, bu nedenle, karşılıklı hoşgörü ve kabul zincirinin bir parçası olduğunu belirtti.

Etkinliğin diğer bölümünde Nour Energy Derneği'nden Baraa Abu El-Khair, enerji ve iklim krizi zamanlarında ibadet yerleri hakkında bir sunum yaptı. Abu El-Khair, yaptığı sunumda camilerin enerji tasarrufu potansiyeline dikkat çekti. El-Khair, bu bağlamda özellikle sürdürülebilirlik ve çevre koruma konularına değindi ve yenilenebilir enerji teknolojisine atıfta bulunarak konuşmasını şöyle noktaladı: “Umudumuz var: Camiler yıllardır kendilerine artık bu gibi soruları soruyor. Camilerin taahhütleri, plastik kullanmamaktan kaliteli organik ve adil ticaret ürünü satın almaya, yeşil elektrik üretimi için güneş enerji sistemi kurmaya kadar uzanıyor”.

MoscheeForum Direktörü Murat Şahinarslan, camilerin sadece Açık Cami Günü‘nde değil, her gün açık olduğunu, insanların gerek ibadet gerekse ziyaret amaçlı camileri her zaman ziyaret edebileceklerini söyledi. Şahinarslan konuşmasını şöyle tamamladı: “Bizler bu toplumun bir parçası olarak sadece 3 Ekim de camilerimizin kapılarını açmıyoruz. Bizler yılın 365 gününde camilerimizin ve gönüllerimizin kapılarını açık tutuyoruz. ‘Tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık’ Kur’an ayeti birlikte yaşamamız ve toplum olmamız gerektiğini bizlere göstermektedir.”

Açık Cami Günü çerçevesinde gün boyu cami rehberleri ziyaretçilere camiyi tanıttı. Program çerçevesinde Merkez Camii müştemilatıyla ilgili bilgi verildi. DİTİB için özel hazırlanan hobi fotoğraf sanatçısı Karl-J. Gramann‘ın, Köln ve çevresindeki mabetlerin, otopark, eski belediye binası, tiyatro gibi ilgili alanlarda ince ve estetik mimari fotoğrafların “Yukarıya Bakış“ şeklinde dikkat çeken sergisi gezildi.

Etkinlikte ayrıca, “Köln Merkez Camii’nde Cuma ezanı“ konu kapsamında panel düzenlendi. MoscheeForum Direktörü Murat Şahinarslan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, DİTİB Toplum ve İşbirliği Müdürü Dr. Zekeriya Altuğ, Merkez Camii din görevlileri Gökhan Uygun ve Mustafa Kader konu başlığında sunum yaptı.

Gün dolayısıyla ziyaretçilere DİTİB, Merkez Camii, İslam ve KRM Açık Cami Günü broşürleri dağıtıldı. DİTİB’in sosyal, kültürel, dini ve akademik çalışmaların yansıtıldığı stantlarda da bilgilendirme yapıldı.

1997 yılından beri bu sene 26.’sı gerçekleştirilen ve gün boyu süren Açık Cami Günü’nde, Müslüman olmayanlar İslam, cami ve Müslümanların ibadethanelerini yakından tanıma fırsatı buldu. Etkinlik kapsamında binlerce kişi de camiyi ziyaret etti.

Ercüment Aydın / Köln

DİTİB Kurucu Genel Kurul Üyesi Erdoğan Yüksel vefat etti
Önceki DİTİB Kurucu Genel Kurul Üyesi Erdoğan Yüksel vefat etti
Berlin Büyükelçisi Şen, Solingen'deki yangında yaşamını yitirenlerin yakınlarını ziyaret etti
Sonraki Berlin Büyükelçisi Şen, Solingen'deki yangında yaşamını yitirenlerin yakınlarını ziyaret etti