Almanya’dan DİTİB’e hem diyalog mesajı hem eleştiri

Almanya’dan DİTİB’e hem diyalog mesajı hem eleştiri

 

Almanya’nın en büyük İslam’i çatı kuruluşu Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) kamuoyuna yeniden başlangıç sinyali verdi. Çarşamba günü basın mensupları önüne çıkan Genel Başkan Kazım Türkmen „Geçmişteki sorunları geride bırakmak istiyoruz”, diye konuştu. Basın toplantısına yaklaşık 50 gazeteci yer aldı.

 

Anlaşma 31 Temmuz’da sonlanıyor

 

Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Hükümetinin bir sözcüsü Katolik Haber Ajansı KNA’ya verdiği demecinde, DİTİB’in İslam din derslerine katkı sunup sunamayacağı sorusunun araştırıldığını ifade etti. Hükümet sözcüsü şuan „din sosyolojisi” açısından bir „bilirkişi raporunun” hazırlandığını bildirdi. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti ile İslam’i kuruluşlar arasında Müslüman din dersleri konusundaki işbirliği antlaşması 31 Temmuz’da sona eriyor. Bu tarihten sonra yeni bir model bulunması gerekiyor.

 

İçişleri Bakanlığı: Diyalog devam edecek

 

Diğer yandan Federal Alman İçişleri Bakanlığı DİTİB ile diyaloğu devam ettireceğini duyurdu. Berlin’deki İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Eleonore Petermann Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in, DİTİB’in Diyanet İşleri Başkanlığı ile olan yapısal, personel ve finansal bağına „oldukça eleştirel” baktığını ifade etti. Petermann, ancak İçişleri Bakanı Seehofer’in „görüşmeleri mutlaka korumak ve devam ettirmek” istediğini söyledi. Bakanlık sözcüsü, DİTİB’in birçok sosyal ve dini hizmetlerde bulunduğunu da sözlerine ekledi ve yerel cami dernekleri, eyalet birlikleri ile genel merkez arasında ayrım yapılması gerektiğini vurguladı.

 

Muhalefetten ağır eleştiriler

 

Muhalefet temsilcileri ise hayal kırıklığına uğradıklarını ileri sürdü. Federal Meclis Yeşiller Parti Gubu Göç Siyaseti Sözcüsü Filiz Polat, yeni yönetim kurulu bileşiminin gelecekte bağımsız yapılar kurmayı amaçladığına yönelik bir isteğinin olmadığını gösterdiğini açıkladı.

 

Sol Parti Grup Başkan Vekili Sevim Dağdelen de benzer bir açıklamada bulundu. Dağdelen, „DİTİB’in bir dini cemaat değil, Türk Hükümetinin Almanya’daki siyasi bir karakoludur”, diye konuştu.

 

Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Grubunun Din Siyaseti Sözcüsü Stefan Ruppert ise şu açıklamayı yaptı: „DİTİB Yönetimi yeni bir başlangıç fırsatını harcadı.”

 

 

Cumhur İttifakı Türkiye'ye tuzak kuranları şaşkına çevirecektir
Önceki Cumhur İttifakı Türkiye'ye tuzak kuranları şaşkına çevirecektir
Türkoğlu Grubu: Avrupa'nın inşaat, sigorta ve taşımacılık sektöründe öncü ismi
Sonraki Türkoğlu Grubu: Avrupa'nın inşaat, sigorta ve taşımacılık sektöründe öncü ismi